– På EN HALVTIME VAR øYA LAGT FLAT

– På en halvtime var øya lagt flat

Kategori 5-orkanen Beryl er den kraftigste orkanen som Karibia noen gang har sett så tidlig i sesongen. kategori 5-orkan, opplyser USAs orkansenter NHC. Det betyr at det ventes «katastrofale skader».

Så langt har orkanen krevd to liv. Mandag ettermiddag traff orkanen Grenada og resten av de såkalte Windwarøyene, som omfatter de sørlige øystatene i Karibia.

I Grenada er minst én person omkommet. Landets statsminister Ralph Gonsalves opplyser om at en person også er omkommet i St. Vincent og Grenadinene.

Kategori 5 er det kraftigste på orkanskalaen Saffir-Simpson. Natt til tirsdag var orkanen øst i Karibia, drøyt 800 kilometer sørøst for Isla Beata i Den dominikanske republikk.

Den beveget seg da nordvestover og var ventet å passere nær Jamaica onsdag.

Orkanen har truffet øya Carriacou i Grenada, da som kategori 4 orkan.

Grenadas statsminister Dickon Mitchell opplyste mandag kveld at en person var meldt omkommet i landet, og han kunne da ikke si om også flere hadde mistet livet, fordi myndighetene ikke var i stand til å vurdere situasjonen på øyene Carriacou og Petite Martinique. Der er det meldt om store skader, men kommunikasjonen er i stor grad brutt.

– På en halv time la orkanen øya Carriacou flat, sier Mitchell til AFP/The Guardian. Han sier at de nå jobber med å sende hjelp til Carriacou og Petite Martinique.

Fra øystaten St. Lucia og sørover til Grenada har gatene blitt fylt av veltede kraftlinjer og annet skrot som vinden har tatt med seg. Orkanen har knekt banantrær i to og etterlatt døde kuer på jorder.

Det er sjelden at større orkaner dukker opp så tidlig i orkansesongen i Atlanterhavet, som varer fra 1. juni til 30. november. Beryl var den tidligste orkanen som har fått kategori 4, og tirsdag er den altså oppjustert til kategori 5.

2024-07-02T08:18:06Z dg43tfdfdgfd