NEKTER FOR AT HAN ER EN ETTERDILTER: – NEI, NEI!

Nekter for at han er en etterdilter: – Nei, nei!

LØRENSKOG (Nettavisen): – Det vi ble enige om for ett år siden, er ikke nok, sier Venstre-leder Guri Melby til Nettavisen.

En samlet borgerlig opposisjon i utenriks- og forsvarskomiteen, krever nå at rammen på Nansen-programmet økes. Norge har satt av 75 milliarder kroner over en femårsperiode som skal gå til å hjelpe Ukraina.

Venstre er partiet som har gått i bresjen for å øke støtten, og har fått med seg både Høyre, KrF og Frp.

Les mer:

Les også: Ekspert slår alarm: – Fare for russisk gjennombrudd

Støtten fra USA har stoppet helt opp, og det er særdeles usikkert om det vil komme mer våpen fra Det hvite hus. I løpet av vinteren har Ukraina havnet i en prekær mangel på spesielt artilleriammunisjon og ammunisjon til luftvern.

Ammunisjonsmangelen har gitt Russland muligheten til å presse på langs frontlinjen, og de siste månedene har de rykket fram flere steder.

– Det krever økt engasjement fra Norge, mener Melby.

Hold deg oppdatert på krigen i Ukraina, lytt til «Ukrainapodden», en podkast fra Nettavisen.

Tydelig signal til regjeringen

– At de andre borgerlige partiene stemmer for våre forslag, sender et veldig tydelig signal om at mange på Stortinget ønsker å øke støtten, sier Venstre-lederen.

Melby viser til de enorme olje- og gassinntektene til Norge etter 24. februar 2022.

Les også:

Les også: Hundretusener uten strøm etter ny angrepsbølge mot Ukraina

– Norge har tjent enormt på denne krigen, og bruker en veldig liten prosentandel av det på å støtte Ukraina, sier Melby.

– Er ikke saker som dette noe man blir enige om i brede forlik, ikke ved å stille forslag i løse lufta på Stortinget?

– Nansen-pakken er et resultat av et forlik, og det sikrer en god støtte til Ukraina, men det bør ikke kvele all videre debatt om støtten. Man bør gjøre en ny vurdering av hva som er dagens behov, svarer Melby.

– Dette bryter ikke forliket, forsikrer Venstre-lederen, som viser til at programmet behandles og vedtas i Stortinget.

Les også:

Les også: USA har godkjent overføring av 22 norske F-16 til Ukraina

Avvises av Vedum

Nettavisen møter Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum under partiets landsstyremøte på Lørenskog mandag.

Finansministeren hadde ikke fått med seg den borgerlige enigheten i en merknad i utenrikskomiteen, men stiller opp til intervju likevel.

Les også:

Les også: Krise i Norge – nå tilbyr Ukraina «nødhjelp»

– Nansen-pakken er en omfattende pakke som går på tvers av politiske skillelinjer, så jeg står på den enigheten vi lagde i Stortinget i vår, sier han til Nettavisen og kaller pakken et «kraftig løft».

– Har tiden vist at det vi lover ikke er nok?

– At dette er så langsiktig og forpliktende, viser at Norge er en solid og trygg partner. Vi skal selvfølgelig snakke med de partiene hvis de vil dét, men vårt utgangspunkt er at Nansen-pakken er god.

Les også.

Les også: – Russerne dreit seg ut foran hele verden med det angrepet

Danmark seiler fra

Frilansskribent og styremedlem i Norsk-ukrainsk venneforening, Bjørn Johan Berger, hadde i februar en kronikk i VG der han sammenlignet norsk og dansk støtte. Ifølge hans tall må Nansen-pakken økes med minst 91 milliarder norske kroner for at Norge skal holde tritt med Danmark i ukrainastøtten.

Les også:

Les også: – Russerne dreit seg ut foran hele verden med det angrepet

– Danmark og Sverige har virkelig økt sine forpliktelser. Er du redd for at Norge blir en etterdilter med deg i finansdepartementet?

– Nei, nei. Det er jeg ikke redd for, fordi det er så kraftig. Norge har også gitt store våpenleveranser, og det er ofte mer verdt enn kronebeløp fordi man får våpen man kan bruke.

– Vi bidrar tungt, men husk at selv om vi bidrar tungt så er vi én liten aktør, sier Vedum og legger til at det viktigste nå er at USA kommer videre med sin støtte til Ukraina.

Les også: – Russerne dreit seg ut foran hele verden med det angrepet

2024-04-15T22:05:37Z dg43tfdfdgfd