TROMSø UTFORDRES MED TURISTBOOM OG AVFøRING I HAGEN: – ALLE ANDRE HAR DET, MEN IKKE TROMSø

Tromsø utfordres med turistboom og avføring i hagen: – Alle andre har det, men ikke Tromsø

(Nordlys) Tromsø har opplevd en betydelig økning i turisme de siste årene, noe som er tydelig både om vinteren og sommeren Denne økte turismen fører imidlertid med seg en rekke utfordringer.

Et av problemene er mangel på dusj- og toalettfasiliteter for de besøkende. Et offentlig sted å vaske klær er også mangelvare i Tromsø.

Les også:

Les også: Turist-invasjon: Ølet har blitt 29 prosent billigere

Bæsje-problemet

TOALETT: I vinter kunne vi se bilder av turister som benyttet hagene til lokalbefolkningen i Ersfjord, som toalett. Foto: Yngve Olsen

– Vi har forståelse og er klare over at det er behov for en del fysiske tilrettelegginger i kommunen, kommenterer Sigrid Mogård-Jansen, seksjonsleder for næring og bærekraft.

I vinter dukket det opp flere bilder av turister som måtte ty til kreative løsninger i mangel på toaletter. I sommer kommer Tromsø kommune og omegn til å bli fylt med turister både på land og vann. Bildene fra i vinter er noe lokalbefolkningen ikke ønsker en reprise av.

– Det er veldig fint at vi får besøk, men vi ser da et behov for å bedre fysisk tilrettelegge for dem. Vi skal kunne håndtere den mengden turister som kommer til Tromsø, forteller Mogård-Jansen.

– Vi er blant annet veldig klar over at vi ikke har gode nok tømmestasjoner. Vi erkjenner problemet og har veldig lyst til å løse det.

Les også:

Les også: Politiet ransaket festivaldeltakere: – Dette er så grovt at det bør anmeldes

Turistskatt er løsningen

For å håndtere den økende turistmengden og de medfølgende infrastrukturutfordringene, har Tromsø kommune meldt seg som pilotkommune for innføring av turistskatt. Dette er det tverrpolitisk enighet om.

– De fleste land i Europa har allerede innført besøksbidrag (turistskatt), så turister er vant til å betale for dette, poengterer Mogård-Jansen.

– Tanken er at man skal ta et beslag på overnatting, for eksempel, eller på cruise eller på bobilturister som går inn til en fellespott. Og så prioriterer man der hvilke fellesgoder som vi trenger å tilrettelegge for, forklarer hun.

Videre trekker Mogård-Jansen fram at turistskatt vil gjelde hotell, Airbnb, campingplasser og lignende. Som pilotkommune kan Tromsø øremerke midler fra turistskatten til spesifikke tiltak. Tromsø kommune har i dag ikke nok midler til å forbedre eksisterende tilbud, og er avhengig av turistskatten for å løse utfordringene knyttet til turisme.

Les også:

Les også: Stenger Tromsøbrua med umiddelbar virkning

– Alle andre har det, men ikke Tromsø

En av de som stiller spørsmål til Tromsø kommunes tilbud til besøkende er den svenske seileren Morten Karsson, fra Landskrona i Skåne.

– Alle andre havner i Norge har vaskemaskiner, dusjer og service, men ikke Tromsø. Hvorfor?

I en telefonsamtale til Nordlys forteller Havnedirektør for Tromsø Havn, Jørn-Even Hanssen, at dette er et tilbud de har hatt tidligere.

– Vi hadde tilbud en gang for noen år siden i samarbeid med Ishavshotellet. Ordningen var imidlertid ikke optimal for noen av partene, så den ble avviklet.

UNDER ARBEID: Jørn-Even Hannsen, Havnedirektør for Tromsø havn, forteller at de fikk avslag for ca. 1,5 år siden av Tromsø kommune på sine planer om å bygge nytt anlegg nedenfor Kystens Hus etter at avtalen med Ishavshotellet opphørte. Nå jobber de med nye alternativ for servicetilbud. Foto: Torgrim Rath Olsen

Hanssen synes det er leit at en ikke har servicetilbud for øyeblikket, og forteller at et slikt tilbud med vaskerom og dusjfasiliteter har ligget på blokka over viktige investeringstiltak i flere år.

– En så flott gjestehavn som vi har, burde definitivt kunne tilby besøkende denne type fasiliteter og jeg har stor forståelse for dem mener dette mangler. Vi ønsker å få dette på plass. Det blir ikke i år, men vi håper på neste år, avslutter han.

2024-07-04T20:52:59Z dg43tfdfdgfd