«SMASH-AND-GRAB»-RANENE I USA: – SEND DISSE KRIMINELLE TIL FENGSEL

«Smash-and-grab»-ranene i USA: – Send disse kriminelle til fengsel

CHARLOTTE, NORD-CAROLINA (Nettavisen): – Jeg får hodepine. Det har vært mye å rydde opp og vi kommer til å måtte bruke mye penger på å reparere stedet, sier Faris Abdullah til Nettavisen.

Natt til torsdag 21. mars kjørte noen en Kia-bil inn i familiens tobakk- og vapebutikk. Hele butikken ble rasert. Bilen var stjålet.

Gjerningspersonene fikk med seg produkter til en verdi av rundt 1000 dollar, men etterlot seg skader som kommer til å koste flere titalls tusen amerikanske dollar å reparere.

– Det er latterlig, sa han til nyhetskanalen WSOC-TV.

Dette var andre gang denne uken butikken var utsatt for innbrudd.

Konseptet «smash-and-grab» herjer i hele USA. Tyvene knuser seg inn i butikker og tar med seg eiendeler for flere titalls tusen kroner.

Målet er å få tak i tyvegods de kan selge. Det kan være alt fra smykker til våpen.

Les også: Trumps gigabot: – Ikke i tvil om at Trump vil takke ja til russere

– Må bruke mye penger

Forretningseiere i hele USA kjenner det på kroppen. Abdullah anslår at regningen kommer på rundt 40.000 amerikanske dollar. En byggeentreprenør er allerede på plass for å fikse skadene – og finne en permanent løsning på problemet.

Imens sover han eller en av de andre medarbeiderne i butikken om natten.

– Det er irriterende, men hva kan vi gjøre? avslutter han.

KNUSTE RUTER: Bilen kjørte inn i butikken. Familiebedriften vurderer å sette opp pullerter foran butikken. Foto: Helle Lyng Svendsen (Nettavisen)

Han er ikke alene om å ta dette grepet. Fox News rapporterte i 2023 at flere bedriftseiere i storbyer som Houston og Albuquerque sover i butikkene om natten for å hindre innbrudd. Andre jager tyvene ut med våpen.

I storbyen Charlotte har antall innbrudd i bedrifter økt de to siste årene etter pandemien. Politiet meldte at 2365 bedrifter ble utsatt for innbrudd i 2023, opp fra 2118 i 2022.

Les også: Kan ta luksuseiendommene fra Trump: – Det kommer til å ødelegge han

Knuser ruta og tar det de ser

Bryggerieier Mark Kutny ved Town Brewing ble også vekket opp midt på natten av alarmselskapet.

– Det var uheldig. Vi kunne se på sikkerhetskameraene at han gikk frem og tilbake med brekkjernet før han til slutt knuste ruta på døra, løp inn og startet å lete etter hva nå enn han kunne få tak i, sier Kutny til Nettavisen.

Bryggeriet har mesteparten av pengene i en safe. Gjerningsmannen kom seg derfor «kun» avgårde med verdier til rundt 2000 dollar, anslår Kutny. I dagene etter opplevde de en økning i salget da lokalsamfunnet kom for å støtte forretningen i kjølvannet av hendelsen.

Det kjipeste er at bryggeriet må reparere døra. Det koster.

– De var heldigvis eller uheldigvis ikke interessert i produktet vårt, spøker bryggerieieren.

Les også: Tidligere Trump-rådgiver i fengsel: – Jeg er forbanna

Stjal 20 våpen

Det var derimot tyvene som tok seg inn i våpenbutikken Carolina Sporting Arms. Da Nettavisen møtte direktør for våpentrening Mike Simpson for et intervju om en ny våpenlov, hadde det kun gått tre uker siden tyvene hadde gått til verks.

Les også: Ny våpenlov refses: – Ingen vil bli sporet av myndighetene

– Kriminelle stjal en bil og krasjet inn i bygningen. De klarte å krabbe inn og stjele 20 våpen, sier Simpson til Nettavisen.

Politiet gikk ut med en oversikt over hvilke våpen som var stjålet. Nyhetskanalen WSOC-TV meldte at det var våpen til en verdi av 14.000 amerikanske dollar som nå var «på gata».

Dagen etter klarte politiet å lokalisere de mistenkte og bilen. Åtte av de stjålne skytevåpnene ble beslaglagt, ifølge Charlotte-Mecklenburg Police Department. Flere er arrestert etter hendelsen.

– Send disse kriminelle til fengsel, avslutter Simpson.

2024-03-29T18:45:38Z dg43tfdfdgfd