HISTORISK SNUOPERASJON I SV: VIL IKKE MELDE NORGE UT AV NATO

Historisk snuoperasjon i SV: Vil ikke melde Norge ut av Nato

GARDERMOEN (VG) Nato-motstanden har vært en av grunnpilarene i SV. Nå har partiet snudd.

Publisert: 18.03.23 kl. 13:18 Oppdatert: 18.03.23 kl. 15:38

Det er Russlands invasjon av Ukraina som har vært utslagsgivende for at SV har startet sin snuoperasjon – og nå lander på at de vil forbli et medlem i forsvarsalliansen Nato.

Vedtaket kom etter en lengre diskusjon om voteringsorden – altså hvordan landsmøtet skulle stemme over de ulike forslagene oppe til debatt – med ulike formuleringer om nettopp norsk Nato-medlemskap.

Fredag oppfordret Audun Lysbakken landsmøtet til å mene det samme som ham – at SV ikke lenger skal være for utmelding:

– Jeg håper landsmøtet vil vedta forslaget til endring av vår sikkerhetspolitikk som jeg og landsstyret har lagt fram, og de formuleringene om Nato som flertallet foreslår.

Og Lysbakken fikk viljen sin.

– Må forholde oss til tiden vi lever i

Lysbakken understreker at SVs sjel er uendret – selv om deres Nato-standpunkt nå er endret for første gang siden partiet ble stiftet.

– Hva ville en ung Audun Lysbakken sagt om dette vedtaket?

– Han levde i en tid hvor store deler av Norden sto utenfor Nato og hvor det ikke var krig i Ukraina. Nå må vi forholde oss i tiden vi lever i nå. Da er dette det riktige vedtaket, sier han til VG.

Hele 24 delegater stemte mot hele uttalelsen etter at det ble klart at den ikke inneholdt et ønske om Nato-utmeldelse.

Lysbakken fastholder at hans grunnleggende kritikk av Norges avhengighet av USA er den samme som før.

– Men vi skal ha alternativer som folk tror på at kan gjennomføres. Og en ensidig norsk utmelding er ikke gjennomførbar, og er ikke en klok strategi. Det som alltid har vært retningsgivende for mitt sikkerhetspolitiske syn, er at Norge må prøve å samle Norden. Når Sverige og Finland nå går inn i Nato, så er det ikke riktig av Norge å gå ut, sier han.

«For fred og nedrustning»

Nato ble opprettet i 1949, for å samle et felles forsvar mot Sovjetunionen. SV har vært svært kritiske til alliansen helt siden partiet ble grunnlagt i 1975.

Tittelen på det første valgprogrammet – da under navnet Sosialistisk Folkeparti – var: «For fred og nedrustning – Norge ut av Nato».

I de første tiårene var motstanden begrunnet med at medlemskapet bandt Norge til USA – og dermed til landets krigføring og støtte til kupp i andre land. Norges medlemskap bidro også til en blokkpolitikk som økte faren for større kriger og i verste fall atomkrig, mener SV.

Etter murens fall i 1989 har SV protestert mot Natos såkalte «out of area»-operasjoner, som krigene i Afghanistan, Irak og Libya – og Norges bidrag til flere av disse oppdragene.

Publisert: 18.03.23 kl. 13:18 Oppdatert: 18.03.23 kl. 15:38

2023-03-18T12:32:40Z dg43tfdfdgfd