REGJERINGEN BLAR OPP: – SKAL TA BALLETAK På KRIMINELLE

Regjeringen blar opp: – Skal ta balletak på kriminelle

JERNBANETORGET (Nettavisen): – Dette er et uttrykk for at vi trenger å investere i vår felles trygghet og få bukt med de kriminelle miljøene som nå er i utvikling i Norge, sier Arbeiderpartiets nestleder Tonje Brenna til Nettavisen.

Regjeringen åpner lommeboken og gir 1,6 milliarder kroner til politiet. Pengene hentes fra revidert nasjonalbudsjett.

Brenna forteller at Støre-regjeringen har økt bevilgningene til politiet hvert år siden de tiltrådte, men at dette er den største enkelt-bevilgningen til norsk politi noen gang.

– Regjeringen tar ansvar for folks trygghet. Dette er en historisk stor satsing, sier statssekretær i justisdepartementet, Sigve Bolstad (Sp) til Nettavisen.

Les også: Dette skal pengene gå til:

– Nå tar denne regjeringen et skikkelig tak. Vi skal gjøre noe med dette og snu trenden. Derfor bevilger vi 300 millioner kroner til gjengbekjempelse og knusing av gjengene i år, sier Bolstad.

Neste år bevilges det 600 nye millioner, som ifølge regjeringen skal gå uavkortet til gjengbekjempelse og målrettede tiltak som etterforskning, etterretning og forebygging.

TAR TAK: – Det Sigve ikke sier, er at vi skal ta et skikkelig balletak, sier Brenna og peker på to gigantiske baller på tigeren på Jernbanetorget. Foto: Martin Habbestad (Nettavisen)

– Kraftfullt svar fra regjeringen

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna er helt overbevist om at Norge er mye bedre rustet for de neste ti årene, dersom Norge klarer å ta knekken på de kriminelle nettverkene og gjengene nå, før de får fotfeste og før det brer om seg slik som i Sverige, enn om regjeringen ikke investerer på denne måten.

Ballene kan bli med på bildene, men jeg tar ikke på dem, sier Brenna til Nettavisen. Den er grei. Foto: Martin Habbestad (Nettavisen)

– Dette handler om folks trygghet. For de som er urolige for at deres egne barn kan bli rekruttert til et kriminelt miljø, eller for de som bor i et nabolag der man ser at det begås ran og kriminalitet på andre måter. Men også for de som ikke opplever dette selv, men som med uro ser på at dette er en utvikling i Norge, sier Brenna.

Les også: Så mye får ditt politidistrikt:

– Vi har sett en utvikling som ikke er bra. Vi ser flere svenske kriminelle og mer ungdomskriminalitet. Stadig yngre begår stadig mer kriminalitet. Vi har hatt noen triste episoder med en 16 år gammel gutt som ble drept rett borti gata her og en 14 år gammel gutt som ble drapsmann på Bærums-bussen, sier Bolstad.

VIL SNU TRENDEN: Nå blir det mer synlig politi, lover statssekretær Sigve Bolstad (Sp). Foto: Martin Habbestad (Nettavisen)

Han refererer til 16 år gamle Rashid Ali Naser som ble knivstukket og drept utenfor Oslo S i juni, og en mann i 20-årene som ble drept på en buss i Bærum like før jul i fjor. To personer i tenårene er siktet i sakene.

– Dette er et kraftfullt svar fra regjeringen; Vi satser på politiet og investerer i vår felles trygghet, sier Brenna.

Les også:

Les også: Politiet advarer: – Blir du tatt, så blir du anmeldt

– Har vi svenske tilstander i Norge nå?

– Nei, svarer de i kor.

– Kommer vi til å få det?

– Nei, slår de fast.

– Men ingenting er gitt. Vi må alltid være på vakt mot det som truer oss og nå har vi et naboland med store problemer. Det er en påminnelse for oss om å ta dette ved rota, sier Brenna.

Lover jobb til arbeidsledig politi

Regjeringen sier at satsingen vil øke behovet for politiutdannede i etaten og vil bidra til å redusere antall politiutdannede som står uten jobb.

– Det er en god del politistudenter som dessverre står uten arbeid. Det er en forventning fra regjeringen at en vesentlig del av midlene skal gå til ansettelser. Det vil ikke minst slå positivt ut for alle studentene som har stått uten jobb.

Han kan ikke nøyaktig tallfeste hvor mange som skal få jobb, men sier at det gjelder et hundretalls studenter, og at det er en klar forventning fra regjeringen.

– Det vil bli mange som får jobb, lover Bolstad.

Les også:

Les også: Vil hente norsk politi over grensa: – Støtter det helhjertet

Statssekretæren forteller at ved å ansatte flere studenter, får man flere som jobber med forebygging, flere som jobber operativt og flere som jobber med etterforskning.

– Det kommer befolkningen til å merke. I tillegg vil vi pågripe langt flere. Vi skal knuse de som driver med organisert kriminalitet. Slikt skal vi ikke ha i Norge. De skal ikke få true den norske velferdsstaten og demokratiet, slår Bolstad fast.

HEIA NORGE: Det er ikke svenske tilstander i Norge nå, og det skal heller ikke bli det, lover Tonje Brenna (Ap). Foto: Martin Habbestad (Nettavisen)

Midlene skal også treffe de som driver med økonomisk kriminalitet og hvitvasking, sier Bolstad, som mener at folk generelt vil merke midlene i den forstand at det blir mer synlig politi og at det vil bli slått ned på den ulovlige og kriminelle virksomheten.

– Så vil jo alle politidistriktene bli styrket, men vi kommer til å merke det mest i og rundt de største byene våre. Fordi det er der det er mest kriminalitet å bekjempe, sier Brenna.

– Regjeringen har blitt kritisert for å være storbyfiendtlige. Er dette en «fuck you» til dem?

– Nei, ikke i det hele tatt. Dette er en voksen regjering som tar kriminalitetsutviklingen på alvor, sier Bolstad.

Les også:

Les også: Kriminaliteten øker, og den blir både mer voldelig og dødelig

2024-07-05T08:25:10Z dg43tfdfdgfd