TO TILTALT FOR å HA TILGRIST MONOLITTEN

To tiltalt for å ha tilgrist Monolitten

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Fredag 18. november 2022 ble Anne Klenge (25) og Joachim Skahjem (26) fra gruppen Stopp Oljeletinga innbrakt av politiet etter å ha tilgriset Monolitten i Vigelandsparken i Oslo med maling.

De to klimaaktivistene skal i fellesskap ha helt oransje maling over Monolitten og seks andre skulpturer på Monolittplatået. De skal i tillegg ha malt med penselstrøk på sokkelen på Monolitten, noe som etterlot spor av maling som ikke har latt seg fjerne i etterkant, ifølge tiltalen.

Les:

Les også: PST: – Klimasaken kan føre til radikalisering

– Ville forsvare menneskerettigheter

Tirsdag startet rettssaken som skal gå over to dager der begge er tiltalt for at de med vilje eller uaktsomt har begått skadeverk på kulturminner av særlig nasjonal eller internasjonal betydning.

Strafferammen for brudd på denne paragrafen er inntil seks års fengsel.

– Hensikten var aldri å skade statuene. Hensikten var og er å slå alarm om Norges fortsatte utvinning av fossilt brensel. Med denne aksjonen mener min klient at de forsvarer grunnleggende menneskerettigheter, opplyste Klenges advokat Cecilie Nakstad til NTB før rettssaken.

Les mer:

Les også: «Stopp oljeletinga» støttes av amerikanske millionærer

Fredag formiddag tilgriset to aksjonister fra Stopp oljeletinga Monolitten med oransje maling. De krever umiddelbar stans i all leting etter ny olje og gass på norsk sokkel. Foto: Javad Parsa / NTB Foto: Javad Parsa / NTB

– Min klient har forklart og vil forklare i retten at protesten var nøye planlagt og fredelig i sin natur. Aktivistene hadde testet malingen på ulike underlag, blant annet steiner, og valgte å bruke vannløselig maling som er lett å fjerne.

Da politiet ankom Frognerparken, ble aksjonistene bortvis fra stedet, men de nektet å fjerne seg. De er derfor også tiltalt for å ikke etterkomme politiets pålegg. Begge nekter straffskyld.

Les også:

Les også: Prest må i retten etter å ha nektet å betale bot etter miljøaksjon

Politiet fjerner aksjonister fra Stopp oljeletinga som har griset til Monolitten i Vigelandsanlegget. Foto: Javad Parsa / NTB Foto: Javad Parsa / NTB

De to olje-aktivistene er tiltalt for kulturminnekriminalitet etter å ha helt oransje maling over Monolitten og flere andre skulpturer i Frognerparken. Foto: Javad Parsa

Representerer menneskelig kollaps

– Jeg er nervøs, men alt i alt føles det også veldig bra å sitte her i dag, sier Anne Klenge når hun møter Nettavisen i tingretten.

For Klenge er det viktig å fortsette å kjempe for klimaet. I retten rettferdiggjør hun hærverket av kulturminnet med at den norske stat også ødelegger kulturminner gjennom oljepolitikken.

– Norsk oljeindustri ødelegger en arv vi skal etterlate barna våre. Skog og natur hører like mye til i denne arven, men den norske oljeindustrien blir ikke stilt for retten for å ødelegge dette grunnlaget og arven, sier hun.

Dagen de valgte å aksjonere var siste dag av klimatoppmøtet COP27 i Egypt, der de, ifølge Klengen, rettferdiggjorde oljeletingen.

Oljeaktivisten begrunner valget av Monolitten som aksjonsmål basert på den spesielle fremtoningen av skulpturen.

– Menneskekroppene som er stablet oppå hverandre representerer, for oss, den menneskelige kollapsen. Det er det vi har i vente hvis vi skal fortsette å fremme fossilt infrastruktur, forklarer Klenge.

Les også: Aksjonister demonstrerte – griset til Monolitten i Oslo

– Nervepirrende

Både Klenge og Skahjem engasjerer seg i aksjonistgruppa Stopp Oljeletinga, som hadde forsøkt å skade Munch-maleriet «Skrik» på Nasjonalmuseet noen dager tidligere.

I 2022 var det flere lignende aksjoner mot kjente malerier andre steder i Europa, som oftest i form av at aktivistene limte seg fast eller kastet suppe, kake eller potetmos.

Ifølge Skahjem var også disse aksjonene med på å påvirke valget av Monolitten.

– Aksjoner mot kunst skapte mye mer oppmerksomhet enn det andre aksjoner har gjort tidligere. Men så ser vi at norsk oljepolitikk fortsatt er den samme, så det fungerte kanskje ikke så godt likevel. Da må vi prøve noe annet neste gang.

Han føler ikke myndighetene lytter uansett hvor høyt de roper, og mener løsningen er å rope enda høyere og bli flere som aksjonerer.

– Hva synes du om å sitte i retten i dag?

– Det er jo nervepirrende. Jeg er redd for at aktor vil fremme en streng straff.

– Var aksjonen verdt det hvis du får fengselsstraff?

– Ja, alternativet er å sitte å se på at klimaet blir ulevelig og det kommer ikke til å være noe gøy det heller. Jeg er veldig redd for klimaendringene, og i det store og hele er jeg mer redd for at 2023 var det varmeste året vi har registrert enn jeg er for en fengselsdom, sier han.

Les også: Klima-banestormere dømt i retten – må betale 28.000 kroner

– Ytringsfrihet

Klenges forsvarer, Cecilie Nakstad, mener retten må ta en helhetlig vurdering ut ifra hvor vidt malingen lot seg fjerne og hvilken type undersøkelser aksjonistene gjorde i forkant for å finne malingen som var lettest å vaske bort.

– Oppsummert må samfunnet tåle en viss forstyrrelse, sier hun.

Ifølge Skahjems forsvarer, Trygve Staff, er det store særtrekket i saken at gjerningspersonene satt rolig på bakken etter at de hadde kastet maling mens de ventet på at politiet skulle komme.

– Det de hadde gjort var å fremsette en ytring med et bestemt formål, altså å stoppe oljeletingen. Og denne ytringen mener den norske stat er en straffbar ytring fordi det kan bli sett på som betydelig skadeverk på kulturminne. Men dette gjelder retten til å ytre seg.

Om hvorvidt malingen har gjort betydelig skade i etterkant, foreslo Staff at retten kunne begynne neste dag med en tur til Monolitten for en befaring. Slik at de kan se med egne øyne.

– Det blir en walk in the park, sier han.

Saken avsluttes onsdag.

2024-04-23T22:22:26Z dg43tfdfdgfd