MåLING: MICHELLE OBAMA FAVORITT TIL å SLå UT DONALD TRUMP

Måling: Michelle Obama favoritt til å slå ut Donald Trump

Det siste døgnet har flere høytstående politikere i Det demokratiske partiet bedt president Joe Biden om å droppe gjenvalg til presidentvalget 5. november.

Årsaken er den smertefulle opptredenen på presidentdebatten mellom Biden og Donald Trump (78) sist torsdag. Debatten avdekket at 81 år gamle Biden er langt mer mentalt preget av sin høye alder enn tidligere antatt.

Demokraten Lloyd Doggett, som sitter i Representantenes hus for Texas, var førstemann ut med å be Biden om å tre til side.

Hvis Biden skulle tre til side som kandidat, og fristille delegatene på Demokratenes landsmøte i august, er det bare en håndfull demokrater som er blitt nevnt som mulige erstattere:

  • Visepresident Kamala Harris (59)
  • California-guvernør Gavin Newsom (56)
  • Michigan-guvernør Gretchen Whitmer (52)

Havner bak Trump

Ingen av disse mulige erstatterne kan danke ut Trump i en såkalt hypotetisk match-up, viser en ny måling fra Reuters/Ipsos.

Visepresident Harris får en oppslutning på 42 prosent mot Trumps 43 prosent. Feilmarginen er riktignok på 3,5 prosentpoeng.

California-guvernør Newsom, som er en politisk stjerne i Det demokratiske partiet, havner på 39 prosent oppslutning mot Trumps 42 prosent.

Michigan-guvernør Whitmer havner enda lenger bak Trump, med 36 mot 41 prosent oppslutning.

En utfordring med målingen er at flere av de mulige erstatterne er helt ukjente ansikter for amerikanere flest.

Kentucky-guvernør Andy Beshear nevnes som en mulig presidentkandidat. Men hele 70 prosent av demokratene i meningsmålingen aner ikke hvem han er.

Han får 36 mot 40 prosent oppslutning i en potensiell match-up med Trump.

Sittende president Joe Biden kommer relativt godt ut på denne målingen. Både Biden og Trump får en oppslutning på 40 prosent.

Derimot er det én av tre demokrater som mener Biden må trekke seg som partiets presidentkandidat.

Les også: Melania Trump stuper på ny måling – aldri vært så upopulær

EKS-PRESIDENTPAR: Tidligere president Barack Obama og tidligere førstedame Michelle Obama avbildet på US Open i New York City i august 2023. Foto: COREY SIPKIN

Måling: Michelle danker ut Donald

Blant potensielle erstattere er det bare én person som makter å slå Trump i en hypotetisk match-up, og det er tidligere førstedame Michelle Obama.

Hun får 50 prosent oppslutning mot Trumps 39 prosent. Michelle Obama har gjentatte ganger uttalt at hun har ingen planer om å stille som presidentkandidat.

– Jeg tror dette er en fantasi. Det er mange demokrater som har ønsket at hun skal stille tidligere, sier Civita-rådgiver Eirik Løkke til Nettavisen.

– Men hun vil rett og slett ikke. Da hadde det i så fall skjedd tidligere. Hun misliker både rampelyset og det politiske spillet, sier Løkke.

Les også: Michelle Obama

Nærmest et glansbilde

Løkke mener at Michelle Obama nærmest er et glansbilde, og at velgernes forestilling om henne vil slå sprekker dersom hun faktisk skulle stille i en reell valgkamp.

– Førstedamer er historisk sett ganske populære fordi de har en begrenset portefølje, sier han.

– Men vi må huske på at den godeste Michelle Obama ikke har vært testet gjennom en egen politisk kampanje. Hun har kun erfaring fra kampanjen til ektemannen, sier han.

– Så dette resultatet vil nok forandre seg veldig sterkt hvis hun skulle ha stilt på ordentlig, sier Løkke.

Obama er USAs mest populære førstedame, viser en YouGov-måling som har tatt for seg alle førstedamene helt tilbake til Lady Bird Johnson på 1960-tallet.

Les også: Michelle Obama hylles av selveste Fox News

USA-EKSPERT: Eirik Løkke er rådgiver i tankesmien Civita. Han er ofte brukt av norske medier som ekspertkommentator om amerikanske forhold. Foto: CF-WESENBERG

Et kjent ansikt

En annen grunn til at hun gjør det bra på denne målingen, ifølge Løkke, er fordi hun er et kjent ansikt i amerikansk politikk.

– Sånn «name recognition», eller gjenkjennelsesfaktor, er veldig viktig på denne typen målinger.

Løkke tror ikke det blir problematisk for Demokratene å bytte ut Biden med en relativt ukjent presidentkandidat bare noen måneder før valget. Han mener det er nok tid til å bygge opp en ny kandidat.

– Null problem. Barack Obama var også ganske ukjent helt i starten. Og ingen visste for eksempel hvem Sarah Palin var, påpeker han.

Palin ble verdenskjent på rekordfart etter at avdøde John McCain kunngjorde henne som sin visepresidentkandidat i slutten av august 2008.

Den gang sto kampen mellom presidentkandidatene McCain og Barack Obama – med Joe Biden som sistnevntes visepresidentkandidat.

Løkke utelukker ikke at Biden vil kunne trekke seg.

– Sjansen for det er i hvert fall større nå enn før den katastrofale debatten, sier han.

– Dette er en lang valgkamp, og det er fortsatt fire måneder til presidentvalget 5. november. Biden kommer til å bli overanalysert i alt han gjør framover. Mange har rapportert at han sliter med å holde seg våken i perioder, noe som ikke er så rart når man er over 80 år, sier Løkke.

Les også:

Les også: – Ikke utenkelig at Biden trekker seg

Den siste uken har nettstedet Axios avdekket at Michelle Obama er visstnok frustrert over Biden-familien, og at hun har kviet seg for å drive valgkamp for Biden.

USAs transportminister Pete Buttigieg har også blitt nevnt som en mulig erstatter for Biden, men 42-åringen var ikke med i denne målingen.

Reuters/Ipsos-målingen ble gjennomført på mandag og tirsdag denne uken med 1070 respondenter.

2024-07-03T17:28:36Z dg43tfdfdgfd