DANSEFORESTILLING OM KVINNERS «IRRITERENDE STEMMER» BLE BRåAKTUELL

Forestillingen «Voice Noise», som gjester Norge 19. og 20. april, henter inspirasjon fra Anne Carsons 1992-essay «The Gender of Sound» – der hun hevder at patriarkalsk kultur har forsøkt å dempe kvinner ved å assosiere kvinners lyd «med monstrositet, uorden og død». 

Uken før «Voice Noise» ankom Norge skrev Trygve Hegnar i en lederartikkel i Finansavisen at stortingsrepresentant og finanspolitisk talskvinne i SV, Kari Elisabeth Kaski, «skrek og hylte i en debatt i NRK» – noe som skapte reaksjoner.

– Jeg er, i likhet med Kaski, svært sikker på at en mann ikke hadde blitt omtalt slik hun har blitt, sier komponisten og utøveren Maja S.K. Ratkje.

«Kvinneglam»

Hun er en av 13 kvinnestemmer fra hele verden som dansekunstneren Jan Martens lar ensemblet danse til lyden av når forestillingen er å se på Dansens Hus i Oslo denne uken.

– Som stemmekunstner med et abstrakt og ofte ikke-verbalt uttrykk har jeg siden jeg begynte med dette i 1995, vært konstant utsatt for en emosjonell og ofte kjønnsbasert tolkning av vokalmusikken min, sier prisbelønte Ratkje til NTB.

«Eksperimentell kvinneglam» ble brukt som overskrift i en anmeldelse av en av hennes konserter, noe hun mener kan stå som «et ganske stygt eksempel på hvordan kvinnestemmen i det offentlige rom kan bli møtt».

Urpremiere i mars

Jan Martens bruker et spor fra Ratkjes 2002-soloplate «Voices», utgitt på legendariske Rune Grammofon og som vakte mange reaksjoner da den utkom. Også norske Trio Mediæval er å høre i forestillingen, som hadde urpremiere i mars i Antwerpen og nå er på en omfattende Europa-turné.

De seks danserne reagerer ifølge omtalen på opptak av den menneskelige stemmen i forskjellige former. Ratkje synes det er «helt glimrende» å kombinere vokalkunsten hennes med dans.

– Det befester uttrykket i kroppen, og det utvider horisonten og mulighetene for hva en kropp kan uttrykke fysisk og med lyd. I et feministisk perspektiv er det minst like nødvendig i dag å utfordre hva en kvinne bør og kan gjøre i så måte, sier Ratkje.

Møter publikum

Hun understreker at det imidlertid ikke er den feministiske drivkraften som er hennes egen historie.

– Det er et rent ønske om å bruke hele uttrykksregisteret som menneske, med stemmen som er så rik og fantastisk, og ikke la seg begrense til kun et lite Spekter av muligheter, sier Ratkje.

Stjernekoreografen Jan Martens vil møte publikum i forbindelse med forestillingene i Norge og blant annet ha en samtale med kunstnerisk leder ved Dansens Hus, Samme Raeymaekers.

(©NTB)

2024-04-16T07:10:42Z dg43tfdfdgfd