MENER EGEN POLITISK ERFARING ER EN STYRKE SOM BARNEOMBUD

Mener egen politisk erfaring er en styrke som barneombud

Gerhardsen ble fredag utnevnt til å overta som barneombud. Hun starter i jobben i august.

48-åringen var førstevalget, erklærte barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) da hun kunngjorde valget. Toppe peker ikke konkret på hvorfor Gerhardsen var favoritten, men sier det handlet om helheten.

– Det var en totalvurdering ut fra bakgrunn, erfaring og kompetanse, men også hvordan hun framstår for å kunne fylle ombudsrollen – være synlig og være en pådriver, sier Toppe.

Gerhardsen danket ut flere kjente navn på søkerlisten, som psykologspesialist og forfatter Nadia Ansar, som er gift med stortingsrepresentant Abid Raja (V) og tidligere barne- og familieminister Inga Marte Thorkildsen (SV).

Les også:

Les også: Stor usikkerhet om kjønnsbehandling for mindreårige: – Blir stemplet som transfob

Vil ikke svare om Ap-medlemskap

Gerhardsen har en lang fartstid i Arbeiderpartiet, blant annet som politisk rådgiver og statssekretær for statsminister Jens Stoltenberg.

Familiebakgrunnen hennes er også tett knyttet til Ap. Gerhardsen er barnebarn av statsminister Einar Gerhardsen, ofte omtalt som landsfaderen. Faren Rune Gerhardsen var byrådsleder og moren Tove Strand har vært statsråd.

Overfor TV 2 vil Gerhardsen ikke svare på om hun fortsatt er medlem i Arbeiderpartiet.

– Det er et litt personlig spørsmål, er det ikke? Så det vil jeg ikke svare på.

– Du vil ikke svare på om du er medlem av partiet som sitter i regjeringen som nettopp har utnevnt deg?

– Nei, sier Gerhardsen.

Les også:

Les også: Barneombud Inga Bejer Engh blir ny assisterende sjef i PST

– Politisk bakgrunn gir innsikt

Hun understreker at hennes tidligere partipolitiske engasjement ligger så langt tilbake i tid at det ikke utgjør noe tema i dag. Snarere trekker hun det fram som en fordel.

– Jeg har jobbet mye i frivillig sektor, som jo handler om å være vaktbikkje og pådriver, og noe jeg tenker også har verdi for denne jobben. Og så har jeg politisk bakgrunn som gir innsikt i hvordan styre og stell foregår, sier Gerhardsen til NTB.

På spørsmål om hun ble bedt om å søke eller om initiativet kom fra henne selv, svarer hun at hun snakket med noen i forkant for å få råd, men vil ikke utdype nærmere.

Toppe sier hun ikke har bedt Gerhardsen søke. Hun kjenner heller ikke til noen som har gjort noe framstøt i den anledning.

– Dette er ingen politisk tilsetting. Vi får et barneombud som er veldig kompetent, og som vil jobbe for barn og unges rettigheter på en veldig god måte. Det er jeg veldig trygg på, sier hun til NTB.

Les også:

Les også: Tiltalt for barnebortføringer: Her stiller hun opp på TV med adoptivsønnen fra Ukraina

Drømmejobben

I dag er Gerhardsen generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelse, der hun har jobbet siden 2019. Før det jobbet hun i rusfeltets samarbeidsorganisasjon Actis og i Norad.

– Dette er en drømmejobb. Selv om jeg har veldig spennende jobb, men dette klarte jeg ikke å la gå, sier hun.

Hun har engasjert seg i folkehelsespørsmål og har blant annet vært en ivrig forkjemper for å innføre gratis skolemat. Noe av det hun først vil gå løs på som barneombud, er forebygging. Det gjelder både innen psykisk helse, utenforskap og kampen mot økte ulikheter.

Selv om Norge regnes som et godt land å vokse opp i, er det også mye ugjort, mener hun.

– Vi har flere negative helsetrender som rammer barn og unges helse, både den fysiske og den psykiske, og de tallene vi ser nå om økende vold og kriminalitet blant barn og unge, de bekymrer.

Husker godt Trond-Viggo

Gerhardsen er det sjuende barneombudet i Norge og overtar etter Inga Bejer Engh, som nå er assisterende sjef i Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Gerhardsen husker godt fra sin egen barndom da Målfrid Grude Flekkøy og senere Trond-Viggo Torgersen hadde jobben.

– Jeg visste at de var på jobb for meg og for andre barn. Det var en fin følelse, sier hun.

Barneombudet er på åremål for en periode på seks år.

(©NTB)

2024-05-03T13:40:21Z dg43tfdfdgfd