NORGE SENDER SEKS F-16 JAGERFLY TIL UKRAINA

Norge sender seks F-16 jagerfly til Ukraina

– Ukrainas evne til å forsvare seg mot angrep fra luften er helt avgjørende i deres forsvarskamp mot Russland. Norge har nå bestemt at vi vil donere seks F-16 jagerfly til Ukraina. Vi tar sikte på å begynne donasjonene i løpet av 2024, sier Støre.

I fjor, på Ukrainas uavhengighetsdag, kunngjorde regjeringen beslutningen om å donere et antall F-16-fly til Ukraina i rammen av et flernasjonalt samarbeid, ledet av Danmark, Nederland og USA.

– Helt siden krigens utbrudd har Ukraina blitt rammet av russiske luftangrep. De har ført til store lidelser for den ukrainske befolkningen og store materielle ødeleggelser, sier Støre.

Les også:

Les også: Jens Stoltenberg: – Heldigvis er dere veldig avhengige av oss

Betydelige forsterkninger

Norge har siden i fjor høst bidratt med trening av ukrainske jagerflypiloter i Danmark, og Norge vil støtte opplæringen også framover.

– Nå kommer det betydelige forsterkninger til Ukrainas forsvar. Vi så den forferdelige tragedien som utspilte seg mot sykehus og sivile mål i ukrainske byer tidligere i uken. Nå donerer vi fly til det som blir et fremtidig ukrainsk luftforsvar sammen med våre allierte, sa Støre på en pressekonferanse i Washington onsdag.

Både Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og utenriksminister Dmytro Kuleba har uttrykt stor takknemlighet for norsk støtte til luftvern, ifølge utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

– Det å utvikle og bygge opp et kampluftvåpen er en omfattende sak, og det handler om mye mer enn å kunne fly et F-16-fly. Det handler om operasjonsplanlegging, hvordan man opererer et F-16-fly i samspill med forsvaret for å få til manøvrer og effekter som man ønsker, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp), som også deltok på pressekonferansen i den amerikanske hovedstaden.

Les også:

Les også: Eks-spiontopp advarer etter professortur: – Et scoop for Russland

– HELT AVGJØRENDE: – Ukrainas evne til å forsvare seg mot angrep fra luften er helt avgjørende i deres forsvarskamp mot Russland, sier statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Cornelius Poppe (NTB)

Fyller på med flere fly

Landene som deltar i kampflykoalisjonen, donerer flyskrog til Ukraina og det pågår et arbeid for å sikre Ukraina ulike våpentyper til jagerflyene.

Etter hvert som Ukraina får flere utdannede piloter og støttepersonell, vil partene i koalisjonen fylle på med flere fly.

Norge faset ut F-16 jagerfly i 2021 i forbindelse med innfasingen av det nye kampflyet F-35.

2024-07-10T12:00:16Z dg43tfdfdgfd