NAV-ANSATT REAGERER På AT UFøR Må LEVE På SOSIALHJELP TIL HAN BLIR PENSJONIST

Nav-ansatt reagerer på at ufør må leve på sosialhjelp til han blir pensjonist

For mange i Norge representerer uføretrygd en kritisk økonomisk støtte, men ikke alle mener at støtten strekker til.

En Nav-ansatt, Christine Stang, har tatt et oppgjør med situasjonen i som tvinger uføre til å leve på sosialhjelp til de når pensjonsalder. I et intervju med Fontene sier hun følgende:

– Er det meningen at personer med lovlig opphold, og i noen tilfeller norske statsborgere, skal leve av minstesatsen helt fram til pensjonsalder?

Les også: Nav-sjef: Ukrainere får støtte tilsvarende årslønn på 500.000

Oppfyller ikke botidskravet

Mannen som sosionom Christine Stang følger opp, har levd på sosialhjelp fra Nav i årevis etter å ha fått avslag på uføretrygd fordi han ikke oppfyller botidskravet i folketrygden, til tross for at han har vært norsk statsborger og bosatt i Norge i 35 år.

Han har vært medlem av folketrygden siden han kom til Norge i 1988, men hans uførhet fra samme tid oppfyller ikke unntaksreglene fordi han ikke kom som flyktning, men på humanitært grunnlag.

På grunn av avslaget er han nødt til å leve av en månedlig sosialhjelp på 9080 kroner, noe som ikke gir rom for uforutsette utgifter, og tvinger ham til kontinuerlig å søke hjelp for basale behov, noe som belaster hans mulighet til å leve selvstendig.

Krav: Medlem i folketrygden

I Norge er det slik at dersom man blir ansett som ufør og ikke lenger kan arbeide, tilbys man uføretrygd. For å være berettiget til uføretrygd, er det et krav at man har vært medlem i folketrygden de siste fem årene før tidspunktet man ble ufør.

Denne trygden skal i teorien speile det man ville tjent i arbeidslivet, men mange ganger dekker den ikke de faktiske behovene.

Statssekretær Ellen Bakken (Ap) i Arbeids- og inkluderingsdepartementet har svart på spørsmål fra Fontene om den gruppen mennesker som faller utenfor regelverket:

– Det er ingen planer per nå om å redusere dagens botidskrav eller å innføre flere unntak.

2024-04-17T21:00:42Z dg43tfdfdgfd