HVA ER EGENTLIG PåSKE?

Hva er egentlig påske?

Vi skandinaver har feilplassert ordet påske, og oversett at påske først og fremt er en jødisk helligdag.

Etymologisk sett så har ordet påske sin opprinnelse i det hebraiske ordet «pesach», som betyr å gå forbi. Dette tilsvarer det engelske ordet «passover».

Påske er altså det samme som passover. For å forstå hva påske er, og hva «å gå forbi» i denne sammenhengen betyr, så må du lese mytologien i andre Mosebok kapittel 12 fra Bibelen.

Vi kan nå se på noen viktige utdrag fra vers 12–13 med mine uthevinger hvor den mytologiske figuren Gud/Jahve taler til sitt israelske folk:

«Denne natten skal jeg gå gjennom Egypt og slå i hjel alle førstefødte i landet, både mennesker og dyr, og jeg skal holde dom over alle gudene i Egypt. Jeg er Herren. Men blodet skal være det merket som viser hvilke hus dere er i. Når jeg ser blodet, vil jeg gå forbi.»

Hopper vi litt videre til vers 29–30 ser vi hvordan Gud/Jahve/Herren fullbyrder dette (mine uthevinger):

«Midt på natten slo Herren i hjel alle førstefødte i Egypt, fra den førstefødte hos farao, som satt på sin trone, til den førstefødte hos fangen i fengselet, og alle de førstefødte dyr i buskapen. Den natten sto farao opp, han og alle tjenerne hans og alle egypterne. Det lød et høyt skrik i Egypt, for det fantes ikke et eneste hus uten noen døde.»

Gud har altså her brutt sitt eget femte bud om å ikke slå i hjel, og påske er altså basert på et guddommelig massemord av egyptere og deres dyr.

Gud støtter slaveri

Jeg tror ikke dette er en historisk hendelse, men sannsynligvis mytologi. Dessuten skal en påstått allvitende gud ikke være avhengig av blodstenkte dørkarmer for å vite hvilke hus han skal gå forbi på jakt etter egyptere.

Konteksten for denne historien er at israelittene blir holdt som slaver av egypterne, og denne hendelsen skal være del av deres frigjøring. Slaveri er galt, men det er også massemord, også når det blir begått av Herren.

Det skal også sies at Bibelens gud på dobbeltmoralsk vis selv, klart og tydelig, gjentatte ganger i Bibelen, støtter slaveri: «Vil du få deg en slave eller en slavekvinne, skal dere kjøpe dem av folkeslagene som bor rundt omkring dere» (Fra tredje Mosebok kapittel 25, vers 44).

Dette er hva påske er.

Hva påske ikke er

Påske har med utgangspunkt i dette ingenting eller lite med Jesu oppstandelsesmyte å gjøre, annet enn kanskje en vag referanse til at han spiser et påskemåltid med sine disipler. Den mytologiske oppstandelsen kan for så vidt være en interessant metafor for våren og nytt liv.

Døde og oppstandne guder er dessuten ikke unikt for kristen mytologi. Se gjerne hva bibelforskeren Bart Ehrman har å si om Jesus sto opp fra de døde eller ikke, eller bruk fornuften og forhold deg til sannsynlighetene.

Påske har heller ingenting å gjøre med kyllinger, harer, egg, skitur, godteri, quiz, vårens oppvåkning, krim-underholdning, hytta eller andre oppfinnsomme, men tvilsomme ordkombinasjoner med påske i seg.

Påsken og våren

Om vi skal snakke om våren, kyllinger, egg og harer kan det ha mer for seg å bruke et ord som «øster», som er en langt bedre oversettelse av det engelske ordet «easter» enn påske. For ordet «easter» har egentlig ikke noe med påske å gjøre.

Vi må passe å ikke blande ting, slik som lenge har blitt gjort med jul og kristmesse.

Les gjerne om vårgudinnen Ostara, som også blir kalt Eostre. Denne vårgudinnen kunne like godt kalles Øster, eventuelt Austr.

Kirken kommer som vanlig til å feire sine mytologiske og pseudohistoriske bibel-myter. Vi andre trenger ikke å være bundet av slike tunggrodde tradisjoner.

Å feire våren, øster, ja det er jeg med på.

Les også: Kirken skal ikke bestemme når alle har fri

Les også: Takk kirken for offentlige fridager

2024-03-28T15:33:12Z dg43tfdfdgfd