DEN RIKE STATEN KAN HJELPE FOLKET – HVIS DE BARE VIL

Den rike staten kan hjelpe folket – hvis de bare vil

I vår moderne tid, preget av økende ulikheter og økonomisk usikkerhet, er det på tide å se på innovative løsninger for å styrke fellesskapet og sikre en mer rettferdig fordeling av ressursene til denne rike staten. Én slik idé, som jeg har tatt til orde for, er innføringen av et folkeutbytte til alle innbyggere i Norge når overskuddene er så store.

Og siden dagens regjering er veldig redd for at de som har det veldig godt skal få ta del i rikdommen, kan vi prøve en progressiv skattemodell for utbytte.

Hva innebærer dette? Kort sagt ville det være en utbetaling til alle borgere, uavhengig av inntekt eller økonomisk situasjon.

La oss ta et eksempel: En sum på 100.000 kroner per person, skattefritt opp til 500.000 kroner i årlig inntekt. For de som tjener mellom 500.000 og 750.000 kroner, kunne en skattesats på 25 prosent gjelde. Videre, for de med inntekt mellom 750 000 og 1 million kroner, kunne skattesatsen øke til 50 prosent.

Til slutt, for de som tjener over 1 million kroner, kan skatten være 75 prosent. Da blir dette økonomisk pusterom for de med lave inntekter, og litt lommerusk for de av oss med høye inntekter.

Et økonomisk sikkerhetsnett

Hva ville være fordelene med en slik ordning? For det første ville det bidra til å redusere økonomisk ulikhet ved å gi en direkte økonomisk støtte til alle innbyggere. Dette kan være spesielt viktig i en tid hvor stadig flere opplever økonomisk usikkerhet, enten det er på grunn av høye renter, dyr strøm og rekordhøye matpriser.

Videre ville et folkeutbytte bidra til å styrke den økonomiske friheten til enkeltpersoner.

Ved å gi folk et økonomisk sikkerhetsnett, kan det tillate folk å ta større risikoer, for eksempel å starte en egen bedrift eller satse på utdanning og personlig utvikling.

Samtidig kan et folkeutbytte bidra til å stimulere økonomien som helhet. Ved å gi folk ekstra midler å bruke, kan det føre til økt forbruk, noe som igjen kan bidra til å skape flere arbeidsplasser og styrke næringslivet.

Staten Norge blir rikere og rikere

Selvfølgelig er det viktig å nøye vurdere finansieringen av en slik ordning, og hvordan det ville påvirke økonomien på lang sikt. Men med riktig utforming og gjennomtenkt implementering, kan et folkeutbytte være et viktig verktøy for å fremme økonomisk rettferdighet og styrke fellesskapet i Norge.

Men politisk må det være vilje til å prioritere, og ikke minst redusere kraftig i vårt kompliserte og kostbare byråkrati.

Staten Norge blir rikere og rikere mens folket får det vanskeligere og vanskeligere. Det er fellesskapets pengebinge, og derfor kan staten gjøre det enhver bedrift gjør når overskuddene er store.

Nemlig utbytte til eierne.

Byråkratiets ineffektivitet

Byråkratiet må reduseres kraftig, og vil frigi enorme ressurser til mer produktive samfunnsoppgaver som fremmer vekst i det private næringsliv. Det er de økte offentlige utgiftene som skaper de økende økonomiske utfordringer for enkeltpersoner og familier, er det en stadig mer vanlig følelse at staten blir rikere mens folket sliter.

Byråkratiet, selv om det er ment å administrere og regulere samfunnet, har vokst til en størrelse som er uforholdsmessig stort her i Norge. Dette har ført til ineffektivitet, treg saksbehandling og en opplevelse av stor avstand mellom borgerne og deres folkevalgte.

Hvis vi skal gjøre det mulig for folk å trives og lykkes, må vi ta grep for å redusere denne byrden. Ved å forenkle prosesser og fjerne unødvendige reguleringer kan vi redusere kostnadene ved offentlig administrasjon og frigjøre midler som kan gi kontantutbytte til folket.

Et kraftig tiltak

Dette betyr ikke at vi må ofre effektiviteten eller sikkerheten til samfunnet vårt. Tvert imot handler det om å finne balansen mellom å opprettholde nødvendige reguleringer og sikre at de ikke blir en byrde for samfunnet.

Gjennom en grundig gjennomgang av eksisterende regelverk og en vilje til å tenke nytt, kan vi skape en mer effektivt og smidig offentlig sektor.

Denne reduksjonen av byråkratiet vil være et kraftig tiltak for å gi folk større frihet og muligheter til å forbedre sine liv. Ved å fjerne unødvendige hindringer og frigjøre ressurser kan vi styrke samfunnet og legge til rette for en mer rettferdig fordeling av velstand.

Les også: Svak krone gjør det rettferdig med lavere skatter for folk flest

Les også: «Vingla» Støre med ukritisk pengebruk

2024-05-15T12:44:31Z dg43tfdfdgfd