VILLE SPEKULASJONER: – MULIG PUTIN-ERSTATTER

Ville spekulasjoner: – Mulig Putin-erstatter

Onsdag tok Vladimir Putin offisielt fatt på sin femte presidentperiode i Russland. Putin tok fatt på sin første presidentperiode i 2000, og har i praksis styrt Russland siden.

En av Putins nærmeste allierte de siste årene har vært forsvarsminister Sergej Sjojgu.

GODE VENNER: Sergej Sjojgu (t.v.) har blitt fotografert sammen med Vladimir Putin på fisketur i Sibir, og de to har tilsynelatende hatt et nært forhold. Foto: ALEXEY DRUZHININ (AFP/NTB)

Etter at Russland gikk til en fullskala invasjon av Ukraina natt til 24. februar 2022, har likevel ryktene florert om at Sjojgus stilling henger i en tynn tråd.

Hold deg oppdatert på krigen i Ukraina, lytt til Ukrainapodden på Spotify, og alle andre podkastplattformer.

Russisk blodbad

Det som fra russisk side var ment å være en rask militæroperasjon for å styrte Zelenskyjs demokratisk valgte regjering i Ukraina, har utviklet seg til et to år langt blodbad. Ukraina hevder at Russland har mistet over 475.000 soldater. Selv om de fleste vestlige eksperter mener at dette tallet er i overkant høyt, er det ingen tvil om at Russland har gått på enorme tap i Ukraina.

Les også:

Les også: Langer ut mot Putin: – Alvorlig og uakseptabelt

Når Putin nå skal ta fatt på en ny periode som president, har spekulasjonene om at Sjojgu byttes ut virkelig skutt fart. Mannen som blir trukket fram som favoritt til å overta jobben er Aleksej Djumin.

Djumin er i dag guvernør i Tula, og skal være en mann Vladimir Putin har stor tiltro til.

HETT NAN: Aleksej Djumin er et hett navn i Russland om dagen. Her fotografert under et møte med Putin. Foto: Gavriil Grigorov (AP/NTB)

Hett navn

– Han har blitt nevnt mange ganger som en mulig erstatter for Sjojgu, sier Jakub Godzimirski til Nettavisen.

Godzimirski forteller at Djumin har vært en del av Putins livsvaktstyrke tidligere. Da Wagner-gruppen gjorde opprør og marsjerte mot Moskva i juni 2023, var det mange som mente at det kun var Aleksej Djumin som kunne stanse marsjen, forteller forskeren.

Les også:

Les også: Forsker kritisk til Ukraina-støtten: – Et lappeteppe

– Djumin er et navn som dukker opp med jevne mellomrom. Han nevnes også som en mulig erstatter for Putin på sikt, sier Godzimirski til Nettavisen.

Tilbakeslag for Sjojgu

Godzimirski sier til Nettavisen at den nylige arrestasjonen av den russiske viseforsvarsministeren Timur Ivanov kan tyde på at det er en form for maktkamp i apparatet rundt Putin.

– Ivanov ble vist fram i full uniform i et glassbur i retten. Det ble tolket som et kraftig slag for Sjojgu. Hadde man ønsket å unngå en skandale, kunne man gjort det. I Russland er det vanlig med både bilulykker, hjerteinfarkt og å falle ut av vinduer. Her er det nok et oppgjør i kretsen rundt Putin, mener Nupi-forskeren.

Les også:

Les også: Ekspert: – Kan bli ekstra ekkelt for Putin

Han har vanskelig for å tro at Ivanov ble pågrepet, uten at det var avklart fra høyeste hold.

I den nye presidentperioden til Putin er det ventet at det vil gjøres rokeringer i apparatet rundt ham.

– Det er en god anledning for Putin til å bytte ut Sjojgu, men om han vil benytte seg av muligheten er et helt annet spørsmål. Jeg pleier å si at å forstå seg på russisk politikk er like vanskelig som å forstå seg på kjærligheten, humrer Godzimirski.

Les også:

Les også: – En akilleshæl for det russiske luftvåpenet

Nåværende forsvarsminister Sergej Sjojgu kom selv til makten etter en korrupsjonsskandale. Sjojgus forgjenger fikk ikke fengselsstraff, men måtte ta sin hatt og gå.

– Sjojgu ble av resten av det russiske forsvaret ansett som en som kom utenfra. Han var ikke en del av det militære systemet, sier Godzimirski.

Lytt til Ukrainapodden her:

Massiv kritikk

I løpet av de drøye to årene med fullskala krig i Ukraina, har Sergej Sjojgu blitt utsatt for massiv kritikk fra mange russiske krigsbloggere.

– Å avskjedige Sjojgu nå kan også bli sett på som en innrømmelse av at forsvarsmakten ikke har fungert slik den skal, til tross for den enorme pengebruken. Å bytte han ut nå kan være en god anledning uten å legge skylden for fiaskoen i Ukraina på Sjojgu, mener Godzimirski.

Aleksej Djumin skal være tett alliert med direktøren for nasjonalgarden i Russland, Viktor Zolotov.

– Det har gått mange rykter om at de to ønsker å ta over forsvarsdepartementet. Djumin er rett og slett et hett navn, oppsummer Godzimirski.

Les også: Ekspert slår alarm: – Fare for russisk gjennombrudd

Les også: USA har godkjent overføring av 22 norske F-16 til Ukraina

Les også: Krise i Norge – nå tilbyr Ukraina «nødhjelp»

2024-05-08T10:53:50Z dg43tfdfdgfd