VARSLER EKSTREM POLLENSPREDNING

Varsler ekstrem pollenspredning

Bjørkepollensesongen er nå i gang i lavlandet, og lørdag kan bli en krevende dag for allergikere på Østlandet.

Da er det nemlig ventet ekstrem spredning av Bjørkepollen, som er det høyeste nivået i Norges Astma- og Allergiforbunds nasjonale pollenvarsling.

– Hvis du er veldig sensitiv for pollen så vil det ikke være spesielt behagelig i dag, nei, sier Trond Einar Brobakk, forsker på Norges astma- og allergiforbund, til Nettavisen.

Bjørka avgir store mengder pollen og medfører derfor store plager. For mange er bjørka den eneste tresorten som gir allergisymptomer.

Vil bli bedre på søndag

Definisjonen på hva «ekstrem spredning» innebærer, er minst tusen pollenkorn per kubikkmeter.

Ifølge Brobakk er det ikke nødvendigvis slik at de med kraftig bjørkepollen bør holde seg innendørs, men han kommer likevel med en tydelig oppfordring:

– De bør i hvert fall ta medisinen sin, slår Brobakk fast.

Hvis du er blant dem som påvirkes kraftig av pollen så vil neste avsnitt være hyggelig lesning. Den ekstreme pollenspredningen ventes nemlig ikke å vare lenge.

– Såframt det ikke regner og det holder seg varmt så vil den ekstreme spredningen holde seg. Men nå så jeg at det var meldt at det skal regne på Østlandet på søndag, så da blir det nok en liten pause da ja.

Les også: Forsker advarer 1 million pollenallergikere

Påvirker mange

Over én million nordmenn har pollenallergi og det er ikke bare på Østlandet at allergikerne nå vil merke at sesongen er i gang.

Med unntak at Nord-Norge og fjellet i Sør-Norge er det lørdag varslet kraftig spredning av bjørkepollen i resten av landet. I tillegg forventes det moderat spredning av Salix i store deler av landet.

I Troms og Finnmark er det foreløpig ikke registrert spredning av pollen enda, mens i Nordland har spredningen av Salix smått begynt. Også i fjellet i Sør-Norge er det foreløpig kun beskjeden spredning av Salix.

2024-05-04T07:23:09Z dg43tfdfdgfd