BERETNINGEN OM EN VARSLET LAKSEDøD

Beretningen om en varslet laksedød

Småfolk som hobbylaksefiskerne og de som livnærer seg på å leie ut fiskevald og overnattingsmuligheter til laksefiskerne, villaksen og verden generelt, ser ut til å lide under langtidsvirkningene av et knippe laksebaroners ønske om rask og god profitt på salg av oppdrettslaks.

Erik Stephansen: Laksenæringen må settes under administrasjon

Full stopp for laksefiskerne

23. juni stoppet Miljødirektoratet laksefisket i 33 elver i Sør- og Midt-Norge.

Det er ifølge ekspertene krise for den norske villaksbestanden.

Som Nettavisens petitskribent og fiskeentusiast Baard Fiksdal nylig skrev:

«Nå er det over, laksefisket slik vi kjenner det. Bestanden har kollapset. Det pleide å gå over en million laks opp i elvene hver sommer og høst. Nå er det bare en brøkdel igjen. Hvordan kunne katastrofen skje?»

Samtidig tjener et knippe mennesker latterlig godt på salg av norsk oppdrettslaks, tross en liten verdinedgang ifølge TV 2 og Norges sjømatråd.

Les også: Bjørn Skomakerstuen

Laks er gull verdt

Norge eksporterte over 500.660 tonn laks til en verdi av 56,3 milliarder kroner i første halvår i år. Verdien falt med 1,8 milliarder kroner, noe som utgjør en nedgang på tre prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Historiene er mange om rømt oppdrettslaks i tusentall, noen av dem syke, som forstyrrer det naturlige. Andre historier handler om sykdom generelt, lakselus spesielt, trangboddhet i merdene, om at det burde vært lukkede og landbaserte lakseanlegg fremfor flytende «bassenger» i mang en norsk fjordtarm − og et evig jag om raskest mulig profitt.

Kanskje også på bekostning på alt eller deler av det ovennevnte?

Les også: Vi må snakke mer om vår syke laks

Så var det staten, da. Norge. De som sitter med ansvaret og deler ut laksekonsesjonene som skaper penger.

Hva gjør så de?

I «Politisk kvarter» på NRK torsdag denne uken erkjente miljøvernminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap), ikke overraskende, at vi har et problem.

«Gladmelding» til villaksen

Neste vår, ja, du leste riktig, neste vår skal regjeringen legge fram en havbruksmelding som skal være oppskriften på bot og bedring.

«I så fall kan det drøye helt til 2026 før vi får et nytt regelverk», skriver oppdretter Sondre Eide i IntraFish.

Vel, kjære miljøvernminister. Du får fortelle villaksen og de som livnærer seg av norsk lakseelver denne «gladmeldingen».

Les også: Sjømat Norge innrømmer: Vi burde ha vært mer ydmyke

Mer fra fiskeentusiasten Fiksdal som ser svart på villaksens framtid:

«Selv om oppdretteren overholder reglene til punkt og prikke, produseres det milliarder av luselarver som sprer seg til villfisk. For småfisk er lus i store mengder en sikker dødsdom».

Villaks vs. oppdrettslaks: Den enes død, den annens brød.

2024-07-04T17:27:01Z dg43tfdfdgfd