DEN VAKRE BYDELEN «På HøYDEN MELLOM NORDSTRAND OG KOLBOTN»

Den vakre bydelen «på høyden mellom Nordstrand og Kolbotn»

Engasjementet har skapt en omfattende framsnakkings-kampanje blant oss som bor her.

Jeg hiver meg på, og innrømmer glatt:

Min familie og jeg har bodd på Holmlia i over 16 år, og er stadig like forundret over at ikke flere har oppdaget fjordutsikten, solnedgangen og stillheten 12 minutter fra Oslo S.

Det var Avisa Oslo som først fortalte om meglerfirmaet Gamle Oslo, som i en boligannonse omtalte Holmlia som «bydelen på høyden mellom Nordstrand og Kolbotn».

– Faktisk det dummeste jeg har hørt og lest på en stund, skrev Holmlia-beboer Svend Ole Kvilesjø i kommentarfeltet på Facebook.

For vel kan det være greit å opplyse om hvor Holmlia faktisk er, men ellers er det ingen grunn til å forsøke å skjule Holmlia-navnet. Han startet derfor Facebook-gruppen «Holmlia på høyden», som allerede flommer over av innlegg og bilder om hvor bra det er å bo på Holmlia.

Fra før finnes både Engasjerte Holmlianere og DetSkjerPåHolmlia.

Men har ikke Holmlia massevis av ting å slite med?

  • Jo da. Først og fremst et ufortjent rykte, delvis skapt da 15 år gamle Benjamin Hermansen ble drept for 22 år siden. Ingen av nynazistene som ble dømt i saken hadde tilknytning til bydelen, men Holmlia har likevel tatt eierskap til et viktig symbol i kampen mot rasisme
  • Og ja: Holmlia ligger i bydelen Søndre Nordstrand, som også omfatter Mortensrud, Bjørnerud/Bjørndal, Hauketo og Prinsdal. Alle disse stedene – inkludert Holmlia – sliter med dårlige statistikker når det gjelder inntekt, sosialhjelp og arbeidsledighet

Men så er det alle de andre kvalitetene som ofte glemmes:

  • Holmlia er den siste drabantbyen som ble bygget i Oslo, da Obos endelig hadde lært: ingen blokker skulle være over fire etasjer, og det ble anlagt store områder med rekkehus kombinert med eneboliger
  • Holmlia har et sinnrikt nett av gangveier der både barn og voksne kan gå til barnehagen, skolen og togstasjonen, ofte uten å måtte krysse en eneste bilvei. Bydelen var også forut for sin tid ved å bygge rundt kollektivknutepunkt – med tog hvert kvarter i tillegg til busstilbud i flere retninger
  • Mange på Holmlia har både fjordutsikt og solnedgang. Det er bare å se på kartet: Asker og Bærum ligger på skyggesiden, Holmlia ligger på solsiden. Det er derfor ikke uvanlig at folk sitter på terrassen og nyter båttrafikken på fjorden og kveldssolen til langt på kveld
  • Og en viktig ting for mange: Holmlia ligger omtrent midt mellom, men i god avstand til de to hovedinnfartsveiene til Oslo sørfra, Mosseveien og E6. Det betyr at Holmlia er en de ytterst få stedene i hovedstaden der det faktisk er helt stille, uten sus fra biltrafikk

UTSIKT: Verdens største krigsskip ligger vakt og passer på Holmlia og Nesodden (på andre siden). Foto: Arne Steinstad

Men hva med alle innvandrerne da?

Jada, og her har vi antakelig argumentet som er selve årsaken til de lave boligprisene og de fleste fordommene mot bydelen:

Det er mange med utenlandsk bakgrunn her. Søndre Nordstrand er en av de mest innvandrertette bydelene i Oslo, og Holmlia selv skryter ofte av å huse over 150 nasjonaliteter.

Og akkruat det er faktisk en fordel med Holmlia: Alle nasjonalitetene

Mens enkelte innvandrertette bydeler i Oslo kan ha overvekt av én spesiell nasjonalitet eller dominerende befolkningsgruppe, er det mangfoldet som preger Holmlia. Selv har jeg som mine nærmeste naboer familier med bakgrunn fra Chile, Syria og Tyskland – i tillegg til nordmenn, selvfølgelig.

Og så skal du høre noe spesielt:

På Holmlia er det en stor andel amerikansk-norske, eritreisk-norske, svensk-norske, kubansk-norske eller andre «blandede» ekteskap, sammen med haugevis av trøndere, sørlendinger, nordlendinger, og ja – sunnmøringer.

De eneste som ofte glimrer med sitt fravær er folk fra Oslo vest.

Årsaken? Mitt inntrykk er at oslofolk er fullstappet av fordommer og manglende kjennskap til egen by.

Også Bergen og Trondheim, og min fødeby Ålesund for den del, har sine tradisjonelle «øst» og «vest» hvor henholdsvis arbeiderne og rikingene bodde, men jeg vet ikke om noen steder der slike forestillinger sitter så fast som i Oslo.

Her er det vanskelig for en person oppvokst på Røa eller Ullern å forestille seg hvordan det kunne være å flytte til østkanten. Og omvendt, for å vri på salig Ibsen:

Tar du vestkantfordommene fra et gjennomsnittsmenneske på Oslo øst, tar du lykken fra ham med det samme.

Er det så ingen negative sider ved å bo i Søndre Nordstrand?

Jo da. Noe er allerede nevnt, som høyere arbeidsledighet og tilknyttede problemer. Skolene trenger mer ressurser enn vanlig, og det er et dårlig tilpasset fritidstilbud til den unge befolkningen. Ildsjeler har derfor i lang tid forsøkt å overbevise Byrådet om å sette i gang et ordentlig områdeløft for bydelen.

De fleste har likevel skjønt at jeg er susende inhabil. Jeg presser derfor inn enda et moment i framsnakkingen, sånn helt til slutt:

VALGT: Zaineb Al-Samarai fra Holmlia ble i helgen valgt som ny president i Norges Idrettsforbund. Foto: Geir Olsen / NTB

På grunn av de lave(re) boligprisene har Holmlia de siste årene trukket til seg akademikere, musikere, kunstnere og andre med høy kulturell kapital, men mindre rent lønnsmessig. Her får de rett og slett mer for pengene, i tillegg til terrasse eller hage, utsikt og kveldssol.

Det har igjen resultert i en rekke kunstneriske initiativer. I tillegg til Vær Stolt-festivalen har for eksempel Holmlia Yacht Club dukket opp – en slags frivillig, ambulerende happening på særdeles høyt musikkalsk nivå.

For ikke å snakke om idrettsmiljøet – som i helgen like godt fikk valgt inn Zaineb Al-Samarai som Norges første idrettspresident med bakgrunn fra Holmlia Sportsklubb.

Også der var Holmlia på høyden.

2023-06-06T21:07:44Z dg43tfdfdgfd