LOKALBEFOLKNINGEN På KANARIøYENE HAR FåTT NOK: – VIL SETTE LIVET På SPILL

Lokalbefolkningen på Kanariøyene har fått nok: – Vil sette livet på spill

Rett før den hektiske sommersesongen skyter fart, har lokalbefolkningen på Kanariøyene de siste uken skrudd til kritikken og protestene mot det de omtaler som overturisme på de kjente øyene, som består av Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura og La Palma, samt andre mindre øyer.

Disse stedene er som kjent populære reisemål blant nordmenn.

Forrige uke omtalte BBC at aktivister har begynt å sultestreike på Tenerife. Demonstrantene ber om stans i byggingen av et hotell og en strand sør på øya, samt at de krever en stans i alle reiselivsutviklingsprosjekter.

Les også: Triksene som sparer tusenlapper i ferien

– Hvis lokale myndigheter ikke lytter, vil disse menneskene sette livet på spill, sier en talsperson for gruppen, ifølge BBC.

Demonstrantene er en del av en større bevegelse som kaller seg «Kanariøyene har fått nok». Kritikerne hevder at utnyttelsen av turistsektoren har ført til økt fattigdom, arbeidsledighet og sosial ekskludering på øyene.

I helgen er det ventet store protestmarsjer både på Gran Canaria og Tenerife.

TENERIFE: Demonstranter har skrevet og hengt opp beskjeder til myndighetene. Foto: Desiree Martin (AFP)

– Kan føre til overreaksjoner i befolkningen

I 2023 besøkte 13,9 millioner turister øyene. Det er seks ganger så mange som det totale befolkningstallet på alle øyene til sammen – som er 2,2 millioner. Antallet turister gikk opp med 13 prosent fra øret før.

Juan Francisco Cervero, direktør for Den spanske ambassades turistkontor i Norge, sier til FlySmart24 at han er bekymret for protestbevegelsen på øyene.

Les også: Anne Berit og Arne har i nesten to år kjempet mot flygigantene: – Svært frustrerende

– De lager mer og mer støy, og det fører også til overreaksjoner i befolkningen. Det skaper oppslag i media, både i Spania og i utlandet. Denne protestbevegelsen kan derfor skape turismofobi – motstand mot turisme og turistindustrien, sier Cervero.

Han understreker at protestene ikke er rettet direkte mot turistene, men mot myndighetene, som de mener ikke ivaretar lokalbefolkningens interesser godt nok.

POPULÆR PLASS: Stranden Las Canteras på Gran Canaria er en av flere populære strender på øya. Foto: Borja Suarez

Turistskatt?

Protestene plager regionspresident Fernando Clavijo, som uttrykker bekymring for at negative reaksjoner på turismen kan favorisere konkurrerende reisemål.

Det skriver Spaniaposten.

Ifølge CanarianWeekly, uttalte Clavijo sist helg at han ikke utelukker å innføre turistskatt på øyene.

Nettavisen skrev i november i fjor om at Barcelona jekker opp beløpet på denne spesielle skatten. Dette er en skatt som enn så lenge ikke har blitt innført på Kanariøyene, men som altså har blitt innført i andre deler av Spania.

Les også:

Les også: Amsterdam forbyr nye hoteller – vil masseturismen til livs

2024-04-17T18:30:36Z dg43tfdfdgfd