DET ER IKKE HVILKEN BARNEHAGE SOM ER «BEST» SOM BETYR MEST

Det er ikke hvilken barnehage som er «best» som betyr mest

(Strandbuen): Mange pakker i disse dager barnehagesekken for siste gang, og med det, en æra som er forbi. Dette gjelder også for oss, og jeg vil benytte anledningen til å rose, takke og fremheve betydningen av et godt samarbeid.

En god samhandling mellom foresatte og ansatte legger et viktig grunnlag i barnas liv. Landsbyen starter med oss og vår evne til inkludering og raushet, ikke en rangering av topp tre barnehager.

Jeg glemmer aldri dagen i 2014 da jeg skulle levere mitt første barn fra meg i barnehagen.

Tårevåt sto jeg der med toåringen på armen. Hun var iført hvite blondesokker og nye klær, og ei mamma som trodde barnet ville bli ødelagt. Rasjonaliteten kom etter hvert snikende, og viktige bånd ble skapt.

Som en dans

I forkant fikk jeg mange innspill på hvilke barnehager som var å foretrekke, synspunkter som ble slukt rått og ivrig fra slike tårevåte mammaer som meg.

Nå, ti år senere, vil jeg fremheve den viktige nøkkelen vi som foresatte sitter på gjennom vår involvering. Det ligger et uvurderlig samarbeid innbakt i relasjonen mellom hjem og barnehage, et samspill som i stor grad spiller inn på tilfredshet.

Vi som foreldre har stor betydning for hvordan livet i barnehagen og senere skolen blir for våre barn, og hvordan vi velger å omtale hverandre.

Felles innsats gir ringvirkninger for trivsel og læring. Det er litt som en dans, den krever innsats fra flere parter.

Les også: Barneoppdragelse etterlyses

Det var den landsbyen

Er en barnehage bedre enn en annen, og er min far sterkere enn din?

Vi bør verdsette det privilegiet vi har til å velge barnehage etter personlige kriterier, og samtidig holde oss for gode til å snakke ned andres valg. Hvordan vi voksne snakker om hverandre påvirker holdningene til barna våre.

Ved å bruke tiden på å bygge gode relasjoner der vi er, med et fokus som fremhever et «oss» fremfor et «jeg», poengterer vi sentrale prinsipper som bør råde i våre liv.

Det var den landsbyen.

Den mammaen som nå, tre barn senere, lukker barnehageporten for siste gang – er ei annen en hun som åpnet den for ti år siden.

For en reise, og for en tilpasning barnehageansatte må forholde seg til. Fra disse hvite blondesokkene og tellekanter i hylla, til nå forhåpentligvis hele sokker og nok skiftetøy.

Les også: Sommerferien begynte med dårlig samvittighet

Ta en velfortjent ferie

Behovene endrer seg stadig, og jeg vil rose dere som har møtt både den frynsete mammaen som sendte barnet sitt ut i verden for første gang, til mammaen som nå ikke hever et øyenbryn ved levering.

Det handler sjelden om hvem som har mest glitter på krona, det handler om to vesentlige egenskaper, nemlig trygghet og trivsel.

Det skaper vi best sammen.

Takk til deg som tørker snørr, smører brødskiver, leker «ballen kommer» og utviser omsorg.

Takk for at du setter grenser og blåser omtenksomt på såret.

Ta nå en velfortjent ferie og vit at vi setter pris på den innsatsen du legger ned i våre barns liv.

Takk for dansen!

2024-07-27T10:05:09Z dg43tfdfdgfd