TEKNISK FEIL STENGTE LUFTROMMET OVER SøR-NORGE

Teknisk feil stengte luftrommet over Sør-Norge

Avinor opplyser klokka 08.40 at feilen på kontrollsentralen i Røyken ikke er 100 prosent i orden, men at de åpner for noe flytrafikk.

Luftrommet over hele Sør-Norge ble stengt torsdag morgen. Stengingen er midlertidig og skyldes en teknisk feil, opplyste Avinor.

Klokken 08.24 opplyser kommunikasjonssjef Cathrine Fuglesang Framholt hos Avinor til Røyken og Hurum Avis at luftrommet er delvis åpnet.

Cathrine Fuglesang Framholt er marked- og kommunikasjonssjef i Avinor. Foto: Avinor

– Nå fikk jeg akkurat melding om at det blir det åpnet for noen flyginger, og vi vil prioritere landing for langdistansefly. Det vil være et strengt kontrollert luftrom, men noen vil kunne få lande, sier hun til avisa.

Klokken 08.40 får Nettavisen opplyst fra en tipser at noen fly på Oslo lufthavn skal ta av nå.

Få oversikt over forsinkelsene her:

Les også: Sjekk din flyging: Flyforsinkelser i Sør-Norge

– Ikke 100 prosent i orden

Til NTB sier Framholt at det blir noe åpnet i restriksjonene, og at noen fly får lande nå.

– Det betyr at de har fått kontroll over luftrommet, men at det fremdeles vil være strenge restriksjoner, sier Framholt til NTB ved 8.40-tiden.

– Vi har ikke fått bekreftet at feilen er rettet opp og at det er 100 prosent i orden, men vi kan åpne for noe flytrafikk, sier hun.

Er du rammet? Tips Nettavisen på telefon 02060 og e-post [email protected]

– Sprikende informasjon

– Det er litt sprikende informasjon her. På skjermen står det fortsatt at mitt fly går klokka 08.30. På flere andre avganger står det kansellert. Jeg har fått sjekket inn, mens andre som skal samme med vei SAS har fått beskjed om at innsjekkingen er stengt, sier Nettavisens reporter på Gardermoen idet klokka nærmer seg 08.30.

– Jeg skal til Kanariøyene via Oslo. Flyet jeg egentlig skulle ta ble kansellert. Jeg fikk e-post om nytt tidpsunkt, men det går så sent at jeg ikke rekker flyet fra Oslo, sier Barry Schønmingsen til BA ved 0730-tiden.

– Vi får ganske lite informasjon. Hva i svarte holder de på med, uttaler han til avisen.

REISEFOT: Barry Schønmingsen skulle rekke flyet til Kanariøyene da meldingen om stengt luftrom kom. Foto: Ida Sofie Lønning

Nettavisen har vært i kontakt med en passasjer som sitter i et fly på Gardermoen som skal til Italia. De gikk om bord i flyet like før klokken 7, og de satt fortsatt på bakken og ventet da Nettavisen ringte klokka 07.40.

De har ikke fått noe beskjed om hvor lenge de må belage seg på å vente.

– Veldig kjedelig, forteller hun til Nettavisen.

Feilen oppdaget klokka 06.30

Ved Oslo lufthavn Gardermoen lettet de siste flyene ved 06-tiden. Det var SAS SK 4675 til Alicante og SAS SK1461 til København, viste oversikten på avinor.no.

NTB snakket like etter klokka 6.30 med en passasjer på et fly som skulle ta av fra Gardermoen, men der piloten opplyste at flykontrollen er nede over hele landet, og at hele systemet er lammet.

Avinor bekrefter overfor NTB at feilen skjedde litt før klokka 6.30.

– Vi er også rammet av dette. Ingen fly får foreløpig ta av. Vi har flere fly med passasjerer som er boardet som er klare til avgang, men de må vente, opplyste kommunikasjonssjef Tine Kleive-Mathisen overfor Sandefjords Blad klokka 07.30.

MÅTTE VENTE: Flere fly med passasjerer som har boardet måtte vente da meldingen om stengt luftrom kom. Foto: Tipser

Feilen lå i Røyken

Feilen ligger på Avinors kontrollsentral for luftfart i Røyken. Her er det to datasystemer som ikke snakker sammen slik de skal, uttalte Avinors kommunikasjonssjef Cathrine Fuglesang Famholt til Bergensavisen.

– Når det har med sikkerheten å gjøre, er det ikke annet å gjøre enn å stenge luftrommet, sier hun til avisa.

Det er foreløpig ukjent hva som er årsaken til at luftrommet er stengt. Men det skyldes ikke datainnbrudd, ifølge Avinor.

– Det kan jeg avkrefte at det er. Det er to systemer som ikke snakker sammen som de skal, sier pressevakt Helene Wattanapradit Jensen i Avinor til NRK.

Avinor har ansvar for 43 statlig eide lufthavner, og flysikringstjenesten for sivil og militær luftfart i Norge.

– Grunnet en teknisk feil hos Oslo Kontrollsentral er luftrommet over Sør-Norge midlertidig stengt. Det forventes vesentlige forsinkelser. Varighet er for øyeblikket ukjent. Vi oppfordrer alle reisende til å forholde seg til den informasjon de får fra sitt flyselskap. Vi beklager ulempene dette medfører. Dette er all informasjon vi har for øyeblikket. Vi kommer tilbake med mer informasjon, heter det i en melding Avinor gikk ut med rett før klokka 07.

Norwegian: Informerer kundene

– Vi har fått beskjed om at luftrommet vil være stengt i alle fall til 11. Det betyr at vi vil måtte innstille en del flyginger, uttalte kommunikasjonsrådgiver Eline Hyggen Skari i Norwegian til TV 2.

– Teamet vårt er i gang med å informere kundene våre som får beskjed av oss på tekstmelding. Hvis det er kansellerte fly, så kan kundene enten avbestille og få igjen pengene, eller de kan booke en ny flight.

Redningshelikopter flyr som normalt

Redningshelikoptrene flyr som normalt:

– Er det snakk om liv eller død, flyr vi som normalt – helt uavhengig av dette, sier redningsleder Jan Erik Skorte i Hovedredningssentralen Sør-Norge til NRK.

FORSINKELSER: Man må belage seg på lengre ventetid enn vanlig fredag formiddag. Foto: Aleksander Bergan (Nettavisen)

Les også: Sjekk dine flyrettigheter

Ba passasjerer reise til flyplassen

Det var flere fly i luftrommet i Sør-Norge da nyheten kom fra Avinor. Disse flyene får trolig lande, uttalte operativ sjef Øystein Skaar ved Bergen lufthavn Flesland til Bergensavisen.

– Selv om luftrommet er stengt, vil disse trolig få lande som normalt, sa Skaar til avisa.

– Og så vil det ikke ta av flere fly før situasjonen er avklart, sier han.

– Nå er luftrommet stengt i hele Sør-Norge på grunn av utfordringer på Røyken. Vi gjør det vi kan for å finne feilen og få trafikken i gang igjen. Det er for tidlig å si når det vil skje, uttalte Avinors talskvinne da stengingen var et faktum.

Avinor anmodet passasjerene reise til flyplassene som vanlig.

– Gjør som normalt dersom man ikke får annen beskjed fra flyselskapet sitt, uttalte Avinors kommunikasjonssjef til NTB.

Sjekk forsinkelsene i flytrafikken på Gardermoen her:

2024-04-25T07:27:29Z dg43tfdfdgfd