FøRSTEGANGSTJENESTEN BøR VæRE FRIVILLIG FOR KVINNER

Førstegangstjenesten bør være frivillig for kvinner

Den nye handlingsplanen for likestilling og mangfold i Forsvaret 2023–2026 har som mål at det fra og med 2025 skal kalles inn minimum 40 prosent kvinner til førstegangstjenesten.

Ved en potensiell krig i fremtiden mener jeg en så høy kvinneandel i mobiliseringsstrukturen kan sette oss i noen vanskelige dilemmaer som samfunn.

Hæren utdanner cirka 4500 vernepliktige i året. Det vil altså ta over 20 år å produsere 100.000 soldater.

Gjennomsnittlig alder for førstegangsfødende i Norge er rundt 30 år, og ti år etter førstegangstjenesten kan oppimot halvparten av de kvinnelige vernepliktige være mødre.

I en mulig fremtid der Hæren må øke til 100 tusen soldater for å møte krigens brutale krav vil rundt 20.000 av de vernepliktige med førstegangstjeneste være mødre, dersom Forsvaret oppnår målene med sin handlingsplan.

BARE FOR MENN: Plikten til å forsvare landet med livet som innsats er en byrde som bare menn må bære, skriver rittmester Anders Albins Amundsen. Foto: Privat

Det er ved fronten at de store tapene skjer og hvor det er stort behov for erstatningspersonell. Jeg mener at tap av mødre ved fronten vil påvirke oss som nasjon mer enn tapet av fedre og unge menn.

Når politiet må tvinge vernepliktige mødre som ikke ønsker å tjenestegjøre til fronten, er jeg overbevist om at håndhevelse av allmenn verneplikt vil svekke statens integritet.

Vi kan si at verneplikten opphører for kvinner når de blir mødre. Det er etter min mening dårlig samfunnsøkonomisk ressursbruk. Menn vil være vernepliktige til de er 44 og kvinner i gjennomsnitt til de er 30.

Jeg mener at plikten til å forsvare landet med livet som innsats er en byrde som bare menn må bære. For kvinner skal det være frivillig.

Jeg mener at kvinners deltakelse i de væpnede styrker skal basere seg på informert frivillighet, med kunnskapen om at de ved krig, uansett familiestatus, etter fullført førstegangstjeneste er vernepliktige.

Les også: Er det rart at unge menn flykter fra venstresiden?

Les også: Å være forelder er den viktigste rollen man kan ha

2024-03-28T17:18:26Z dg43tfdfdgfd