VANDALISERTE MONOLITTEN – RISIKERER 120 DAGERS FENGSEL

Vandaliserte Monolitten – risikerer 120 dagers fengsel

OSLO TINGRETT (Nettavisen): – Jeg synes 120 dager virker skremmende. Både på egne vegne, men ikke minst som en presedens for hva den norske stat gjør mot dem som kjemper mot den ødeleggende oljevirksomheten deres, sier Joachim Skahjem (26) til Nettavisen.

Han er skuffet over påtalemyndighetens avgjørelse.

– Men mest av alt skammer jeg meg over det som er en mørk dag for det norske demokratiet, sier han.

Onsdag ble rettssaken mot Skahjem og Anne Klenge (25) avsluttet i Oslo Tingrett. Begge er tiltalt for å med vilje eller uaktsomt har begått skadeverk på kulturminner av særlig nasjonal eller internasjonal betydning.

Les også: To tiltalt for å ha tilgrist Monolitten

– Jeg fremla denne straffen fordi et angrep mot Monolitten og de andre skulpturene blir sett på som et alvorlig straffbart forhold, opplyser statsadvokat, Kristin Røhne, til Nettavisen.

FENGSEL: Statsadvokat Kristin Røhne fremla en potensiell straff på 120 dager i fengsel Foto: Hedevig Catharina Astrup/Nettavisen

Forsvare menneskerettighetene

Bakgrunnen for tiltalen er at de to klimaaktivistene i fellesskap helte oransje maling over Monolitten og seks andre skulpturer på Monolittplatået i Frognerparken fredag 18. november 2022.

De skal i tillegg ha malt med penselstrøk på sokkelen på Monolitten, noe som etterlot spor av maling som ikke har latt seg fjerne i etterkant, ifølge tiltalen. Strafferammen for brudd på denne paragrafen er inntil seks års fengsel.

De er også tiltalt for å ikke etterkomme politiets pålegg da de nektet å forlate Frognerparken etter aksjonen.

Les også:

Les også: Klima-banestormere dømt i retten – må betale 28.000 kroner

Fredag formiddag 2022 tilgriset to aksjonister fra Stopp oljeletinga Monolitten med oransje maling. De krever umiddelbar stans i all leting etter ny olje og gass på norsk sokkel. Foto: Javad Parsa / NTB Foto: Javad Parsa

– Hensikten var aldri å skade statuene. Hensikten var og er å slå alarm om Norges fortsatte utvinning av fossilt brensel. Med denne aksjonen mener min klient at de forsvarer grunnleggende menneskerettigheter, opplyste Klenges advokat Cecilie Nakstad til NTB før rettssaken.

Ifølge aktivistene var protesten nøye planlagt og de hadde testet malingen på ulike og steiner og brukt vannløselig maling som var lett og fjerne.

De nektet derfor begge straffeskyld. Dom i saken er ventet i løpet av kort tid.

HELHETLIG VURDERING: Anne Klenges forsvarer, Cecilie Nakstad, mente retten måtte ta en helhetlig vurdering ut ifra hvor vidt malingen lot seg fjerne og hvilken type undersøkelser aksjonistene gjorde i forkant for å finne malingen som var lettest å vaske bort. Foto: Hedevig Catharina Astrup/ Nettavisen

Les også: Aksjonister demonstrerte – griset til Monolitten i Oslo

2024-04-25T09:07:48Z dg43tfdfdgfd