NORSK PROFESSOR VEKKER REAKSJONER: – NATO VIL ANGRIPE I RUSSLAND

Norsk professor vekker reaksjoner: – Nato vil angripe i Russland

– Nato vil sannsynligvis begynne å angripe dypt inne i Russland og ødelegge Krim-broen. Nato vil hevde at dette er ukrainske angrep, men Nato leverer våpnene, velger ut målene og til og med trykker på avtrekkeren, hevder Glenn Diesen.

Han er professor ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN). Påstanden kom i et Twitter-innlegg natt til onsdag:

I første versjon av innlegget skrev Diesen at Nato ville «forsøke å ødelegge Krim-broen», men ett minutt etter publisering fjernet han ordene «forsøke å», slik at innlegget ble enda mer bastant.

– Dette er en veldig drøy melding, rett og slett, sier Aage Borchgrevink til Nettavisen. Han er seniorrådgiver i Helsingforskomiteen, og har jobbet med menneskerettigheter og Russland de siste 30 årene.

REAGERER: Aage Borchgrevink i Helsingforskomiteen. Foto: Anders Lohne Fosse

– Jeg skulle likt å vite hvordan han kan vite at det er Nato som trykker på avtrekkeren. Det hadde vært veldig interessant å prøve å forstå. Det virker fullstendig tatt ut av luften, sier Borchgrevink.

Les svaret fra Diesen lengre ned i denne saken.

Ofte brukt i russiske medier

Det er ikke første gang Diesen skaper overskrifter i Norge. I fjor sommer besøkte han en konferanse i Russland, og fikk dekket reisen og oppholdet av en stiftelse med tilknytning til Kreml og Vladimir Putin. I 2021 skrev han over 50 kronikker og innlegg for den statlige, russiske nyhetskanalen RT, og han har fortsatt med dette, senest i mars i år. I tillegg er USN-professoren allerede sitert seks ganger i det russiske, statskontrollerte nyhetsbyrået RIA til nå i år.

Borchgrevink reagerer først og fremst på at de alvorlige Nato-anklagene er udokumenterte. Hadde de vært sanne, ville Nato vært langt nærmere en krig med Russland:

– Det er ikke det saklighetsnivået du forventer av en norsk professor, som jo presenteres overalt som ansatt hos USN, og låner legitimitet fra institusjonen sin, sier rådgiveren til Nettavisen.

Les også:

Les også: Denne detaljen i USA-støtten tenner håpet: – Det er viktig

I Twitter-meldingen avslutter Diesen:

– Dette setter Russland under et stort press for å gjenopprette avskrekking på alle mulige måter!

Borchgrevink synes noen ganger at det kan være vanskelig å skille Diesens budskap fra det som kommer fra russerne selv.

– Putins budskap allerede fra første dag var jo at hvis Vesten forsøkte å støtte Ukraina, så ville det bli en eskalering av konflikten, ufattelige konsekvenser og atomkrig, sier Borchgrevink.

Diesen til Nettavisen: – Skritt mot atomkrig

Nettavisen har ringt til Diesen for en samtale, men USN-professoren skriver på SMS at han svarer via e-post. Her skriver Diesen at Nato eskalerer konflikten:

– Dersom vi er ærligere om Natos bidrag til å starte krigen, sabotere fredsavtalene og eskalere konflikten, så kunne vi finne en diplomatisk løsning istedenfor å ofre flere ukrainere på slagmarken og ta ytterligere skritt mot atomkrig, skriver USN-professoren.

Les også:

Les også: Enorme demonstrasjoner: – Mest tilspissede situasjon siden Sovjet-tiden

Diesen skriver også at det ikke er «en stor hemmelighet at Nato bidrar til krigsplanleggingen, velger mål og trykker til og med på avtrekkeren på kompliserte våpensystemer der ukrainerne ikke har nødvendig kompetanse.»

For å dokumentere påstanden, viser Diesen til Taurus-lekkasjen, og lenker til artikler om den i nyhetsbyrået AP og WSJ. I starten av mars avlyttet nemlig Russland en samtale mellom fire høytstående offiserer i det tyske luftforsvaret. I samtalen diskuterte offiserene teoretiske muligheter for utplassering av tyske krysserraketter av typen Taurus i Ukraina, og om hvordan Taurus kunne ta ut Kertsj-broen som forbinder Krym-halvøyen med fastlandet. Offiserene sa i samtalen at rask utplassering av Taurus-missiler bare ville være mulig med deltagelse av tyske soldater. Offiserene sa også at det ville være mulig å trene ukrainske soldater til å utplassere Taurus på egenhånd, men at dette ville ta måneder.

Ikke noe av det som sies i de lekkede opptakene beviser at Nato per dags dato «trykker på avtrekkeren» og angriper Russland.

