OSLO-SJEFEN FORTVILER: – VELDIG BEKYMRET

Oslo-sjefen fortviler: – Veldig bekymret

Denne uka fortalte VG om en rapport der politiet slår fast at kriminelle i stor grad kan begår kriminalitet fritt på Grønland i Oslo sentrum.

Butikkeiere forteller om vold og trusler, og ønsker helst å unngå journalister, skriver NRK.

– Det er mafiatilstander, sier leder i Oslo Handelsstands forening, Bjørn Næss, til Nettavisen og forteller at ansatte ikke ønsker politi inn og ut av butikken fordi de kan bli oppfattet som tystere.

– Kan ikke aksepteres

Byrådsleder i Oslo, Eirik Lae Solberg (H), kan ikke akseptere at en bydel kontrolleres av kriminelle.

– Beskrivelsene til butikkeiere og ansatte vitner om en situasjon vi ikke kan akseptere. Det er svært bekymringsverdig at saker ikke blir anmeldt av frykt for represalier, og vi kan ikke akseptere at en eneste del av byen vår skal kontrolleres av kriminelle.

Les også:

Les også: Grønland-volden: – Det er mafiatilstander

Fra og med 1. mai oppretter NRK en egen avdeling for Grønland, som meldt i VG. 38 politibetjenter flyttes fra andre steder i Oslo og over til avdelingen.

– Jeg er veldig bekymret over utviklingen, men har tro på at denne mer langvarige satsingen vil føre til bedring i området. Erfaring har vist at når politiet er til stede, går kriminaliteten ned, sier Lae Solberg.

– Man har jo visst om dette og satt inn ulike politiske tiltak over lang tid. Hva har gått galt?

– Dette har vært et kjent problem som har blitt verre på veldig kort tid. Oslo kommune og politiet er enige om å sette inn ekstra innsats i prioriterte områder for å styrke tryggheten der. Jeg er glad for at vi nå ser konkrete resultater av det arbeidet, svarer byrådslederen.

FORTSATT PREGET AV RUS: Den såkalte Olafiagangen på Grønland har fått et ansiktsløft, men er fortsatt belastet. Foto: Helene H. Rossholt (Avisa Oslo)

Eies av narkoselgere

Kommunen har satt i flere sosiale tiltak i området, blant annet gjennom et prosjekt kalt «SuperGrønland». Kommunen har satt opp blomster, lekestativ, benker og laget skatepark i den delen av Grønland som er mest utsatt for narkotikasalg.

Man har fått til mye bra, men ikke lykkes med å fordrive narkotika-selgerne, skriver kommunen i en evalueringsrapport av SuperGrønland-prosjektet fra februar 2023.

  • «Opplevelsen til politiet er at det er krevende for folk uten rusproblemer å oppholde seg i området. Området er i stor grad «eid» av narkotikaselgerne. I tillegg er flere av narkotikaselgerne tilknyttet kriminelle nettverk som har liten respekt for politiet som jobber i området. Dette som medfører trusler, forulemping og hindring av politiets arbeid», heter det i rapporten.

UAKSEPTABELT: Byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) sier man ikke kan akseptere at kriminelle kontrollerer en hel bydel. Foto: Annika Byrde (NTB)

– Du løser ikke disse problemene med å bygge skatepark, sier FpU-leder Simen Velle til Nettavisen.

Velle kunngjorde nylig at han stiller som stortingskandidat i Oslo, og håper å komme inn på Fremskrittspartiets liste. Han trakk umiddelbart fram kriminalitet da han lanserte sitt kandidatur.

– Det er over 500 nyutdannede politifolk i dette landet som ikke har fått jobb i politiet. De burde ut i Oslos gater ganske fort, sier han til Nettavisen om situasjonen på Grønland.

FIKK ANSIKTSLØFT: Olafiagangen ligger mellom Grønland torg og Akerselva, rett under Nylandsbrua. Med sine drøye 5000 m2 er det et av de større byrommene på Grønland og Tøyen Foto: Tiril Hartvin (Avisa Oslo)

FpU-lederen mener det er på høy tid at politikerne tar situasjonen på alvor.

– Dette har Fremskrittspartiet advart mot lenge, og det er på høy tid at resten av det politiske landskapet forstår hvor feil vi har tråkket.

2024-04-24T11:54:31Z dg43tfdfdgfd