UKRAINA, EU OG NATO KRITISERER ORBANS PUTIN-BESøK

Ukraina, EU og Nato kritiserer Orbans Putin-besøk

EU-topper raser over at Ungarns statsminister Viktor Orban dro til Moskva fredag for møter med president Vladimir Putin. Ungarn har nemlig overtatt formannskapet i EU.

– Ansvarsløst og illojalt, slår Sveriges statsminister Ulf Kristersson fast på X etter at det fredag ble kjent at Orban hadde gjort alvor av planene og tatt turen til Moskva.

BETENT REISE: Viktor Orbans reise er ekstra betent ettersom Ungarn denne uka tok over det roterende formannskapet i EU. Orban kaller sin reise et fredsoppdrag. Her er Orban og Putin fotografert sammen på et bilde distribuert av det statlige byrået Sputnik. Foto: Valery Sharifulin (Sputnik via AFP)

– En hån

– Reisen sender et feilaktig signal til omverdenen og er en hån mot det ukrainske folket, som slåss for sin frihet, sier Kristersson.

Orbans reise er nemlig ekstra betent ettersom Ungarn denne uka tok over det roterende formannskapet i EU.

– Orban har ikke mandat til å engasjere seg i Russland på vegne av EU, tvitret en sint EU-president Charles Michel onsdag kveld da ryktene om turen begynte å løpe.

EUs utenrikssjef Josep Borrell understreker at Orban «ikke representerer EU på noen måte» i Moskva.

Den såkalte «fredsturen», som skjer kun dager før startskuddet går for Nato-toppmøtet i Washington, får også hard kritikk av andre EU-topper.

– Med et sånt møte slutter Ungarns formannskap før det egentlig har begynt. Ungarn ser ikke ut til å ha skjønt sin rolle, sier en EU-diplomat til Reuters.

– Representerer ikke Nato

Nato-sjef Jens Stoltenberg understreker på sin side at Orban heller ikke representerer Nato i Moskva.

– Orban har vært i Moskva tidligere og har informert oss om turen. Jeg forventer at Orban vil informere om resultatene av besøket på toppmøtet neste uke, sa Stoltenberg på en pressekonferanse i Brussel fredag.

Han legger til at det er godt kjent at Ungarn har et avvikende syn på Natos militære støtte til Ukraina.

– Det som er viktig, er at alle allierte, også Ungarn, er enige om at det er Russland som er aggressoren her.

– Vårt fredsoppdrag

– Fredsoppdraget fortsetter, meldte Orban på sin X-konto rett før klokka 12 norsk tid fredag.

Orban innrømmer at han mangler mandat, men forsvarer seg med at man kan ikke kan få fred i Ukraina fra en lenestol i Brussel.

– Selv om det roterende EU-formannskapet ikke har noe mandat til å forhandle på vegne av EU, kan vi ikke lene oss tilbake og vente på at krigen mirakuløst skal være over, skriver han på X der han deler et ferskt klipp fra et radiointervju. Han fortsetter:

– Vi vil bistå som et viktig verktøy i å ta de første skritt mot fred. Dette er hva vårt fredsoppdrag handler om, skriver han og bruker hashtag for Ungarns EU-formannskap; #HU24EU.

Den russiske presidenten sier på sin side at han forventer at Orban snakker for Europa når det gjelder Ukraina.

– Jeg forstår det sånn at denne gangen er du ikke bare her som en langvarig partner, men som leder for Det europeiske råd, sa Vladimir Putin da møtet med Orban startet.

Sier han oppfordret til våpenhvile

Under møtet med Putin tok Orban til orde for våpenhvile i Ukraina.

– Ungarn ser på de neste seks månedene som et fredsprosjekt, sa Orban etter møtet, med henvisning til at Ungarn det kommende halvåret har presidentskapet i EU.

Under en felles pressekonferanse med Putin medga den ungarske statsministeren at Moskva og Kyiv står langt fra hverandre i synet på hvordan de kan få en slutt på krigen i Ukraina.

Orban mener likevel at møtet med Putin var et første steg på veien.

– Det må tas mange steg for å få en slutt på krigen, men vi tok det første steget mot å gjenopprette dialogen, sa han.

Putin bekreftet at de to diskuterte måter å få en slutt på krigen i Ukraina på.

– Vi hadde en nyttig og ærlig samtale, sa han.

Den russiske presidenten hevdet videre at Ukraina ikke er villig til å stanse krigen før de har gått seirende ut.

Putin gjentok sitt krav om at ukrainske styrker må trekke seg helt ut av de fire ukrainske regionene Russland har annektert i Ukraina.

Tre timer med Zelenskyj

Orban er den første EU-lederen som besøker Moskva siden Østerrikes statsminister Karl Nehammers mislykkede tur i april 2022.

Tidligere denne uka dro Orban på overraskelsesbesøk til Ukraina, der han tilbrakte tre timer sammen med president Volodymyr Zelenskyj. Turen var hans første til Ukraina siden invasjonen.

Orban ba blant annet Zelenskyj om å vurdere en våpenhvile for å sette fart på mulige fredsforhandlinger.

– Ingen avtaler uten Ukraina

Orbans Moskva-besøk faller ikke i god jord hos ukrainske myndigheter:

Ungarn har kalt reisen for en fredstur. Tidligere denne uka hadde Orban et tre timer langt møte med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kyiv.

– Beslutningen om å gjennomføre denne reisen ble tatt av Ungarn uten noen enighet eller koordinasjon med Ukraina, heter det i en uttalelse fra ukrainsk UD.

Orbans reise er ekstra betent ettersom Ungarn denne uka tok over det roterende formannskapet i EU.

– Vi minner om at prinsippet om «ingen avtaler om Ukraina uten Ukraina» er uomtvistelig for oss. Vi ber alle stater om å følge det strengt, står det videre i uttalelsen.

(©NTB)

2024-07-05T14:00:53Z dg43tfdfdgfd