RU-LEDEREN SNAKKER UT: – JEG VILLE BARE FLYTTE UT I EN HYTTE I SKOGEN

RU-lederen snakker ut: – Jeg ville bare flytte ut i en hytte i skogen

De siste dagene har det stormet rundt den ferske Rød Ungdom-lederen Amrit Kaur.

I en TikTok-video, som senere ble slettet, gikk Kaur til angrep på Ap-leder Jonas Gahr Store, Nato-sjef Jens Stoltenberg og Oljefond-sjef Nicolai Tangen og kalte de for terrorister i samme åndedrag som Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Utspillet var ment som kritikk av oljefondets investeringer i våpenselskap med avtaler med Israel.

Les også: Amrit Kaur slipper bot etter arrestasjon

Ordbruken og påstandene fikk massiv kritikk – blant annet fra Røds ledelse og politikere i Rødts stortingsgruppe. Overfor Nettavisen reagerte AUF-leder Astrid Hoem sterkt på uttalelsene.

I podkasten Mímir & Marsdal snakker nå Kaur ut om bråket som har preget norske avisforsider den siste tiden.

– Det som kanskje traff sterkest, var å se så mange AUF-ere ikke bare bli såret og skuffet over meg, men jeg innså hvor hensynsløst det var av meg, sier RU-lederen.

Aftenposten omtalte podkasten først.

«Shit, nå har jeg tråkket helt feil»

Kaur refererer så til AUF-er Savannah Svebakk-Bøhn, som i en artikkel i Drammens Tidende reagerte sterk på uttalelsene til RU-lederen.

Svebakk-Bøhn mistet storesøsteren sin Sharidyn Svebakk-Bøhn på Utøy i 2011. 77 mennesker ble drept i to terrorangrep mot regjeringskvartalet og AUFs ungdomsleir på Utøya

– Jeg ble veldig overrasket da jeg hørte om uttalelsene, og utrolig såret. Uttalelsene hennes viser at vi har klart å glemme hva som skjedde den 22. juli for 13 år siden, og hvilket omfang det hadde, sa Svebakk-Bøhn til DT.

Les også: Amrit Kaur trekker seg fra lokalpolitisk verv

Kaur forteller at dette gikk inn på henne.

– Jeg innså at «shit, nå har jeg tråkket helt feil». Ikke bare var det skikkelig dårlig gjort mot alle de som er pårørende og ofre for terrorangrepet i 2011, men det ble på en måte hoveddiskusjonen, og jeg tok oppmerksomhet vekk fra Palestina og Gaza. Intensjonen min var jo å snakke mer om det. Det var feil sagt og hensynsløst, sier hun.

– Det var så mye rot

Kaur tar også selvkritikk for hvordan hun og ungdomspartiet i etterkant kommuniserte etter at hun beklaget.

Generalsekretær i RU, Syver Kleve Kolstad, gikk i en ny TikTok-video ut og forsvarte Kaur. Han mente at det var feil å bruke 22. juli som et motargument mot folk som kritiserer Støre.

– Det er ingen tvil om at Støre støtter terrorisme, sa Kolstad i videoen.

Les også: Amrit Kaur har slettet videoen: – Veldig dumt av meg

Kaur sier at Kolstads uttalelser ikke var avklart med henne på forhånd, og at hun tar sterk avstand fra de.

– Det var mye rot. Jeg var så stresset. Jeg hadde bare lyst til å flytte ut i en hytte ut i skogen. For det var dårlig informasjonsflyt hos oss sentralt. Plutselig kom det en artikkel om dét, og så var det noen som sa dét. Jeg følte at jeg ikke hadde oversikt i det hele tatt, sier hun.

Rødt-politiker og podkast-vert Mímir Kristjánsson var også en av de som gikk knallhardt ut mot Kaurs uttalelser. Det kan du lese mer om her.

2024-05-09T12:07:37Z dg43tfdfdgfd