SORT HULL FUNNET I MELKEVEIEN

Sort hull funnet i Melkeveien

De fleste sorte hull som vi kjenner til blir oppdaget fordi de har en lyskilde i nærheten og dermed lettere å se. Det er ikke tilfelle med det sorte hullet som nå er funnet i Melkeveien. Det har tilsynelatende ingen naboer som står i umiddelbar fare for å bli slukt. Det gjør også at forskere til nå ikke har oppdaget det.

– Ingen hadde ventet å finne et stort sort hull lure i nærheten, sier astronom Pasquale Panuzzo, som er hovedforfatter av artikkelen om det sorte hullet, som ble publisert i Astronomy & Astrophysics denne uken. Han er astronom ved Observatoire de Paris, en del av Frankrikes nasjonale senter for vitenskapelig forskning.

– Dette er den typen oppdagelse du gjør en gang i forskningslivet, sier han i følge CNN.

Forskerne hadde ikke forventet å finne et sort hull i Ørnen. Det ble oppdaget ved å se unormal bane hos en gammel gigantisk stjerne.

Melkeveiens sorte hull

Det er til nå oppdaget tre sorte hull i Melkeveien, som ble skapt av en kollapset stjerne.

  • Det nyoppdagede sorte hullet er 33 ganger større enn Solen og ligger 1926 lysår fra Jorden, i stjernebildet Ørnen. Det har fått navnet Gaia BH3.
  • Det sorte hullet som ligger nærmest jorden, er Gaia BH1. Det ligger 1500 lysår fra Jorden og er nær ti ganger så stort som Solen.
  • Det tredje sorte hullet i vår galakse, som ble skapt etter at en stjerne døde, er Cygnus X-1. Det er 21 ganger Solens størrelse og ligger 7000 lysår fra Jorden.

Det desidert største sorte hullet i Melkeveien, er Sagittarius A, som ligger midt i Melkeveien. Det er cirka fire millioner ganger større enn Solen. Forskere vet ikke hvordan disse gigantiske sorte hullene blir laget. En teori er at de er skapt av massive kosmiske skyer.

Fra 2019: Forskere har oppdaget et sort hull så enormt at det «ikke skulle ha eksistert»

Gaia

– Det er imponerende å se hvilken effekt Gaia har på astronomi og astrofysikk. Oppdagelsene som har blitt gjort så langt, er langt større enn det opprinnelige formålet med prosjektet, sier vitenskapsdirektør Carole Mundell i Den europeiske romfartsorganisasjon (ESA).

Romteleskopet Gaia ble skutt opp i 2013 og har som mål å lage et tredimensjonalt kart av Melkeveien. Det skal gjøres ved å fotografere de mest lyssterke himmellegemene i vår galakse. Målet er å fotografere cirka én prosent - eller rundt én milliard - av alle himmellegemene i Melkeveien.

2024-04-17T06:34:27Z dg43tfdfdgfd