– VERDENS FREMSTE TERRORSPONSOR HAR AVDEKKET SITT SANNE ANSIKT

– Verdens fremste terrorsponsor har avdekket sitt sanne ansikt

Israel og Iran brukte hastemøtet i FNs sikkerhetsråd til å anklage hverandre for å være den største trusselen mot fred i Midtøsten.

– Masken har falt. Iran, verdens fremste terrorsponsor, har avdekket sitt sanne ansikt som destabiliserende faktor i regionen og i verden, sa Israels FN-ambassadør Gilad Erdan da han holdt tale til medlemmene i FNs mektigste organ søndag kveld.

Les også:

Les også: Støre snakket med Israels president

Hastemøtet fant sted som følge av Irans rakett- og droneangrep mot Israel lørdag kveld og natt til søndag. Angrepet var et svar på Israels angrep mot Irans konsulat i Syria 1. april.

Les egen sak: Irans revolusjonsgarde: Sju medlemmer drept i luftangrepet i Damaskus

– Masken faller av og hanskene må tas på, sa Erdan videre, og oppfordret Sikkerhetsrådet til handling.

– Sikkerhetsrådet må handle i dag og fordømme Iran for terroren, sa han.

Erdan oppfordret Sikkerhetsrådet til å «innføre alle mulige sanksjoner mot Iran før det er for sent». Han tok også til orde for at den iranske Revolusjonsgarden må stemples som terrororganisasjon.

Ber Israel ikke å ta igjen

Israels allierte håper nå at situasjonen roer seg, og at Israel ikke gjengjelder aksjonen.

– Vi er alle sterkt bekymret for at det kan komme en ny opptrapping, sa Frankrikes president Emmanuel Macron i et intervju med BFM TV og radiostasjonen RMC mandag formiddag. Han sier at Frankrike vil «gjøre alt» for å unngå en opptrapping av krigshandlingene i Midtøsten.

Les også:

Les også: Analytiker: Irans angrep kan løfte oljeprisene

Også Storbritannias utenriksminister David Cameron oppfordrer Israel til ikke å gjengjelde det iranske drone- og rakettangrepet. Han mener at det iranske angrep var nesten totalt mislykket, og at oppmerksomheten fortsatt må være rettet mot å skape våpenhvile på Gaza.

– Hvis du sitter i israel mandag morgen, synes du sikkert du har all mulig rett til å svare på det som skjedde. Men vi ber innstendig om at det ikke kommer til en gjengjeldelse, sa Cameron på Sky News.

USA skal se på tiltak

USAs FN-ambassadør Robert Wood varslet i sin tale at USA de neste dagene skal lete etter tiltak som kan brukes «for å stille Iran til ansvar».

– Som medlemmer i Sikkerhetsrådet har vi et kollektivt ansvar for å sikre at Iran retter seg etter rådets resolusjoner, sa Wood.

USA, Storbritannia og Jordan bisto Israel i kampen for å avverge det som var Irans første direkte angrep mot Israel noensinne. Til sammen sendte Iran over 300 raketter og droner mot Israel. Nesten alle ble uskadeliggjort.

Les også:

Les også: Dramatiske bilder i Israel: Her skytes Iran-dronene ned

Iran kaller det selvforsvar

Irans FN-ambassadør Amir Saeid Iravani sa i sin tale i Sikkerhetsrådet at landet hans ikke hadde noe annet valg enn å angripe Israel.

Han sa at angrepet var svar på det israelske luftangrepet mot Irans konsulat i Syrias hovedstad Damaskus 1. april, der to generaler og fem andre medlemmer av Revolusjonsgarden ble drept.

– Sikkerhetsrådet sviktet i oppgaven med å opprettholde internasjonal fred og sikkerhet, sa Iravani, med henvisning til det israelske luftangrepet.

Les også:

Les også: Israel har undervurdert trusselen fra Iran

– Derfor hadde ikke Iran noe annet valg enn å svare på dette, sa han i talen sin.

Iravani sa at Iran utøvde sin «rettmessige rett til selvforsvar».

Den iranske FN-utsendingen la til at Iran «ikke ønsker eskalering eller krig», men at landet kommer til å besvare enhver «trussel eller aggresjon».

Han langet ut mot Israel.

– Det er på tide at Sikkerhetsrådet oppfyller ansvaret sitt og håndterer den virkelige trusselen mot internasjonal fred og sikkerhet. Sikkerhetsrådet må handle umiddelbart med straffetiltak for å tvinge dette regimet til å stanse folkemordet mot Gazas befolkning, sa Iravani.

– På randen

Siden den iranske revolusjonen i 1979 har Teheran sett på Israel som sin erkefiende og har gjentatte ganger tatt til orde for at Israel må fjernes fra kartet.

Fram til nå har Iran avstått fra å angripe Israel direkte. I stedet har de to landene konfrontert hverandre via tredjeparter.

Hastemøtet i FNs sikkerhetsråd ble innledet med en tale fra FNs generalsekretær António Guterres. Han sa at «verken regionen eller verden har råd til mer krig».

– Midtøsten står på randen. Regionens befolkning står overfor en reell fare for en ødeleggende fullskala konflikt. Nå er det på tide å trappe ned, sa FN-sjefen, som ba om at partene må utvise maksimal tilbakeholdenhet.

2024-04-15T07:44:34Z dg43tfdfdgfd