– ØKER RISIKOEN FOR ET RUSSISK GJENNOMBRUDD

– Øker risikoen for et russisk gjennombrudd

I et intervju med amerikanske CBS News onsdag, sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, at ukrainske styrker gjennom vinteren har klart å holde tilbake russiske framrykk.

– Vi har stabilisert situasjonen. Det er bedre nå enn for to-tre måneder siden, da vi hadde et stort underskudd på artilleriammunisjon og diverse våpen, sa Zelenskyj og la til:

– Vi så aldri noen enorm kontraoffensiv fra Russland. De har ikke lykkes, sa presidenten.

Men Zelenskyjs positive vurdering av hvordan det har gått på slagmarken i vinter til tross: Russland har gradvis spist seg mer og mer inn på ukrainsk territorium gjennom vinteren.

HARD VINTER: Russerne har vært på fremmarsj denne vinteren og ukrainerne mangler artilleriammunisjon. Foto: Efrem Lukatsky (AP/NTB)

Les også: Det ulmer i Russland. Og Ukraina har en økende evne til å ta krigen til dem

Russlands fremskritt gjenspeiler ikke situasjonen

Forskningsgruppen og tenketanken Institute for the Study of War (ISW) skriver onsdag at Ukraina har hatt en stri tørn med å holde russiske styrker tilbake gjennom vinterhalvåret. ISW anslår at Russland, siden de startet sin offensiv i oktober i fjor, har erobret 505 kvadratkilometer med ukrainsk territorium.

505 kvadratkilometer er fem ganger så stort som Ås kommune i Akershus, eller litt mindre enn Lødingen kommune i Nordland.

Over én femtedel av området Russland har erobret siden oktober, ble vunnet av russerne etter nyttår. Blant områdene er den utbombede byen Avdijivka, som det har vært harde kamper om.

– Den marginale økningen i hastigheten på russisk fremrykning gjenspeiler imidlertid ikke trusselen om russisk operasjonell suksess, som kan komme om amerikansk sikkerhetshjelp stadig blir forsinket, skriver ISW.

Gruppen og tenketanken mener ukrainernes materielle begrensninger legger bånd på hvordan ukrainske styrker kan gjennomføre effektive defensive operasjoner.

Les også:

Les også: – En knipe for Putin

– Vil tvinge Ukraina til å prioritere

Materiellmangelen fører også til at russerne får større taktisk fleksibilitet i sine offensive operasjoner, som kan gi dem gevinster også i fremtiden.

– Mulighetene for å utnytte ukrainske sårbarheter vil øke om Ukrainas mangel på militært materiell vedvarer, samtidig som Ukraina sliter med å få nok arbeidskraft, skriver tenketanken.

ISW skriver at om Ukraina ikke har nok militært utstyr vil det tvinge landet til å prioritere hvor de skal bruke sine begrensede ressurser, da gjerne der det er mest kritisk.

– Det øker risikoen for et russisk gjennombrudd i andre bortprioriterte sektorer, og gjør frontlinjen generelt mer skjør enn den ser ut til å være, til tross for den nåværende lave hastigheten Russland har i sine fremrykninger, skriver de.

Les også:

Les også: Russland mobiliserer 100.000 soldater, hevder Ukraina

Ikke forberedt på ny storoffensiv

Og russerne ser ikke ut til å ha planer om å ta sommerferie. Det bekymrer Zelenskyj. Til CBS News sa han at ukrainske styrker ikke er forberedt på å forsvare seg mot en ny stor russisk offensiv innsats, som man forventer vil komme i mai eller juni i år.

– Det holder ikke bare å stabilisere situasjonen og forberede seg, fordi vår motstander kan til tider være veldig fornøyd med at vi har stabilisert situasjonen, sa Zelenskyj og la til:

– Vi trenger hjelp nå.

2024-03-29T11:49:52Z dg43tfdfdgfd