HENTER TERRORSIKTET, TVANGSUTSENDER FAMILIEFEDRE

Henter terrorsiktet, tvangsutsender familiefedre

Fredag formiddag sitter Arfan Bhatti på et sannsynlig privatfly fra Pakistan. Prisen på hjemtransporten er ukjent, men det koster garantert mange hundre tusen kroner av statens penger å hente de terrorsiktede Bhatti tilbake til Norge.

Arfan Bhattis advokater, blant dem John Christian Elden, er kritisk til statsrådens handlekraft. De peker på at Bhatti har motsatt seg utlevering i det pakistanske rettssystemet helt opp til høyesterett, og skriver i en pressemelding at pakistanske myndigheter har valgt å utlevere Bhatti før en rettskraftig avgjørelse.

– Vi er ikke overrasket over uforutsigbarheten til det pakistanske rettssystemet, men vi hadde forventet at norske myndigheter ville avvente en rettskraftig avgjørelse før de foretok seg noe. Denne handlingen stiller spørsmål ved respekten for rettsprosessen og internasjonale juridiske prinsipper, sier advokat John Christian Elden i en kommentar.

NB! Hold deg oppdatert: Få Nettavisen-appen til iPhone og Android her!

Etter alt å dømme blir Arfan Bhatti fraktet rett fra flyplassen til varetektsfengsling i Oslo, og etterforsket videre med sikte på en mulig tiltale for medvirkning til terroren mot Pride i Oslo.

Les også: Er det riktig å hente Arfan Bhatti til Norge?

Tvangshenter og tvangsutsender

Justisminister Emilie Enger Mehl har altså vist handlekraft for å bringe hjem en terrorsiktet person, samtidig som hun ikke har gjort noe for å hindre UDI i å tvangsutsende 21 etiopiere som har bodd i Norge i 10–20 år, har fast jobb og i mange tilfeller barn og familie.

I denne saken har Emilie Enger Mehl toet sine hender og vist til at hun ikke har myndighet til å overprøve UDIs vedtak.

Det er i prinsippet riktig, men ikke helt.

I viktige prinsippsaker kan justisministeren kreve at saker avgjøres i en stornemnd for å sette en presedens for senere saker, og det er akkurat et slikt prinsipp som nå står på spill – nemlig om hvor stor vekt langvarig opphold og familie skal få for såkalt ureturnerbare flyktninger med avslag.

Her er viktige saker: Stornemndavgjørelser

Trosser FNs anbefaling

Utlendingsforskriften åpner for at justisminister Emilie Enger Mehl kan kreve at saker avgjøres i stornemnd, blant annet hvis et vedtak strider med landsspesifikke anbefalinger fra FNs høykommissær for flyktninger. Det er tilfelle i disse sakene.

Men Emilie Enger Mehl har valgt kort prosess og grep ikke inn da etiopierne ble pågrepet og internert på Trandum, og nå sendt tilbake til et land de ikke har bodd i på 10–20 år.

Hun har nok solid støtte for å bringe Arfan Bhatti til Norge for å stå til ansvar for sin aktivitet forut for terrorhandlingene mot Pride – koste hva det koste vil – men har møtt atskillig større motstand for den hardhendte behandlingen av de 21 etiopierne.

Likevel er det et paradoks at vi henter hjem en terrorsiktet mot hans vilje, mens vi tvangsutsender folk som har bidratt til det norske samfunnet i mange år.

2024-05-03T09:47:11Z dg43tfdfdgfd