JONAS GAHR STøRE STIKKER FINGRE I øYNENE På SV OG SENTERPARTIET

Jonas Gahr Støre stikker fingre i øynene på SV og Senterpartiet

Det er full fyr på grunnplanet i Senterpartiet og SV etter at regjeringen valgte å samarbeide med Venstre og Høyre om landbrukspolitikken.

SV-leder Kirsti Bergstø er irritert: – Dette får helt tydelig politiske konsekvenser. Vi ser at det er stor skuffelse blant bøndene og blant alle som er opptatt av norsk matproduksjon. Politikken blir ikke bedre, den blir verre for distriktene og matproduksjonen når regjeringen velger å gjøre opp politikken med Høyre og Venstre., sa Kirsti Bergstø på NRKs Politisk kvarter.

Det er bare å gratulere Jonas Gahr Støre med at han har funnet en vei ut av utpresningene fra SV og Senterpartiet.

Meningsmålingene er fortsatt begredelige for Arbeiderpartiet, som stort sett varierer innenfor feilmarginen og ligger på i underkant av 20 prosents oppslutning. Luften har også gått ut av Senterpartiet, som vaker rundt seks prosent.

De to regjeringspartiene har altså bare hver fjerde velger bak seg, og nå begynner det å haste for å finne en mulig seiersoppskrift ved valget om 16 måneder. Den opplagte kursendringen er å vende seg mot høyre og ta opp kampen om de såkalte lillavelgerne. SV-leder Kirsti Bergstø ser det som et svik.

– Signalene fra regjeringen er at de ønsker å bli enige med høyresiden om fiskeripolitikken, noe som vil være et historisk svik mot kystsamfunnene, som har heiet fram og stemt fram en ny fiskeripolitikk, sa Bergstø i debatten med Tuva Moflag (Ap).

Finger i øyet

Arbeiderpartiet straffes av velgerne for sitt fiendskap mot næringslivets eiere, vilkårlige skatte- og avgiftsskjerpelser og støtte til Senterpartiets reverseringspolitikk. SV tjener på å hakke på regjeringen med utestemme fra venstre, mens Senterpartiet er seg selv mest – og vil tjene på saker som profilerer partiet som EØS-motstandere – for eksempel innføringen av EUs fjerde energidirektiv.

Les også: Tror du Senterpartiet og Arbeiderpartiet sitter i regjering frem til valget neste år?

Arbeiderpartiets «dødslinje» er å la seg presse til å være tilskuer til Senterpartiets nasjonalistiske reverseringer og å la seg påvirke av SVs krav om venstredreining. I virkeligheten har verken Senterpartiet eller SV noen vei til makt og innflytelse uten gjennom Arbeiderpartiet.

Derfor tør Jonas Gahr Støre stikke en finger i øyet på begge i landbrukspolitikken. Senterpartiet må tåle en skittstorm fra egne rekker, mens SV snakker om «et historisk svik mot kystsamfunnene».

Klarere kan ikke statsminister Jonas Gahr Støre få bekreftet sin nye linje i offentligheten. Den modigste handlingen vil være en løsningen på formuesskatten, som ikke er en god sak verken for Høyre eller Arbeiderpartiet (eller norsk eierskap).

NB! Hold deg oppdatert: Få Nettavisen-appen til iPhone og Android her!

Arbeiderpartiet kan kjøre en tøff linje

Arbeiderpartiet har hele tiden ønsket en grønn trepartiregjering, men Senterpartiet har stått knallhardt på å holde SV ute. Dermed mistet de også muligheten til en flertallsregjering med 89 mandater (85 er tilstrekkelig for rent flertall).

Som leder for en mindretallsregjering med Senterpartiet (til sammen har de 76 mandater og trenger støtte fra ni stortingsrepresentanter for å få flertall).

STORTINGET: Slik ble mandatene fordelt ved valget i 2021. Foto: Valgresultat.no

Ideologisk er Alta-representanten i Pasientfokus en løs kanon, men fordeling viser at Arbeiderpartiet har mange andre alternativer enn SV for å få flertall i enkeltsaker. Jonas Gahr Støre kan trygt kjøre en tøff linje uten å risikere så mye i stortingssalen.

Høyredreining

Med striden i Rød Ungdom er det tid for å minne om marxist-leninistenes oppgjør med henholdsvis høyreavvikere og venstreavvikere på 70-tallet.

En mer polert og morderne versjon er hvordan Arbeiderpartiets nestledere Tonje Brenna og Jan Christian Vestre har markert seg inn mot sentrum: Brenna med solid støtte til arbeidslinjen, Vestre som en talsperson for verdiskaping og eierskap.

Den neste store saken blir innføringen av EUs fjerde energidirektiv, som Senterpartiet og venstresiden er imot fordi det angivelig gir fra oss kontrollen over vannkraften vår.

Arbeiderpartiet kommer til å banke det igjennom med Høyres støtte, og det kommer til å være gråt og gnissel fra Senterpartiet og venstresiden.

Det er nye tider med 16 måneder igjen til valget.

2024-04-16T12:04:44Z dg43tfdfdgfd