SLåR ALARM OM RUSSETIDEN I NY BOK: – EN BRUTAL SKJEVHET I MAKTFORHOLDET

Slår alarm om russetiden i ny bok: – En brutal skjevhet i maktforholdet

Mai nærmer seg med stormskritt, og flere steder i landet bruker russen påskeferien til siste finpuss før feiringen for alvor braker løs.

Allerede før årets feiring har startet, har russen og russetiden vært gjenstand for debatt. Russebussen «Pøbben» ble politianmeldt for å ha seksualisert dekor på bussen, og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), har gått langt i å si at russefeiringen bør endres.

– Nå har jeg gitt et klart oppdrag til mine statsråder: Russetiden slik den har utviklet seg til å bli – skal endres, sa statsministeren til VG.

Sjokkert over makten

I sin nye bok om russetiden, «Fitte & diesel», belyser forfatter og VG-journalist, Ivar Brandvol, noe av det som er mest problematisk med dagens russefeiring.

Han bekymrer seg spesielt for makten mektige bakmenn har over russeungdommen.

– Jeg ble sjokkert over hvor stor makt selgere og sjefer i russebedriftene får over elevene, forteller Brandvol til Nettavisen.

Les også:

Les også: Flere fylker planlegger flytting av russetiden

– Regelrett sexpress

I boka skildrer Brandvol, gjennom åtte ulike historier, hvordan mektige bakmenn utsetter unge jenter for både økonomisk og seksuelt press.

Han forklarer at selskapene som livnærer seg av å selge produkter og tjenester til russ, kontakter russegruppene flere år før selve russefeiringen.

– Ved hjelp av smiger og løfter om den perfekte russetiden, får de elever til å signere hårreisende kontrakter som binder dem til samme bedrift gjennom tre år på videregående. De verste kontraktene er slik at hvis de vil bryte ut, må de betale. Noen aktører er også interessert i mer enn penger, sier Brandvol og fortsetter:

– Jentebusser forteller om upassende oppførsel og regelrett sexpress. Det er en brutal skjevhet i maktforholdet.

BOK: Det var hans interesse for motor som fikk Ivar Brandvol til å ville skrive mer om russen. Han oppdaget at feilene som førte til millionrussebussenes motorstopp, skyldtes mangel på det han kaller «banalt vedlikehold». Foto: Anne-M. Steien (FoTobben AS) / Humanist forlag

Les også:

Les også: Politiet henlegger russebuss-anmeldelsen

«Blackout og underlivssmerter»

Mennene, som ifølge boka er betydelig eldre enn russejentene som er i slutten av tenårene, driver selskaper som spesialiserer seg i å leie ut busser og utstyr til ulike russegrupper.

Flere av personene Brandvol har snakket med, forteller om utsvevende festing, høyt alkoholkonsum og seksuelle tilnærminger. Ofte initiert av de voksne mennene.

«Noen sier de våkner etter fester med blackout og underlivssmerter på fremmede hotellrom. De som avslutter samarbeidet med bedriften, sier de blir forsøkt presset til taushet om det de har sett og opplevd», skriver Brandvol i boka.

Han skildrer videre opplevelsen til en jentegruppe som vurderte å anmelde tilfellene, men i frykt for å miste «drømmebussen», og alt de hadde jobbet for, slo de det fra seg.

Les også:

Les også: Regjeringen varsler festbrems på russefeiringen: – Det har sklidd voldsomt ut

– Sårbare for manipulasjon

Brandvol er tydelig på at russen blir satt i en situasjon hvor de kan være sårbare for manipulasjon. Deres unge alder, det store pengebehovet og forventningene til russetiden spiller alle inn.

– Elevene er smarte, men som gruppe er de sårbare for manipulasjon. Selgerne i russebransjen er flinke til å sette grupper opp mot hverandre, og de er eksperter til å få elevene til å kjøpe og oppgradere gjennom tre år.

