TYSKE HøYREEKSTREME FOR RETTEN FOR KUPPLANER

Tyske høyreekstreme for retten for kupplaner

De tiltalte var kommet langt i planene om å etablere en landsomfattende milits for å knuse motstanden mot kuppet, hevdet påtalemyndigheten under rettssakens første dag.

Deres vilje til å bruke vold ble bevist da en av dem møtte politiet med et kuleregn da de kom for å pågripe ham, noe som førte til at en politibetjent ble alvorlig skadd, het det videre fra påtalemyndigheten.

De ni på tiltalebenken er anklaget for medlemskap i en terrororganisasjon, høyforræderi, og for ett tilfelle av drapsforsøk.

Ledes av aristokrat

Saken er den første av tre rettssaker mot 27 av nettverkets medlemmer. Grunnet store menneskemengder utenfor rettsbygningen kom saken i gang en time senere enn planlagt mandag.

Reichsbürger-nettverket, som ledes av aristokraten prins Heinrich XIII Reuss, nekter for at den moderne tyske staten er legitim. De mener det gamle tyske riket, staten som ble endelig oppløst av de allierte etter andre verdenskrigs slutt i 1945, fortsatt eksisterer.

I desember 2022 utførte tysk politi raid over hele Tyskland og pågrep personer fra bevegelsen de mente blant annet hadde til hensikt å utføre et væpnet angrep på den tyske nasjonalforsamlingen. Prinsen selv står tiltalt i en annen rettssak.

Overbevist om støtte

De ni tiltalte i den første rettssaken så dystre ut da de tok plass bak tykke glassruter mandag. De har fra pågripelsen og fram til nå ikke kunnet kommunisere med hverandre, og har vært i varetekt i fengsler over hele Sørvest-Tyskland.

Ifølge påtalemyndigheten mener de som planla statskuppet at Tyskland blir styrt av «den dype staten», og at de ville få støtte fra blant annet amerikanske og russiske myndigheter dersom de kuppet makten.

– De var overbevist om at den tyske befolkningen ville støtte dem når de fant ut hva som foregikk. De var klar over at planene deres ville føre til vold, sa en av aktorene i saken.

Bestrider anklager

Samtlige av de ni som møtte for retten mandag bestrider anklagene mot dem.

Tysklands etterretningstjeneste satte medlemmer av Reichsbürger-nettverket under observasjon i 2016. Ifølge dem omfatter nettverket rundt 21.000 medlemmer.

– Det viser styrken til vår konstitusjonelle stat at det største terrornettverket av «reichsbürgere» vi har vært borti hittil, nå står for retten og må svare for sine militante planer om å begå kupp, sa innenriksminister Nancy Faeser til TV-kanalen ZDF.

På grunn av sakens omfang og antallet vitner og mistenkte, er det ventet at rettssakene knyttet til Reichsbürger-nettverket vil ta lang tid, kanskje opptil flere år.

2024-04-29T18:30:21Z dg43tfdfdgfd