POLITIET REAGERER På AT ETTERFORSKNINGSBYRå UTLOVER DUSøR FOR KVINNE

Politiet reagerer på at etterforskningsbyrå utlover dusør for kvinne

Den siste tiden har mange beboere i bydelen St. Hanshaugen i Oslo blitt utsatt for tyverier. På en Facebook-gruppe for nabolaget Fredensborg ble det nylig publisert et innlegg, hvor det ble lagt ut en lovnad om en dusør på 2500 kroner for opplysninger som kan identifisere kvinnen.

Les også: Etterlyste favorittjakka på Instagram: Så kom det en uventet telefon

«Nå har hun terrorisert nabolaget siden mai (første sikre observasjon) med både innbrudd og tyveri. Om noen har opplysninger, ta kontakt med Wydal», er noe av det som står i Facebook-innlegget, hvor det også er lagt til flere bilder av kvinnen.

DUSØR: Beboerne på Fredensborg utlover dusør på sosiale medier. Foto: Skjermdump (Facebook)

Omfattende beskrivelser

Nettavisen er kjent med at kvinnen ikke bare har blitt etterlyst på sosiale medier, men også gjennom en plakat som er hengt opp. Plakaten inneholder en omfattende beskrivelse av kvinnen med bilde. Det er også mulig for beboerne å skanne en QR-kode for å se flere bilder og videoer.

– Det er kun politiet som skal utøve politimyndighet og håndheve lov og orden. Såkalt borgervern er i strid med grunnleggende rettsstatsprinsipper, og kan både vanskeliggjøre politiets arbeid og skape farlige situasjoner, skriver Frode Larsen, leder for enhet sentrum i Oslo politidistrikt, til Nettavisen i en e-post.

Les også: Skannet nøkkel og stjal bilen til Leif Einar – så forsvant den fra kartet

Det er selskapet Wydal som står bak etterlysningen – som ikke bare utleverer kvinnen med bilde, men også med alder, utseendebeskrivelser, mulig livssituasjon med bosted og bruk av rusmidler. Det får politiet til å reagere.

Wydal har blitt forelagt kritikken fra politiet, men har ikke svart på Nettavisens gjentatte henvendelser.

– Publisering av slike «etterlysninger», kan etter omstendighetene også innebære brudd på personvernregler og andre rettsregler. Politiet tar avstand fra dette selskapets praksis, og vil ettergå lovligheten av virksomheten, sier Larsen.

Wydal: Gjør forarbeidet for politiet

På hjemmesiden sin oppfordrer Wydal potensielle oppdragsgivere til å ta kontakt før man anmelder til politiet, fordi «Oslo politidistrikt henla over tre av fire saker i 2023». Byrået skriver at de «etterforsker saken din grundig med ekspertise fra tidligere polititjenestefolk og advokater med lang erfaring».

Les også: Alf mener noen tok livet av hunden hans: – Det er det jævligste jeg har vært med på

Etterforskningsbyrået skriver også at de kan levere en ferdig etterforsket sak til politiet og påtalemyndigheten, men også at deres egne folk følger opp fortløpende med politiet i politietterforskningen.

2024-07-27T05:30:09Z dg43tfdfdgfd