Ukraina har gjentatte ganger bedt Tyskland om å få Taurus-raketter, men statsminister Olaf Scholz frykter at det i så fall vil trekke Tyskland mer direkte inn i krigen mot Russland.

– Det er helt utelukket for meg å bidra med langtrekkende våpensystem som bare kan benyttes dersom tyske soldater er involvert. Dette er en grense jeg som tysk statsminister ikke ønsker å krysse, sa Scholz etter lekkasjen i mars.

Snakker med pensjonerte tjenestemenn

Med jevne mellomrom diskuterer Diesen invasjonen av Ukraina med pensjonerte tjenestemenn på Youtube.

– Jeg snakker mye med høytstående amerikanske tjenestemenn som Chas Freeman, oberst Douglas Macgregor og oberst Lawrence Wilkerson som alle bekrefter at amerikanske militære rådgivere bidrar til å operere flere våpensystemer, skriver Diesen i e-posten.

Les også:

Les også: Russland la ut skrytevideo – slaktes av deres egne

Freeman forlot forsvarsdepartementet i 1994. Wilkerson og Macgregor sluttet i den amerikanske hæren i henholdsvis 1997 og 2004. Den yngste av dem er i dag 77 år. På spørsmål fra Nettavisen om de har god nok innsikt i invasjonen av Ukraina, og på gjentatte spørsmål om hvor det konkrete beviset på at Nato-tjenestemenn trykker på avtrekkeren i Ukraina er, svarer Diesen i en ny e-post:

«Hvor mye konkret bevis forventes det i en skjult stedfortrederkrig der vi risikerer atomkrig? Du utelot at Wall Street Journal siterte en tysk general som sier at Amerikansk militærpersonell i Ukraina kan hjelpe lokale styrker og "mange mennesker med amerikanske aksenter løper rundt i sivile klær". Det er ellers absurd å antyde at tidligere pensjonerte tjenestemenn ikke er engasjert i hva som skjer i denne krigen og ikke har tilgang på informasjon. Tidligere tjenestemenn er ofte bedre kilder ettersom de kan snakke mer åpent enn de som fortsatt er i tjeneste og må holde seg innenfor det offisielle narrativet. Freeman var US Assistant Secretary of Defense for International Security Affairs og jobbet med Kissinger for å åpne Kina, han hadde en sentral rolle i å etablere NATO som den sentrale europeiske sikkerhetsinstitusjonen etter den kalde krigen og han var ambassadøren til Saudi Arabia. Macgregor var en militær rådgiver til President Trump og har fortsatt en fot i Washington. Skal Borchgrevink og Nettavisen virkelig antyde at Freeman of Macgregor ikke har god oversikt over hva USA gjør i Ukraina fordi de ikke er i tjeneste nå?»

– Stor forskjell

Borchgrevink sier til Nettavisen at det er enorm forskjell på at Nato leverer våpen til Ukraina, sammenlignet med om de faktisk også skulle avfyrt våpnene:

– Folkerettslig er det en veldig stor forskjell. Det handler jo om hvem som er involvert i krigen, enkelt og greit. Når et land blir angrepet i strid med folkeretten, som Ukraina ble i både 2014 og 2022, så har andre land lov å hjelpe dem med å forsvare seg selv. Men det å gå inn med egne styrker, eller hvis Nato for eksempel hadde avfyrt våpen, vil vært en ny rettslig situasjon, sier Borchgrevink.

Også Borchgrevinks kollega i Helsingforskomiteen, seniorrådgiver Ivar Dale, er blant dem som flere ganger har reagert på hvordan Diesens uttalelser blir brukt i russisk propaganda:

Twitter-meldingen fra Diesen som er omtalt helt øverst i denne saken har fått over 315.000 visninger 15 timer etter publisering, så mye tyder på at Twitters algoritmer har fremhevet den. Nettavisens journalist følger ikke Diesen på sosiale medier, men fikk på tross av dette den udokumenterte meldingen opp nest øverst i tidslinjen på Twitter, eller X som det heter nå, onsdag morgen. Internettarkivet Wayback Machine viser at Diesen har gått fra 2500 følgere på Twitter ved starten av krigen (4. mars 2022) til 49.700 følgere nå i april 2024.

Nettavisen vet at Diesen over en lengre periode har blitt kalt inn til møter med ledelsen på universitet angående sine ytringer.

– USN er opptatt av å verne om og praktisere ytringsfrihet generelt, og akademisk ytringsfrihet spesielt. De ansatte har rett til å uttale seg fritt på egne vegne og i de kanalene de ønsker, skriver rektor Pia Cecilie Bing-Jonsson i en e-post til Nettavisen, på spørsmål om hva de tenker om Diesens påstand om at Nato trykker på avtrekkeren med Russland som mål.

Les hele svaret fra rektoren her:

Les også: Hele svaret fra USN-rektor Pia Cecilie Bing-Jonsson

2024-04-24T20:00:39Z dg43tfdfdgfd