SLåR ALARM OM UKRAINA-STøTTEN: – KOLOSSAL, STRATEGISK TABBE

Slår alarm om Ukraina-støtten: – Kolossal, strategisk tabbe

CHARLOTTE, NORD-CAROLINA (Nettavisen): Støtten til Ukraina har stått fast lenge.

Senatet vedtok i februar en hjelpepakke til Ukraina på 60 milliarder dollar. Pakken er ennå ikke stemt over i Representantenes hus.

«Hvis vi mislykkes i å hjelpe Ukraina, lar territoriell aggresjon lykkes, undergraver NATO, og forlater modige og håpefulle mennesker som elsker Amerika, det vil til sammen bli en kolossal, strategisk tabbe», skriver tidligere senator og republikaner Dan Coats i New York Times.

Det er Speaker Mike Johnson som sitter med makten.

Han kan bestemme når og om han vil la representantene stemme over forslaget. Han varslet søndag at «Huset» skal stemme over en støttepakke til Israel denne uken.

Mandag kveld meldte amerikanske medier at Johnsons plan er å legge frem to forskjellige støttepakker for Israel og Ukraina.

Les også: – En rettferdig rettsprosess er nesten umulig når tiltalte heter Donald Trump

Intern strid

Amerikanske kommentatorer mener det Mike Johnson gjør, blir avgjørende for karrieren hans. Internt i Det republikanske partiet er ikke alle like ivrige etter å støtte Ukraina. Republikaner Marjorie Taylor Green har vært kritisk til støtten til Ukraina siden 2022. Hun har frarådet Mike Johnson fra å foreslå ytterligere støtte til Ukraina, og har også uttalt at hun ønsker å vrake ham fra den mektige stillingen som Speaker.

Tirsdag uttalte også republikanernes representant Thomas Massie at han også støtter å vrake Johnson.

JA ELLER NEI TIL UKRAINAPAKKE? Det er Speaker Mike Johnson som sitter med makten akkurat nå. Foto: Brendan Smialowski ( AFP / NTB9

Et av Greenes argumenter er at hun ønsker å bruke mer penger på utfordringer i USA. Hun har også skrevet på X/Twitter at hun ikke vil støtte «nazistene» i Ukraina, et budskap som Putin har forsøkt å hamre inn de siste årene.

Les også: – Myndighetene er ikke klare for volden Trump kan slippe løs

Argumentet som er i «USA først»-stil er flere av Trump-velgerne Nettavisen har snakket med på Trump-rallyer enige i. Budskapet fra Trump-velgerne har vært klokkeklart. De vil ikke finansiere kriger i utlandet. USA er et land med en enorm gjeld. Politikerne bør prioritere problemer i USA, som grensekontroll og økte levekostnader.

Les en av sakene her: – Det var ikke det Trump sa!

Les også: – Myndighetene er ikke klare for volden Trump kan slippe løs

– Hjelp oss også

I 2023 var 653.000 amerikanere hjemløse.

– Jeg har ikke noe imot at de hjelper Ukraina, men hjelp oss også. Prisene går opp, og de hjelper ikke oss her i Amerika, sier Milachy til Nettavisen.

Les også: – Putin vil gjerne bruke ham

På en benk i Charlotte sentrum sitter han og spør forbipasserende om penger. En mann stopper for å gi han mat og brus mens han prater med Nettavisen.

Milachy har vært hjemløs i flere måneder. Mannen håper på å få penger og et sted å bo av myndighetene snart.

– Jeg har ikke noe problem med at de hjelper Ukraina, jeg har et problem med at de ikke hjelper oss, legger han til.

Les også: Kjøpte kokain, men døde av fentanyl: – Det kan skje med hvem som helst

– Kan ikke undervurderes

Uten økonomisk støtte fra USA, vil ikke kritiske funksjoner i Ukrainas forsvar kunne opprettholdes, varsler Ukrainas president.

– Hvis vi ikke får støtte fra USA, betyr det at vi ikke har noe luftvern, ingen Patriot-raketter, ingen jammere for elektronisk krigføring og ingen 155-millimeters artillerigranater, sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj til Washington Post i slutten av mars.

Flere eksperter på tematikken underbygger påstanden.

– Ukraina er avhengig av støtten fra USA for å vinne krigen. Eventuelt må EU doble støtten de har lagt opp til, sa Palle Ydstebø, sjef for seksjon landmakt på Krigsskolen ved Forsvarets høyskole, overfor ABC Nyheter forrige uke.

Les også: Ekspert slår alarm: – Fare for russisk gjennombrudd

– Alvorlighetsgraden i dette øyeblikket kan ikke overvurderes, sa sjef for United States European Command, Christopher G. Cavoli, til The Washington Post.

Les også: – Det skapte en stor splittelse. Det river meg opp

– Kolossal, strategisk tabbe

I slutten av februar viste en meningsmåling fra nyhetsbyrået Ap at 45 prosent av amerikanere mener USA bruker for mye penger på å støtte Ukraina i krigen mot Russland.

Det var forskjeller mellom amerikanere som er demokrater, og amerikanere som er republikanere. 55 prosent av republikanere mente man brukte for mye penger, mens kun 17 prosent mente man brukte for mye blant velgere som er demokrater.

Les også: TikTok-influensere frykter forbud: – Jeg kunne ikke tro det

– Det er trist, men det er politikk

Charlotte-borger Mike Parrot håper USA snart får på plass en støttepakke.

– Det har blitt en politisk kamp, men dette er noe vi må gjøre, sier Mike Parrot til Nettavisen.

Han håper støtten snart blir godkjent av «Huset».

– Hva tenker du om at pakken har stått fast i så lang tid?

– Det er trist, men det er politikk. Det handler ikke alltid om hva som er rett og galt. Det blir heller en demokratene mot republikanerne-situasjon.

Les også: Her er Trumps valgløfter – ett av dem kan ramme Norge

POLITIKK: «It´s politics», påpeker Mike Parrot. Foto: Helle Lyng Svendsen (Nettavisen)

Ikke satt seg inn i det

Flere Nettavisen møter på gata har ikke satt seg inn i konflikten. Justin er en av dem.

– Jeg vet ikke hvor mye om hva som foregår. Ukraina er i krig, sant? spør student Justin.

– Synes du det er slitsomt å følge?

– Nei, det er ikke det. Men jeg vokste opp i et samfunn og i en familie som ikke likte myndighetene. Jeg har ikke satt meg inn i det av den grunn, sier han.

Les også: Trump har store planer for USA dersom han blir president igjen

VET IKKE NOK: Justin vet ikke nok om Ukraina-krigen og erkjenner at han bør sette seg mer inn i konflikten. Foto: Helle Lyng Svendsen (Nettavisen)

Men han ønsker å lære og erkjenner at han bør kunne mer.

– Det er vanskelig. USA er egoistisk. USA er en forretning. De vil sikkert ha noe i gjengjeld fra Ukraina, og det kan være de ikke har noe å tilby, avslutter han.

2024-04-16T17:08:02Z dg43tfdfdgfd