ALARMENE GåR FøR PUTINS NORD-KOREA-BESøK

Tidligere i uken meldte Reuters at Russlands president, Vladimir Putin, vil besøke Nord-Korea og Kim Jung-un i den nærmeste fremtiden.

Dette er ikke populært, hverken i Sør-Korea og USA. De advarer mot et tettere militært samarbeid mellom de to motpartene.

Sør-Koreas viseutenriksminister, Kim Hong-kyun, sa i en nødtelefon med USAs viseutenriksminister Kurt Campbell at Putins besøk ikke bør resultere i mer militært samarbeid mellom Pyongyang og Moskva i strid med resolusjonene, ifølge Sør-Koreas utenriksdepartement.

Det skriver Reuters.

Se video: Om ukrainsk angrep: – Ikke noe du ser hver dag!

– Enige om resolutt svar

I likhet med Kims bekymringer, lover Campbell fortsatt samarbeid for å takle potensiell regional ustabilitet og utfordringer forårsaket av turen.

– Samtidig som vi nøye overvåker relaterte utviklinger, ble de to partene enige om å resolutt svare gjennom tett samarbeid på Nord-Koreas provokasjoner mot Sør-Korea og handlinger som eskalerer spenningene i regionen, sier departementet i en uttalelse.

På onsdag meldte en sentral person ved presidentkontoret i Seoul at Putin forventes å besøke Nord-Korea «i løpet av de kommende dagene». Samtidig skrev Russlands avis Vedomosti mandag at Putin ville besøke Nord-Korea og Vietnam i løpet av de kommende ukene.

Kremlens talsmann Dmitrij Peskov avsto torsdag fra å oppgi en dato eller agenda for et mulig besøk, men sier at Russlands rett til å utvikle tettere bånd med Nord-Korea ikke bør være i tvil eller en kilde til frykt for noen.

Verken nordkoreanske eller russiske myndigheter har bekreftet Putins besøk, men Russlands ambassadør til Nord-Korea, Aleksandr Matsegora, har overfor den russiske næringslivsavisen Vedomosti bekreftet at et slikt besøk er under forberedelse.

NTB_W1cI5V43ijg

Vladimir Putin og Kim Jong-Un besøkte Vostotsjny kosmodrom i Amur-regionen under deres siste møte den 13. september 2023. Foto: Mikhail Metzel / AFP)

– Vi følger med

Russland har brukt nordkoreansk-produserte missiler og artillerigranater for å angripe mål i Ukraina, ifølge Washington, Seoul, og Kyiv, samt FNs sanksjonsovervåkere og uavhengige eksperter.

Nord-Korea og Russland har benektet våpenavtaler, men lover å jobbe for et dypere samarbeid på alle områder. Dette skal også gjelde det militære samarbeidet.

Under en tale ved Stimson Center tenketank i Washington onsdag, sa Campbell at USA har en veldig god forståelse av hva Nord-Korea har levert til Russland. Dette har hatt en betydelig innvirkning på slagmarken.

Det er mer uklart hva Russland har levert til Nord-Korea, sa han imidlertid.

– Hard valuta? Er det energi? Er det kapasiteter som gjør at de kan fremme sine kjernefysiske eller missilprodukter? Vi vet ikke. Men vi er bekymret for det og følger nøye med, sa Campbell.

Tegn på forberedelser

Satellittbilder skal vise at Pyongyang forberedes på både parade og utenlandsbesøk. Sivile fly har blitt fjernet fra Pyongyangs flyplass, og det er tegn til en mulig parade på Kim Il Sung-plassen i hovedstaden, skriver NK Pro, en Seoul-basert nettside, denne uken.

– Det er fortsatt mulig at paraden eller det store arrangementet ikke vil sammenfalle med Putins besøk, men siden Kim sannsynligvis vil behandle deres toppmøte med stor betydning, er det også mulig at Nord-Korea kan arrangere et spesielt arrangement for å feire russisk-nordkoreansk bånd på plassen, skriver Colin Zwirko, en senior analytisk korrespondent for NK Pro.

Han understreker at liknende forberedelser tidligere er gjort bare dager før statsbesøket skjer.

Advarte Kongressen

USAs nasjonale etterretningsdirektør Avril Haines har tidligere uttalt til Kongressen at Russland behov for støtte i krigen mot Ukraina har tvunget dem til å inngå avtaler med Nord-Korea, samt Kina og Iran.

Dette kan ha vært en advarsel om at Russland kan gi Nord-Korea militærrelatert teknologi.

Dette voksende samarbeidet og viljen til å utveksle hjelp innen militære, økonomiske, politiske og etterretningsmessige saker forbedrer deres nasjonale kapasiteter, hjelper dem å undergrave den regelbaserte orden og gir dem et pusterom fra internasjonalt press, fortalte hun Kongressen.

2024-06-15T06:17:25Z dg43tfdfdgfd