Han forklarer at blant annet dorullbedriftene i russebransjen omsetter for til sammen rundt 60 millioner kroner årlig som følge av pengebehovet til russegruppene.

– Et vanlig knep mange russebedrifter bruker mot elevene er å få dem til å oppgi budsjettene sine. På den måten forsvinner det eneste forhandlingskortet elevene har.

Brandvol forteller videre at han har latt seg overraske over hvor mye penger som er i omløp i russebransjen. Han har sett nærmere på omsetningen til 50 bedrifter som jobber primært inn mot russ, samt utgifter til buss, sjåfører og drivstoff, og konkludert med at den norske russefeiringens totale pengebruk er tett på én milliard kroner.

Les kommentaren:

Les også: Kan du begripe hvor ungdommen tar sin råskap fra?

Russeservice: – Uakseptabelt

Russeservice er én av de største aktørene innen klær og utstyr til russ, og har hatt russen som kundegruppe siden 1982.

Til Nettavisen forteller daglig leder, Ove Tufte, at Russeservice ikke kan svare på vegne av en samlet bransje, men at de finner flere av tingene beskrevet i boka til Brandvol uakseptable.

– Dette skulle være unødvendig å si, men seksuell trakassering og utnyttelse, og ulovlig rusbruk, er uakseptabelt uansett i hvilken sammenheng det skjer. Slik uakseptabel adferd er noe vi aktivt bekjemper blant annet i samarbeid med Amnesty og russen selv, forklarer Tufte.

Han forklarer videre at bedrifter er klar over hvilken målgruppe de har, og derfor har innrettet seg etter Forbrukerrådets retningslinjer.

– Om flere leverandører hadde laget liknende retningslinjer ville det gagnet både forbrukerne og alle aktørene i bransjen. Vi har ingen avtaler som binder russen kun til å handle hos oss. Vi har transparente priser og rabattavtaler og heller ingen avtaler om taushetsplikt utover at vi som leverandør ikke skal røpe gruppenavn, forklarer Tufte.

Les også:

Les også: Regjeringen varsler festbrems på russefeiringen: – Sklidd voldsomt ut

Og denne kommentaren:

Les også: Støre har ikke noe med russetiden å gjøre

Les også: Forbrukerrådets tips og råd til russen

– Finnes useriøse aktører

Tufte er imidlertid klar på at ikke alle bedriftene som livnærer seg av å selge tjenester til russ, operer slik som Russeservice gjør. Det mener han er bekymringsverdig.

– Vi selger kun klær og utstyr, og har ikke eierskap i selskap som driver med for eksempel salg/leie av russebusser, russelåter, dugnadskonsepter eller andre russevirksomheter. Dessverre er det useriøse aktører i dette markedet, som i alle andre bransjer. Vi er ikke en av disse, slår han fast.

Til tross for at han er enig i at mange av forholdene som belyses i boka til Brandvol er kritikkverdige og vel så det, er Tufte likevel kritisk til utgivelsen.

– På tross av gjentatte forespørsler ville ikke forlaget gi oss innsyn i boka før utgivelsen. Forfatteren har heller ikke vært i kontakt med oss i sitt arbeid med boka. Forlaget har derfor avskåret oss og seg selv fra å rette opp en rekke feil og mangler som boken nå inneholder, og som lett kunne vært unngått.

Brandvol på sin side forsvarer avgjørelsen, og understreker at boka er utgitt av han som forfatter, og ikke som journalist.

– Boka er gitt ut av et forlag og skrevet av en forfatter. Vi er ikke pålagt å gi samtidig imøtegåelse som pressen. Vi har derfor valgt å ikke vise fram manuskriptet før publisering. Det er over 50 navngitte firmaer i boken, og disse er likebehandlet. Vi har dokumentasjon på alle påstander. I tilfeller der vi gjengir historier fra russ som vi ikke har kunnet bekrefte via andre kilder, er firmaene anonymisert.

2024-03-29T13:55:05Z dg43tfdfdgfd