KINA PLUSS STORTINGET ER LIK SANT

Kina pluss Stortinget er lik sant

TikTok er et verktøy for diktaturet Kina til å overvåke og påvirke andre lands innbyggere. Derfor bør appen forbys, både i Norge og alle andre land.

Hvis man lurer på om appen kan være skadelig, kan man bare spørre Kinas myndigheter. De har nemlig forbudt TikTok i sitt eget land!

Les også: Anders Magnus

I USA pågår nå en heftig debatt om å forby TikTok, fordi appen er en sikkerhetstrussel. I Representantenes hus sto Demokrater og Republikanere for en gangs skyld sammen. Med et flertall på 352 mot 65 vedtok de at TikToks kinesiske eiere må selge seg ut, ellers vil appen forbys i USA. Senatet skal også stemme over lovforslaget, før det kan signeres som lov av president Joe Biden – noe han har sagt at han klar til å gjøre.

Kinas kommunistparti har kontant avvist å selge TikTok til utenlandske eiere. Årsaken kan være at kinesiske myndigheter har ladet algoritmen slik at den tjener både propagandaapparatet og etterretningstjenesten.

Et kraftfullt våpen som de ikke vil ha avslørt og overlate til fienden – det vil si demokratiene i Vesten.

I Norge har ingen politiske partier gått inn for et forbud mot TikTok. Det er bare én voksen blant politikerne i Norge, og det er en ung mann: Unge Høyres leder Ola Svenneby. Han går modig inn for å forby TikTok her i landet, til tross for at appen har vært ungdomspartiets kanskje viktigste digitale kontaktflate med ungdom i Norge.

– Jeg er sikker på at TikTok vil bli forbudt. Det er kun et spørsmål om når, sier Unge Høyre-leder Ola Svenneby til E24.

Han mener at partiet bør gå inn for et totalforbud mot den svært populære appen i Norge på landsmøtet i juni. Svenneby begrunner det drastiske tiltaket med at TikTok kan utgjøre en trussel mot nasjonal sikkerhet, skriver nettstedet

– Det er kjent at kinesiske myndigheter har stor innflytelse og aktivt bruker teknologi til å påvirke opinionen, sier Svenneby til E24

Overvåking

Kinas kommunistparti og dets leder, diktator Xi Jinping, har all makt i Kina – også over næringslivet. Ifølge Kinas nasjonale sikkerhetslov fra 2017, må alle kinesiske selskaper overføre opplysninger de har som myndighetene forlanger å få del i. Det gjelder også ByteDance, selskapet som eier TikTok.

En tidligere teknologi-sjef i Byte Dance har i en rettslig stevning fortalt at medlemmer av kommunistpartiet i Kina brukte data fra selskapet til å finne og identifisere demokratiforkjempere under demonstrasjoner i Hongkong. Både geografisk lokalisering og IP-adressene ble kartlagt.

Han forteller videre at ByteDance har en egen underavdeling av kommunistpartiet i selskapet. Den har tilgang til alle persondataene ByteDance – og dermed også TikTok – samler inn, inklusive data fra amerikanske brukere.

Vi kan også regne med at de har samme tilgang til brukere i alle andre land, inklusive Norge.

Denne tilgangen har kommunistpartiet og ByteDance kamuflert som en «bakdør» inn i systemet Slik kan man omgå beskyttelsen av dataene som ByteDance hevder å ha installert, i sitt forsøk på å beroliger kritikere i andre land.

Opplysningene om TikToks brukere havner til slutt i kommunistpartiets digitale overvåkingsapparat. En viktig årsak til at stortingsrepresentanter, offentlig ansatte – inkludert politiet – og journalister i NRK ikke lenger får lov til å ha TikTok på tjenestetelefonene sine, av sikkerhetsgrunner.

Men den beskyttelsen Stortinget pålegger sine egne representanter og ansatte skal ikke gjelde for resten av befolkningen!

Påvirkning

TikTok er ikke bare en app for overvåking av og spionasje på befolkningen, den er også en app til bruk for politisk påvirkning. I Kina krever myndighetene – altså kommunistpartiet – tilgang til algoritmene som brukes i alle kinesiskeide apper. Denne tilgangen vil de ha for å kunne endre appenes innhold og bestemme i større grad over innholdet som algoritmene velger for brukerne.

