BARTH EIDE, HVOR ER PRINSIPPENE DINE Nå?

Barth Eide, hvor er prinsippene dine nå?

Noe av det viktigste vi kan gjøre for menneskene på Gaza er å sørge for at helseinstitusjonene kommer på beina igjen, har utenriksminister Espen Barth Eide tidligere uttalt.

Likevel stikker UDI kjepper i hjulene for 10 palestinske medisinstudenter som har fått tilbud om utvekslingsplass på UiO. Dette er en hårreisende avgjørelse som må omgjøres.

Total skivebom fra UDI

Det medisinske fakultetet ved Universitetet i Oslo har jobbet på spreng for å tilby 10 palestinske medisinstudenter fra Gaza en studieplass for høstsemesteret samt penger til flyreise og opphold i fem måneder. Utvekslingsoppholdet er som Professor Anne Kveim Lie har sagt: «et lite bidrag som kan få store ringvirkninger».

Det eksisterer nemlig ikke lenger noe utdanningstilbud for palestinerne i Gaza, da alle universitet ligger i ruiner etter bombene. Forelesere og leger er også sterkt rammet som ofre av bombingen.

Likevel har UDI nektet medisinstudentene innreise til Norge. De begrunner avslagene på visum med en frykt for at studentene ikke skal reise tilbake til Gaza når de er ferdige.

Dette er total skivebom fra UDI, som Regjeringen er nødt til å overprøve.

Medisinstudentene selv understreker at de ikke har noen grunn til å bli i Norge. UiO har også påpekt at oppholdet dreier seg om fem måneder med undervisning.

FRA VENSTRE: Kristine Aune Kilaas, lege Oslo Universitetssykehus og Sara Soraya Eriksen, lege i Narvik Kommune. Foto: Privat

#FraGazaTilUiO

Utenriksminister Barth Eide har tidligere uttalt at noe av det viktigste Norge kan gjøre er å sørge for at helseinstitusjonene i Gaza kommer i drift igjen.

Er dette bare flotte ord vi strør om oss? Hvor er prinsippene våre når vi kan skape endring, på ekte?

Det er vanskelig å lese avslaget fra UDI som noe annet enn manglende politisk vilje.

Som leger er det hjerteskjærende å vitne.

Vi vet at situasjonen i Gaza er dramatisk, flere sykehus er ute av drift, mangelen på leger er stor, og behovet for hjelp er enormt. Å bistå et knippe palestinske medisinstudenter med et utvekslingssemester er et lite, men et kraftfullt og konkret bidrag for å få helseinstitusjoner i Gaza på beina igjen.

Hundrevis av helsepersonell har de siste dagene vist sin støtte til de palestinske medisinstudentene på sosiale medier gjennom emneknaggen #FraGazaTilUiO.

Sammen ønsker vi å bruke vår stemme til å kreve at disse medisinstudentene får komme inn til Norge og oppfordrer deg til å gjøre det samme. Rop så høyt at Regjeringen ikke kan unngå å lytte.

2024-07-26T20:48:03Z dg43tfdfdgfd