NORDEA TILTALT FOR BRUDD På HVITVASKINGSLOVEN I DANMARK

Nordea tiltalt for brudd på hvitvaskingsloven i Danmark

Det er Nasjonal enhet for spesialkriminalitet (NSK) som fredag morgen saksøkte storbanken for brudd på hvitvaskingsloven mellom 2012 og 2015.

Det skal være snakk om forhold som samlet omfatter transaksjoner for vel 26 milliarder danske kroner, skriver avisen Berlingske.

Hvitvaskingen skal blant annet ha skjedd ved at Nordea ikke har undersøkt bankens russiske kunders overføringer tilstrekkelig, og at Nordea har tilsidesatt advarsel om overføringer til vekselkontoer i København, ifølge tiltalen.

Saken skal behandles i Københavns byrett.

– Mest omfattende vi har sett

Saken startet med en anmeldelse i 2016. Rett før saken skulle til retten i 2019, fikk det danske finanstilsynet nye opplysninger som omhandlet bankens «manglende kontroll» med en lang rekke store russiske kunder, ifølge NSK.

– Tiltalen i saken er den mest omfattende om overtredelser av hvitvaskingsloven som vi har sett i banksektoren i Danmark. Nordea har etter vår vurdering i flere tilfeller tilsidesatt forpliktelsene sine, sier Nathalie Ghiorzi Elias i NSK i en pressemelding.

Nordea selv sier i en pressemelding fredag at de siden 2015 har brukt elleve millioner danske kroner på å bekjempe økonomisk kriminalitet.

– Vi har 3400 ansatte som primært er dedikert til denne innsatsen, sier sjefjurist Anders Holkmann Olsen i Nordea Danmark.

Nordea er for øvrig uenig i NSKs tiltale, heter det også i pressemeldingen.

2024-07-05T07:45:16Z dg43tfdfdgfd