NYTT PRESTISJESLAG FOR PUTIN: – VIL VæRE MER UTSATT

Nytt prestisjeslag for Putin: – Vil være mer utsatt

Bare ti kilometer fra Bakhmut ligger Tsjasiv Jar. Den tidligere industribyen hadde før 2022 et innbyggertall på omkring 13.000 innbyggere. De aller fleste av dem flyktet da Russland gikk til fullskala invasjon av Ukraina.

Byen omtales som en strategisk viktig by, som ligger på en liten høyde i det ellers flate landskapet, perfekt for å ha oversikt over området rundt. Den har fungert som et omgrupperingspunkt for ukrainerne og som en fremskutt artilleribase.

Ukraina frykter at russiske soldater har som mål å innta byen innen 9. mai, datoen der Russland markerer Sovjetunionens sier over Nazi-Tyskland.

Les også:

Les også: Norge gir milliarder til mer luftvern i Ukraina

25.000 russere står klare

Ukrainske forsvarsmyndigheter melder om at opptil 25.000 russiske soldater nå står klare til å storme byen.

– Situasjonen er vanskelig, men under kontroll. Men det er samlet 20.000-25.000 mann som vil forsøke å storme byen og bebyggelsen rundt, sier Nazar Voloshyn til Reuters. Han er talsmann for den østlige militærkommandoen.

Oberstløytnant Palle Ydstebø er hovedlærer ved seksjon for landmakt ved Krigskolen og følger krigen i Ukraina tett. Han sier Tsjasiv Jar har en nøkkelfunksjon for det ukrainske forsvaret. I tillegg ligger det en kanal like øst for byen, som i seg selv er et slags forsvarsverk ukrainerne har og kan ha nytte av.

– Byen behersker også tilgangen til veisystemet gjennom Kostantynijvka til Kramatorsk, tre mil mot nordvest, sier Ydstebø til Nettavisen.

KAMPER: En ukrainsk stridsvogn avfyrer et skudd i Tsjasiv Jar i februar. Byen er nå under kraftig russisk press. Foto: Efrem Lukatsky (AP/NTB)

Dramatisk situasjon i ny prestisjeby

Nylig var den ukrainske forsvarssjefen Oleksandr Syrskyj ute og beskrev kampene i Tsjasiv Jar. Han tok til orde for at situasjonen der har forverret seg etter at russerne trappet opp sin aktivitet fra slutten av mars.

Syrskyj sier byen har vært under konstant russisk bombardement i lengre tid og at situasjonen er svært spent.

Ydstebø sier kontroll over Tsjasiv Jar vil gi russerne en viktig utgangsstilling for en videre offensiv mot Kramatorsk og de ukrainske hovedforsvarsstillingene i området.

– Tsjasiv Jar er også et godt utgangspunkt for ukrainske angrep mot russiske styrker som måtte prøve å trenge forbi nord og sør for byen.

UTBOMBET: Dette har ikke vært et fremmed syn i Tsjasiv Jar de siste ukene. Bildet er tatt 11. april. Foto: Anatolii Stepanov (AFP/NTB)

Under kraftig bombardement

Og det er tydelig at russerne har satt seg fore å erobre den gamle industribyen.

Nasa Firms er en karttjeneste som basert på ferske satellittbilder viser varmeutvikling i nær sanntid. Ved å se på kartet over Tsjasiv Jar og nærområdene omkring byen, ser man at det siden 1. april har vært en rekke større utslag som viser varmeutvikling.

De røde feltene markerer hvor det er oppdaget varmeutvikling i- og ved Tsjasiv Jar siden 1. april:

Varmeutlsagene kan vitne om at det i regionen har vært en rekke bombenedslag og kamphandlinger der større områder er rammet. Utslagene bygger opp under påstandene om at Tsjasiv Jar og området rundt har vært utsatt for massivt bombardement siden slutten av mars.

Russerne nærmer seg

Mot slutten av forrige uke kom det rapporter om at russiske fallskjermtropper nådde utkanten av Tsjasiv Jar i øst. Søndag kom det meldinger fra russisk hold om at russiske styrker har nådd «nøkkelområder» rundt byen.

