FREDRIK SOLVANG UNNLATER å STILLE DET VIKTIGSTE SPøRSMåLET I DEBATTEN

Fredrik Solvang unnlater å stille det viktigste spørsmålet i Debatten

Aldri mer 9. april? Her om dagen testet jeg noen 20-åringer på hva 9. april var for noe. De hadde ikke peiling, og foreslo alt fra Eidsvold til Grand Prix, unntatt en, som forsiktig foreslo: «Var det da jødene okkuperte Norge»?

Der er vi altså nå. En generasjon ungdommer som antar de villeste ting om forrige krig. Samtidig rykker risikoen for en ny okkupasjon nærmere, eller mer sannsynlig, risikoen for sabotasje, terror og hybrid krigføring.

5. april la regjeringen fram Forsvarets langtidsplan. Det ble greit dekket av Dagsrevyen, 68-generasjonens prefererte nyhetsorgan.

Jeg ventet spent på Debatten første tirsdag etter, 9. april, for å få de kritiske innspillene og diskusjonen. Jeg tok det for gitt at det ville handle om forsvaret! Men nei da, temaet var «Asker, Norges nye skatteparadis?».

Fredrik, hva går det av dere?

Ikke viktig nok for Debatten

526 millioner kroner i færre årlig skatteinngang i en av landets 357 kommuner? Wow, for en kioskvelter! Dette var altså første mulige sendetid etter at regjeringen hadde foreslått en drøy dobling av årlige bevilgninger til Forsvaret: Fra 71 milliarder i 2022 til 166 milliarder kroner (i 2024-kroner) i 2036.

NRK.no har dekket greit hva denne satsingen innebærer, men jeg trodde temaet var stort nok til NRKs største debattarena?

Les også: Elin Ørjasæter

9. april, med den første Debatten etter at langtidsplanen ble fremlagt, var en tirsdag. 11. april var tema i Debatten om Ingvild Kjerkol kunne bli sittende. 16. april var det misfornøyde bønder og 18. april var det kvinner som krevet ny voldtektslov.

Nå, en måned etter at Forsvarets langtidsplan ble fremlagt, forstår jeg at dette aldri blir debattert i Norges viktigste TV-program: Debatten.

Kanskje redaksjonen tror det ikke er noe å debattere, at alle er enige i denne satsingen uansett?

Det er feil.

Penger løser ikke alt

Tunge forsvarseksperter advarer mot troen på at penger løser alt. Den voldsomme økningen i personell kan umulig resultere i solid kompetanse, når turnoveren i kritiske stillinger, allerede i dag, er så høy i Forsvaret.

Kompetansen på innkjøp av komplekse store IT-leveranser er syltynn. Bare spør Berit Svendsen, som ledet utvalget om Forsvaret i en ny teknologisk tidsalder. Eller spør Eldbjørg Løwer, som i Aftenposten nylig etterspurte et uavhengig forsvarstilsyn. Eller professor på Forsvarets høgskole, Paal Sigurd Hilde, som forklarer hvordan Forsvaret sløser med skattepenger.

Trenger du flere innspill om hvem som kan debattere dette, er det bare å ringe meg Fredrik, jeg setter gjerne av en gratis formiddag som researcher for den gode saks skyld.

Du må stille spørsmålet: Hvordan skal et forsvar som har blitt eksperter på nedbygging de siste tre tiårene, plutselig kunne håndtere vill vekst på en fornuftig måte?

Forsvarssjefen er optimist, tenk det. Han erklærer (som Eisenhower) at ingen pessimistisk general har vunnet noe slag. Han overser at god beredskap er pessimisme i system: Å forberede seg for det verste, og å trene på det verste.

For øvrig yngler flosklene i hans innlegg i Forsvarets forum, som at «Vi må fortsette å styrke samarbeid, inkludering og samvirke i hele forsvarssektoren for å sikre en helhetlig utvikling av Forsvaret». Hva betyr «samarbeid, inkludering og samvirke» helt konkret?

Den voldsomme økningen i forsvarsbudsjettene kan bli penger ut av vinduet.

Mantraet er blitt «Større kull på Krigsskolen. Hva var spørsmålet?» Og så klapper alle hverandre fornøyd på hodet, forsvarstopper og politikere fordi de var så tøffe til å øke budsjettene.

Forsvaret må få et eksternt tilsyn, slik Eldbjørg Løwer forslår, og Forsvaret må bli målt på operativ stridsevne, ikke på antall ansatte, antall helikoptre og fregatter og antall flotte nye IT-prosjekter (som ikke virker fordi ingen klarer å drifte dem, og fordi innkjøperne uansett ikke forsto hva de kjøpte).

Det var dette vi skulle hatt en Debatten om.

Til å miste nattesøvn av

NRK-programmet er vanligvis folkeopplysning på sitt beste. Fredrik Solvang imponerer med å gå inn i vanskelige temaer og gjøre dem forståelige. Redaksjonen imponerer like mye ved å finne gode kilder, sette sammen gode paneler og få inn en dash infotainment oppe i det hele. Men denne våren har de skuffet stort, ved å la være å ta i den enorme økningen i planlagte forsvarsbudsjetter.

Den eneste i pressen som raskt vinklet hardt og riktig var Trygve Hegnar. Og jeg kan bare stemme i: IT-selskapene, maritim sektor og byggebransjen kan le hele veien til banken når forsvarets innkjøpere skal svi av 600 milliarder i en fei.

For all del, jeg unner byggebransjen alt godt. Men jeg lurer på hvem som skal måle vår operative stridsevne, i stedet for å måle antall brigader.

Kombiner de eldres søvngjengeraktige aksept av nye milliarder med ungdommens kunnskapsmangel om vår nære historie: Som meg bør du miste nattesøvnen.

Les flere kommentarer fra Elin Ørjasæter

Putin er viktigere enn skatteteknikk

NRK har de siste årene gjort harde forsøk på å nå seere under 30 år. Fredrik Solvang er en av de få som virkelig har fått det til, gjennom personlig appell og innsats i sosiale medier. NRK burde derfor føle et særlig ansvar for at nettopp hans program tar opp de store og viktige sakene.

Når da selveste NRK er så lite interessert i forsvar, da er det bare å resignere og å bunkre opp et lite lager med nødvendige medisiner og ti kanner vann. Skattene skal betales samtidig som vi fyller kjelleren med bønner, dieselaggregat og hermetikk.

Dagen etter at Berlin-muren ble åpnet, 9. november 1989, hadde Dagbladet forsiden «La barna banne», et utsagn fra en da kjent barnepsykolog. Det er blitt bildet på en presse som prioriterer feil.

Prøver du å bestige den samme pallen av presse-fadeser, Fredrik?

To år etter Putins angrep på Ukraina dobler Norge forsvarsbudsjettene. Og du lager en frisk debatt om at Asker kommune har vedtatt å utrede den kommunale delen av formuesskatten. Gratulerer!

2024-05-09T15:54:49Z dg43tfdfdgfd