EUROPAS ENESTE CO2-NøYTRALE CAMPINGPLASS

Nysted Strand Camping på danske Lolland-Falster kan nå offisielt kalle seg CO2-nøytral – kanskje som den eneste campingplassen i Europa.

Det er ikke hver dag en campingplass får kalle seg CO2-nøytral, men det kan Nysted Strand Camping nå, etter at en statsautorisert revisor har godkjent campingplassens CO2-regnskap.

Det har imidlertid tatt litt å komme dit, forteller campingplassens eier, Henrik Søby, til Folketidende.

Bærekraft lokker turister

Et miljøvennlig image har vist seg viktig for å få turister til å komme.

– Vi ønsker å bidra til å ta vare på miljøet og klimaet, og jeg har fått utrolig gode råd. Det har kostet litt penger, men den største kostnaden har vært tid og arbeidskraft. Det har krevd energi og vilje. Jeg driver en campingplass hvor vi ikke har det så travelt om vinteren. Derfor hadde jeg tid og penger til det. Og nå har resultatet kommet, sier eieren.

Ifølge Turisme24.dk har han ikke har hørt om noen andre klimanøytrale steder i Europa.

For å bli CO2-nøytral har Nysted Strand Camping blant annet byttet ut lysstoffrør med LED, og ​​strømmen kommer fra vindturbiner. Vannet på campingplassen varmes også opp CO2-nøytralt. Avfallssortering og valg av rengjøringsmidler, som nesten alle er svanemerket, har også hatt betydning, og totalt slapp campingplassen ut 110 tonn CO2 i 2023, hvorav 99,5 prosent kommer fra leverandører.

For å få regnskapet til å gå helt i null har de også kjøpt CO2-sertifikater.

Visit Lolland-Falsters destinasjonssjef, Lindy Kjøller, sier til Folketidende at han ser på Nysted Strand Campings arbeid som noe som er med på å gjøre Lolland-Falster til et internasjonalt reisemål hvor bærekraft står høyt på listen.

Sykkelferie ved Dybbøl Mølle, Sønderjylland, Danmark
Stadig flere velger dansk sykkelferie, som her ved Dybbøl Mølle på Sønderjylland.

Turistene er engasjert i miljøet

Miljøvennlighet er viktig for dansk reiseliv. Det er et mål for den nasjonale reiselivsstrategien at Danmark oppfattes som det mest miljøvennlige reisemålet i Nord-Europa. Turistene sier også selv at bærekraft er viktig for dem.

Konsulentselskapet Behave Green har gjennomført en kvalitativ studie for VisitDenmark, der 22 turister fra Danmarks nærmeste markeder har deltatt. 10 kommer fra Nordvest-Tyskland og 12 fra Sør-Norge.

Undersøkelsen viser generelt at respondentene oppfatter Danmark som et miljøvennlig reisemål. Nordmenn oppfatter generelt Danmark som et land som er miljømessig på lik linje med Norge.

Tyskerne oppfatter derimot Danmark som et foregangsland som ligger foran Tyskland når det gjelder den grønne agendaen. Tyskerne understreker at Danmark har mye natur og er et rent land hvor avfall sorteres. Mens seks av 10 tyskere nevner naturen som noe som gjør Danmark til et miljøvennlig reisemål, gjelder dette kun én nordmann.

Nordmennene på sin side merker at Danmark produserer energi med vindturbiner, har god infrastruktur og god avfallshåndtering. Fire norske deltakere nevner vindturbiner direkte, mens ingen tyskere nevner turbinene.

2024-06-15T13:18:35Z dg43tfdfdgfd