NATIONEN: SV VIL LøFTE TOLLKRAV INN I FORHANDLINGENE

Nationen: SV vil løfte tollkrav inn i forhandlingene

I fjor ba Stortinget regjeringen om å vurdere en overgang fra kronetoll til prosenttoll på varer som blant annet storfe, svin, sau, lam og potet inn mot statsbudsjettet.

Den gang tok ikke regjeringspartiene for seg tollgrepet, og Landbruks- og matdepartementet uttalte den gang at regjeringen ville komme tilbake til saken senere.

Nå kan det se ut som at regjeringens budsjettpartner ønsker å løfte et tollkrav inn i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett. Det skriver Nationen som erfarer dette.

Fra kronetoll til prosenttoll

Fredag klokken 9.15 skal regjeringspartiene og SV nemlig møtes til jordbrukssamtaler. Møtet vil foregå mellom Sosialt Venstreparti (SV), Arbeiderpartiet (Ap) og Senterpartiet (Sp).

Ifølge Nationen vil SV kreve en overgang fra kronetoll til prosenttoll senest 1. januar 2024. Det er imidlertid ikke kjent hvilke varer partiet ønsker tollgrep på.

Les også: SV til Nettavisen: Forhandler videre om lakseskatten

Som nevnt ble ikke tollgrepet diskutert i fjor. Den gang uttalte Vedum til avisen at timingen for å styrke tollvernet ved å legge om til prosenttoll på flere tollinjer var «uheldig».

– Endringer i tollvernet kunne skapt misforståelser. Det kunne blitt skapt et feilaktig inntrykk av at det var tollendringene som var årsaken til at prisene på mat gjekk opp, uttalte finansministeren den gangen.

Står overfor enorme utfordringer

– Vi starter forhandlinger om behandlingen av jordbruksoppgjøret i morgen tidlig, sammen med regjeringspartiene på Stortinget, skriver SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes (47) i en epost til Nationen.

Forrige uke kom Norges Bondelag til en enighet med regjeringen om et oppgjør på 4,1 milliarder kroner. Det opprinnelige kravet fra bøndene var 6,9 milliarder kroner.

Les også: Bøndene er vår viktigste yrkesgruppe

– Jordbruket både i Norge og verden står overfor enorme utfordringer, som vi er nødt til å finne gode løsninger på. Jeg ser fram til å diskutere med Ap og Sp hvordan vi kan få et best mulig utfall for jordbruket i et evighetsperspektiv, sier han videre.

2023-05-25T21:10:07Z dg43tfdfdgfd