Det russiske forsvarsdepartementet uttalte også at landsbyen Bohdanivka, som ligger tre kilometer øst for Tsjasav Jar, nå er under deres kontroll.

Ydtsebø sier at det nå blir viktig for ukrainerne å hindre russerne i å krysse kanalen som går øst for Tsjasiv Jar.

– De må også ødelegge det materiellet russerne trenger for å ta panservogner over. Terrenget, med lave høydedrag, bebyggelse og skogområder gjør det krevende for russerne å angripe, og kan gi de ukrainske forsvarerne skjul og dekning til å forflytte styrker og forstyrre de russiske forberedelsene og angrepene, sier oberstløytnanten.

Han poengterer at det aller viktigste for ukrainerne nå er at styrkene får tilførsel av artilleriammunisjon, og etter hvert mer artilleriskyts og annet materiell.

– Vil være mer utsatt

Skulle russerne klare å bryte gjennom og erobre byen, vil den ukrainske hovedforsvarslinjen være mer utsatt, sier Ydstebø.

– Men det er heller ikke enkelt for russerne å angripe videre over åpne jorder og slukter som bryter opp terrenget mellom Tsjasiv Jar og Kramatorsk.

FORSVARSVERKER: I og ved Tsjasiv Jar har ukrainerne satt opp forsvarverker for å hindre russisk fremgang. Her er utplasserte «dragetenner» avbildet i byen 2. april. Foto: Roman Pilipey (AFP/NTB)

– Hvor vanskelig vil det være å gjenerobre byen for ukrainerne?

– Det er svært krevende og kostbart å erobre byer en motstander har satt seg fast i. Det blir i alle fall ikke enklere enn det var for russerne å ta Bakhmut, selv om Tsjasiv Jar er adskillig mindre.

Amerikansk mega-støttepakke på vei

Tirsdag er det ventet at det skal stemmes over en støttepakke til Ukraina i det amerikanske Senatet, etter at den lørdag ble vedtatt i Representantenes hus.

Pakken har en samlet verdi på over 95 milliarder dollar. 61 millioner av dollarene skal gå til Ukraina, mens 13 milliarder dollar skal gå til militærstøtte til Israel og Taiwan får 8,1 milliarder dollar i støtte. I tillegg er det satt av ni milliarder dollar til humanitære formål i Gaza og andre steder i verden.

Støttepakken vil være sårt tiltrengt for ukrainerne og den har virkelig latt vente på seg. Pakken har tidligere vært foreslått som en samlepakke til flere ulike formål, men er nå forslått splittet opp. Ifølge avisen Politico, som dekker amerikansk politikk, vil pakken blant annet inneholde pansrede kjøretøy, artilleriammunisjon og luftvern.

Les også:

Les også: Denne detaljen i USA-støtten tenner håpet: – Det er viktig

– Avgjørende for Ukrainas muligheter

Oberstløytnant Ydstebø sier pakken er svært kjærkommen, den tid den kommer.

– Svært viktig, om ikke avgjørende for Ukrainas muligheter til å stå imot det russiske presset. Det kreves nok mer støtte fra både USA og EU før Ukraina er sterke nok til å gå på offensiven, da må også Russland svekkes økonomisk og industrielt med enda hardere sanksjoner og fortsatte ukrainske angrep mot russisk oljeeksport og industri.

Ifølge den Washington-baserte tenketanken ISW skal missilene Atacams være en del av den amerikanske Ukraina-pakken. Det tror Ydtesbø vil komme til nytte for ukrainerne.

– De gjør Ukraina i stand til å angripe viktige mål i de russiske bakre områdene, som de gjorde mot framskutte flybaser i Berdjansk og Luhansk i fjor høst, og mot et russisk luftvernsystem på Krym i forrige uke, sier han.

Han legger til at disse missilene også har rekkevidde og sprenghode til å ødelegge Kertsjbrua, noe som vil svekker russernes muligheter til å forsyne Krym og styrkene i de okkuperte områdene i sør.

2024-04-23T18:51:52Z dg43tfdfdgfd