MENINGSMåLING: BRED STøTTE TIL FPU-LEDER SIMEN VELLE

Meningsmåling: Bred støtte til FpU-leder Simen Velle

Seks av ti mener at Simen Velles narkotikadom ikke bør hindre ham fra å sitte på Stortinget. Det viser en fersk meningsmåling InFact har gjennomført for Nettavisen.

21,8 prosent svarer at narkotikadommen bør hindre ham fra å bli stortingsrepresentant, mens 18,8 prosent svarer «vet ikke».

Denne uken ble det kjent at FpU-lederen ble tatt for narkotika av politiet ved to anledninger da han var yngre.

Første gang ble han ilagt et forelegg i 2018. Andre gang ble han og to venner tatt for oppbevaring av 100 gram marihuana i 2019. Velle ble dømt til 30 dagers betinget fengsel.

Les også: Velle påpekte feil i narko-dommen – Politiet beklager

– Velgerne har helt rett

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning er ikke overrasket over den brede støtten til Velle.

– Ingen av oss kan forvente at politikere er perfekte eller ikke har gjort noen feil i livet. Reaksjonene på Velles åpenhet om fortiden har stort sett vært positive, sier Bergh til Nettavisen.

– I dette tilfellet har velgerne helt rett. Dette er ikke noe som bør forhindre ham fra å sitte på Stortinget. Det må være mulig å legge ting man har gjort bak seg. Det er en liten andel som er negative, men det er en såpass liten andel at det kanskje er forventet at noen er mer konservative enn andre, sier valgforskeren.

Les også: FpU-leder Simen Velle ble dømt for narkotikabruk som tenåring

Det var 23-åringen selv som fortalte om narkotikadommen i et intervju med VG tirsdag denne uken.

I april ble det kjent at Velle ønsker seg en plass på Frps stortingsliste i Oslo i 2025.

Bergh utelukker ikke at det har vært en endring de siste årene når det gjelder folks holdning til norsk narkotikapolitikk.

– Ja, det har nok litt med det å gjøre. Men hovedpoenget her er at man kan gjøre feil og få tilgivelse for det. Så akkurat det har ikke noe med narkotikapolitikken å gjøre. Men jeg tror at mange ser litt annerledes på narkotikabruk nå enn det man gjorde for noen år siden. Og kanskje det spiller inn, sier han.

VALGFORKSER: Johannes Bergh er leder av valgforskningsprogrammet og forsker ved Institutt for samfunnsforskning . Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB)

Registrerte feil alder

Velle ble dømt som mindreårig for narkotikaforbrytelsen, men i ettertid viser det seg at politiet hadde registrert feil årstall på ham, noe som endte opp som en følgefeil helt fram til domsavsigelse.

Velle oppklarte selv på et Facebook-innlegg fredag ettermiddag at han var 18 år og myndig, og ikke 17 år, i gjerningsøyeblikket.

«Tiden fra pappa ble syk til jeg ble tatt var jeg langt nede, og jeg har ikke særlig mange minner fra den tiden. Som jeg har sagt før var jeg ikke frisk i det hele tatt, og slet med større ting enn å huske datoer,» lyder Facebook-innlegget.

Oppklaringen vil ikke få noen tilbakevirkende konsekvenser, ifølge politiet, ettersom dommen er rettskraftig.

– Tror du meningsmålingen ville hatt et annet utfall dersom det var kjent at Velle var 18 år og myndig da han ble dømt, Bergh?

– Nei, egentlig ikke. Det må være helt på marginen i så fall. Jeg tror at folk hadde reagert på samme måte selv om dette faktumet var kjent, sier han.

Velle ønsker ikke å kommentere målingen overfor Nettavisen. Målingen ble gjennomført 2. mai med 1106 automatiske telefonintervjuer.

2024-05-04T07:33:15Z dg43tfdfdgfd