ISRAEL HAR UNDERVURDERT TRUSSELEN FRA IRAN

Israel har undervurdert trusselen fra Iran

Som en reaksjon på Israels ydmykende angrep på det iranske konsulatet i Damaskus valgte Iran den minst rasjonelle reaksjonen. Natt til søndag avfyrte den iranske revolusjonsgarden 300 droner og missiler mot Israel.

Et fåtall av disse nådde fram, og enda færre som i det hele tatt landet i Israel. Det rapporteres at flere av dronene skal ha styrtet på innsiden av Irans grenser og resultert i skade på mennesker og infrastruktur.

Norske mediers og eksperters fremstilling av bakgrunnen for dette angrepet ser ut til å være noe mangelfull.

Andre forståsegpåere ser ikke ut til å i nevneverdig grad bry seg om at de er fanebærere for den islamske republikkens propaganda.

Det er lett å trekke bakgrunnen for Irans angrep på Israel tilbake til hendelsene i Damaskus 1. april 2024, men det vil være misvisende og historieløst.

Les også: Verden blir stadig farligere

Israel ble utpekt som hovedfiende

De iranske islamistenes allianse med palestinske terrororganisasjoner startet i perioden før revolusjonen i 1979. Allerede før revolusjonen ble Israel utpekt som en av disse islamistenes hovedfiender.

Etter revolusjonen ble alliansen mellom den islamske republikken Iran og deres venner i de palestinske terrororganisasjoner styrket.

Den nye ledelsen i Iran var og er mer enn villig til å bruke landets oljemilliarder til å sponse, trene og veiledede disse organisasjonene.

Resultatet kan vi se i Hamas og Islamsk jihad.

Der er det ikke fantes terrororganisasjoner eller væpnede grupper med et mål om å utslette Israel gikk Iran inn for å sette opp slike bevegelser. Resultatet ble blant annet grupper som Hizbollah i Sør-Libanon og Huthiene i Jemen.

Les også: Mahmoud Farahmand

Iran forsyner Hizbollah

Hizbollah mottar sine ordre direkte fra Teheran, og er nærmest å anse som en del av den Iranske revolusjonsgarden.

Iran har utstyrt organisasjonen med tusener av raketter, droner, antiskipsmissiler og luftvern kapabilitet.

Stort sett all utstyr Iran forsyner til Hizbollah kommer inn via diverse iranske forsyningspunkter i Syria. I tillegg har konsulatet i Damaskus vært kommando- og kontrollsenter for den islamske revolusjonsgarden og deres proxyer i området.

Les også: Norsk ekspert: Dette var dronenes funksjon i Irans angrep

Gjennomførte en rekke terrorangrep

På ordre fra og i med tett koordinasjon med Iran har Hizbollah gjennomført en rekke terrorangrep på Israelske og jødiske mål utenfor Midtøsten, den mest kjente er angrepet som fant sted i Argentinas hovedstad Buenes Aries i 1994.

For noen dager siden utpekte argentinsk høyesterett Iran og Hizbollah som ansvarlig for angrepet.

Den Sør-libanesiske militsen har vist seg å være et svært viktig verktøy for regimet i Teheran.

Ledelsen i Iran har selv uttalt at de anser Hizbollah som førstelinje i forsvaret mot Israel.

I revolusjonsgarden omtales Hizbollah som gardens sørlige kommando. Dette viser de tette bånd mellom Iran og deres proxy.

Iran har fått bygge seg opp i fred

Iran har vært i indirekte konflikt med Israel gjennom sine proxyer. Med den konsekvens at land som Syria og Libanon har blitt Irans krigsskueplass i deres krig mot Israel.

I lang tid undervurderte Israel Hizbollahs og Irans intensjoner og vilje. Dermed har Israel og Vesten ikke forholdt seg til denne trusselen, og dens reelle potensial.

Resultatet er at både Iran og dens proxyer har fått bygge seg opp i fred.

Iran har utviklet langtrekkende missiler, droner og masseødeleggelsesvåpen, samtidig som de har brukt milliarder av dollar på å utstyre og trene sine stedfortredere.

Den tid ser ut til å være forbi.

Det er vanskelig å spekulere i Israels respons. Det er nærliggende at Hizbollah, og infrastruktur som understøtter organisasjonen, er et høyverdi mål som en respons på Irans omfattende, men lite effektive angrep.

2024-04-14T17:12:09Z dg43tfdfdgfd