MILITæREKSPERTEN OVERRASKES: – VELDIG ALENE

Militæreksperten overraskes: – Veldig alene

Israel innledet natt til tirsdag en bakkeinvasjon mot Hizbollah i Sør-Libanon. Til tross for at den sjiamuslimske, militante bevegelsen har fått betydelig politisk og økonomisk støtte fra Iran opp gjennom årene, virker de å stå relativt alene på bakken i Libanon. Det overrasker professor i militær strategi og operasjoner, Tormod Heier.

– Ja, jeg er litt overrasket over dette. Jeg tror Hizbollah føler seg veldig alene i denne nye fasen av krigen. Sett med deres øyne, så må situasjonen være veldig, veldig vanskelig, sier Heier til Nettavisen, bare noen timer etter det ble kjent at Israel hadde innledet en bakkeoperasjonen.

Les også:

Les også: UD bekrefter: Minst 90 nordmenn i Libanon

Intervjuet med Heier ble gjort før Iran angrep Israel tirsdag kveld.

Iran har ikke stilt opp for Hizbollah

Professoren mener Hizbollah har gått på en rekke «strategiske overfall» den siste tiden.

– For det første har jo lederen deres blitt drept etter å ha holdt seg skjult i 30 år. Det er et stort nederlag. For det andre så viser disse personsøker- og walkietalkie-angrepene til israelerne at IDF, og særlig Mossad, har veldig god innsikt i Hizbollah sin organisasjonsstruktur, sier Heier, og oppsummerer med at situasjonen tirsdag formiddag ikke virker å være spesielt god for Hizbollah sin del.

– Etter det begrensede angrepet inn i Sør-Libanon, har hele maktbalansen i Midtøsten tippet i favør av Israel, sier Heier.

Den kommende tiden vil Hizbollah har fokus på å «ikke knekke ryggen» i møte med israelske soldater, tror militæreksperten.

Les også:

Les også: Bakkeinvasjon i Sør-Libanon: – Veldig dramatisk

En gavepakke til Israel

– Det viktigste for dem er å ha soldater igjen når krigen en gang er over. Sett med israelske øyne har denne krigen vært en gavepakke, sier han.

Bakgrunnen for det er at Israels statsminister Benjamin Netanyahu lenge har måttet håndtere interne politiske konflikter om hvordan Israel skal løse fremtiden i Gaza.

– Nå kan han heller konsentrere seg om noe som er mye mer samlende, nemlig denne trusselen fra Hizbollah, sier Heier.

– Det er litt spesielt at Israel går inn i Libanon med bakkestyrker, i den forstand at de ikke går til krig mot Libanon, men Hizbollah?

– Det er riktig, for Libanon er jo en veldig fragmentert stat, hvor alle politiske partier har sine egne militsgrupper. Den sterkeste av dem er Hizbollah, sier Heier.

Les også:

Les også: Israelsk talsperson: Det pågår harde kamper med Hizbollah-styrker i Sør-Libanon

Hva er det israelske målet?

Han tror Israel har en begrenset målsetting med denne invasjonen.

– Og det er å demilitarisere området som går tre mil inn i Libanon til denne Litani-elven, sier Heier.

Dersom FN-observatører og Libanons regjeringshær besetter området sør for elven, i stedet for Hizbollah, kan rundt 60-70.000 israelere flytte tilbake til de nordlige delene av Israel, sier Heier.

Libanons statsminister Najib Mikati sa mandag at landet var klar til å sende regjeringshæren inn i dette området. Det er i tråd med FN-resolusjon 1701 som ble enstemmig vedtatt av FNs sikkerhetsråd i 2006 etter en månedslang krig mellom Hizbollah og Israel. Resolusjonen var ment å få slutt på krigen og på sikt skape varig fred langs grensen mellom Libanon og Israel.

Les også:

Les også: Nordmenn utsettes for drapstrusler: – Skremmende for enkelte

Israel dominerer fullstendig i luften

Per Erik Solli er senior forsvarsanalytiker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi) og seniorrådgiver ved Nord Universitetet. Han har selv bakgrunn som F-16 pilot, og sier at det knapt er noe poeng å snakke om styrkeforholdet mellom Hizbollah og Israel når det kommer til luftmakt.

– Israel har en moderne luftmakt, mens Hizbollah verken har luftforsvar eller luftvåpen, forklarer Solli til Nettavisen tirsdag ettermiddag.

Hizbollah har riktig nok både bærbare luftvernraketter, angrepsdroner og en rekke missiler. Det er likevel full israelsk kontroll over luftrommet.

Solli forklarer at Hizbollah er flinke til å flytte på styrkene sine, slik at Israel aldri helt vet hvor de er. Dette gjør det vanskelig for Israel å ta ut styrker fra Hizbollah, men gjør også at Hizbollah kan angripe intetanende israelske styrker.

– Israel vet ikke hvor Hizbollah kan dukke opp, sier Solli.

Les også:

Les også: Russland presser på, men eksperten ser et klart svakhetstegn

Hvor mange soldater har Hizbollah?

Per Erik Solli mener det har lite for seg å telle hvor mange soldater, våpensystemer og annet utstyr Hizbollah og Israel har hver for seg for å spå hvem som vil stå igjen som seierherre.

– Hizbollah er dyktige på geriljakrigføring, men også på å føre konvensjonell krig. Under krigen i 2006 forvirret dette Israel betydelig, forklarer Solli.

Han mener begge parter vil forsøke å unngå å kjempe krigen på motstanderens premisser. Det betyr at Hizbollah vil unngå at det blir en krig hvor Israel får bruke sin overlegne luftmakt og tunge våpen som stridsvogner. Mens Israel på sin side vil forsøke å spille på sine styrker.

Les også:

Les også: Ukraina får nytt langtrekkende våpen

Israel har endret strategi

Solli sier man ser en helt annen tilnærming fra Israel i dag, enn det man gjorde i 2006, en krig mange mener Israel tapte.

– Da var Israel veldig dårlig forberedt. Det er de ikke i dag. Israel er mer uforutsigbare i dag enn da, og har en helt annen strategi, sier Solli.

I løpet av det siste døgnet har man sett at israelske styrker rykker fram, for deretter å trekke seg tilbake. Dette avslører posisjonene til Hizbollah, som Israel dermed kan ta ut ved hjelp av langtrekkende våpen.

– Nå er det Israel som bruker forskjellige type styrker. Dette er helt annerledes enn noe vi har sett tidligere, forklarer Solli.

Les også:

Les også: Slakter Støre etter lukket møte: – Deprimerende

Hva vil skje videre?

Også Hizbollah har forberedt seg godt på en krig med Israel, noe som gjør det vanskelig å spå hva som vil skje videre. Solli mener Hizbollah er svekket av israelske angrep den siste tiden. Store deler av topp- og mellomledelsen er drept eller skadd som følge av eksploderende personsøkere, walkietalkier og andre israelske angrep.

– Hizbollah er likevel vant til at avdelingene handler alene. Det er veldig vanskelig å si hva som vil skje videre. Hizbollah har vist seg å være en smart og utfordrende motstander, men Israel har tydeligvis lært av krigen i 2006, mener han.

Les også:

Les også: Russisk atomfadese: – Jeg ville vært bekymret

2024-10-01T18:36:40Z