I stadig større grad brukes TikTok nå som et propaganda-redskap som kan promotere det kinesiske kommunistpartiets autoritære syn på verden, og tone ned demokratiske verdier. F eks forteller den tidligere teknologi-sjefen at selskapets ingeniører åpent promoterte anti-japansk innhold og tok ned posteringer som var positive til demokratibevegelsen i Hongkong.

TikTok er dermed et utmerket redskap for Kinas kommunistparti til å blande seg inn i demokratiske lands valgkamper og valg, slik at kandidater som er positive til Kina lettere kommer til makten.

Myndighetene i Kina har lenge vist vilje – og evne – til å komme seg inn i demokratiske lands digitale grunnstrukturer. Kineserne har blant annet hacket seg inn på New Zealands parlament og Storbritannias valgkommisjon. Det siste ga kineserne tilgang til velgeradresser i Storbritannia. De har også hacket e-post-kontoene til britiske parlamentsmedlemmer som har vært kritiske til Kina.

I USA har også tusener av politikere, akademikere, journalister, pro-demokrati aktivister, forsvarsansatte og teknologer blitt angrepet av kinesiske hackere. (Det samme har sikkert skjedd i Norge, forhåpentligvis vet PST og etterretningstjenesten om det).

Nyheter slik Kina vil ha dem

Det kinesiske kommunistpartiets strategi for herredømme er langsom, men omfattende. Man har nå klart å spre TikTok ut til én milliard mennesker verden over, 170 millioner av dem befinner seg i USA. Det er godt over halvparten av den amerikanske befolkningen.

I Norge har TikTok nå 1,6 millioner brukere, nesten 60 prosent av alle norske ungdommer bruker appen hver eneste dag.

Nå satser kineserne på å dominere nyhetsstrømmen til verdens innbyggere. I USA får en tredel av alle under 30 år sine nyheter fra TikTok, i Norge finner fire av ti ungdommer i alderen 16–19 år sine nyheter på appen.

Foreløpig henter TikTok mye av nyhetsstoffet fra vanlige nyhetsprodusenter, men som vi har sett med innhold om Japan og demokratibevegelsen i Hongkong, kan ingeniørene endre algoritmene til mer Kina-vennlig stoff. På den måten vil det kinesiske kommunistpartiet ha en formidabel ressurs til å forme framtidige generasjoner syn på verden.

Kinas diktator Xi Jinping har ofte advart mot vestlig tankegods, spesielt om demokrati og menneskerettigheter. Med TikTok har han et strålende verktøy for å bekjempe demokratiet i den vestlige verden og fremme et autoritært politisk syn – med Kina som verdens ledestjerne.

Nyttige influensere – nyttige idioter

Kina og ByteDance har lenge benyttet seg av vestlige påvirkere – såkalte influensere – for å få dem til å lage propaganda for TikTok. Slike finnes også i Norge. Påvirker Oscar Westerlin sier til NRK at «det finnes ikke beviser på at myndighetene i Kina har noe som helst med TikToks beslutninger å gjøre».

Jo, bevisene finnes. Både den nasjonale sikkerhetsloven i Kina og vitnemål fra eks-ansatte viser at Kinas kommunistparti kan – og vil – overvåke og påvirke gjennom TikTok. Men dersom Westerlin ønsker å vente til Kinas kommunistparti åpent innrømmer en slik plan, vil han kunne drømme lenge om TikToks uskyld.

Vi har et eget navn for slike som går fiendens ærend uten helt å være klar over det selv: Nyttige idioter.

Jeg har i mange år advart mot TikTok.

Og også gått inn for et forbud mot appen:

Nå vil jeg gjerne sende en oppfordring til alle Stortingets politikere og partier: Lytt til den kloke ungdomspolitiker Ola Svenneby og forby TikTok snarest mulig. Det vil gagne den oppvoksende slekt – og demokratiet i Norge.

Les også: Forby TikTok − før det er for seint

Les også: Xi Jinping er vår største trussel – ikke Vladimir Putin

2024-03-29T18:50:51Z dg43tfdfdgfd