MALDIVENE SøKER ALLIANSER MED KINA ETTERSOM FITCH NEDGRADERER SIN KREDITTVURDERING TIL SøPPELSTATUS

Maldivenes handelsminister Mohamed Saeed holdt diskusjoner med høytstående tjenestemenn fra kinesiske banker for å danne strategiske allianser med sikte på å øke den maldiviske økonomien.

Dette kommer ettersom det amerikanske kredittvurderingsbyrået Fitch nedgraderte Maldivenes kredittvurdering til søppelstatus, noe som vekker bekymring for landets evne til å betale tilbake utenlandsgjelden.

Samtaler på høyt nivå med kinesiske banker

Mens han deltok på det 15. World Economic Forum i Dalian, Kina, møtte Saeed høytstående tjenestemenn fra China Industrial and Commercial Bank (ICBC) og Bank of China.

Disse diskusjonene fokuserte på strategier for ytterligere engasjement og styrking av samarbeidet mellom Kina og Maldivene.

Saeeds besøk følger etter president Mohamed Muizzus statsbesøk i Kina i januar, hvor han møtte Kinas president Xi Jinping.

Fitch nedgraderer Maldivenes kredittvurdering

Onsdag nedgraderte Fitch Maldivenes langsiktige standardrating for utenlandsk valutautsteder (IDR) fra ‘B-‘ til ‘CCC+’. Fitch tildeler vanligvis ikke utsikter til stater med en rating på ‘CCC+’ eller lavere. Nedgraderingen reflekterer økt risiko knyttet til Maldivenes forverrede eksterne finansierings- og likviditetsmål.

Fitch bemerket at Maldivenes utenriksreserver falt til 492 millioner dollar i mai 2024 fra 748 millioner dollar året før, noe som fremhever et vedvarende høyt underskudd på driftsbalansen.

Fitchs kommentar indikerte at Maldivenes utenriksreserver ville forbli under betydelig stress i det kommende året.

Maldivene Monetary Authority (MMA) har fortsatt intervensjoner for å støtte valutabindingen, og tilbakebetalingen av en 100 millioner dollar bytteavtale med Reserve Bank of India i desember 2023 har ytterligere anstrengt reservene.

Brutto valutareserver, netto etter kortsiktig utenlandsk gjeld, var betydelig lavere på 73 millioner dollar.

Fremtidige gjeldsforpliktelser

I følge Fitch står Maldivene overfor 233 millioner dollar i statsgjeldsbetjeningsforpliktelser og 176 millioner dollar i offentlig garanterte eksterne gjeldsbetjeningsforpliktelser med forfall i 2024.

Disse tallene vil stige til 557 millioner dollar i 2025 og overstige 1 milliard dollar i 2026.

Offisielle data fra 2023 viser at Maldivenes utenlandsgjeld er på over 4 milliarder dollar, med omtrent 1,5 milliarder dollar skyldt til Kina, landets største långiver.

Diskusjoner om frihandelsavtale

Saeed møtte også den kinesiske handelsministeren Wang Wentao for å diskutere frihandelsavtalen (FTA) mellom Maldivene og Kina.

Det var ingen omtale av diskusjoner angående Maldivenes forespørsler om at Kina skal restrukturere gjelden sin.

I forrige måned uttalte den kinesiske utsendingen til Maldivene Wang Lixin at Kina ikke har noen planer om å restrukturere gjelden til Maldivene, da det ville hindre landet i å sikre nye lån.

Økonomiske utfordringer fremover

Som en global feriedestinasjon er Maldivene avhengig av turisme for valutainntekter. Uten gjeldsrestrukturering risikerer Maldivene å stå overfor en situasjon som ligner på Sri Lankas suverene mislighold i 2022.

Den maldiviske regjeringen må navigere disse økonomiske utfordringene nøye for å unngå ytterligere økonomisk nød.

Diskusjonene mellom Maldivene og kinesiske banker er kritiske for å møte landets økonomiske utfordringer midt i en nedgradert kredittvurdering.

Ettersom Maldivene fortsetter å søke strategiske allianser og administrere sine betydelige gjeldsforpliktelser, vil resultatene av disse forhandlingene spille en avgjørende rolle for deres økonomiske stabilitet og vekst.

The post Maldivene søker allianser med Kina ettersom Fitch nedgraderer sin kredittvurdering til søppelstatus appeared first on Invezz

2024-06-27T17:40:11Z dg43tfdfdgfd