LAVROV MED NYTT ATOMUTSPILL

Lavrov med nytt atomutspill

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier at amerikanskprodusert F-16-fly kan utstyres med atomstridshoder dersom de leveres til Ukraina, skriver Reuters.

Han advarte samtidig om at det å forsyne Ukraina med F-16-fly vil ytterligere eskalere konflikten, skriver nyhetsbyrået.

– Vi må huske på at én av modifikasjonene til F-16 gjør dem i stand til å levere kjernevåpen, sa Lavrov i en tale på en militærbase i Dusjanbe i Tadsjikistan på mandag.

– Hvis de ikke innser dette, er de verdiløse som militære strateger og planleggere, sa han.

Les også: Huitfeldt bekymret over demningskollapsen

Nordmann advarte om demningskollaps: – Håper Russland har en plan nå

– Visse F-16-fly har vært klargjort for kjernevåpen

Nettavisen spør en norsk atomvåpenforsker om det stemmer at enkelte F-16-fly er i stand til å levere atomstridshoder.

– Det er en kjensgjerning at visse F-16-fly har vært klargjort for kjernevåpen, men jeg kjenner ikke detaljene i hvilke varianter det er eller har vært snakk om, sier sjefforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Halvor Kippe, til Nettavisen.

– Flere typer kampfly blant europeiske Nato-allierte har gjennom årene vært klargjort for å levere amerikanske B-61 kjernefysiske bomber, ikke bare F-16. Det gjelder i de landene hvor disse våpnene har vært lagret, sier Kippe.

Ifølge en ugradert oversikt over amerikanske taktiske kjernevåpen i Europa, var det utplassert om lag 100 amerikanske kjernevåpen på seks baser i fem europeiske land i 2022 (Tyskland, Nederland, Italia, Belgia og Tyrkia).

Dette er ikke-strategiske kjernevåpen av typen B61-3 og B61-4 (gravitasjonsbomber som kunne leveres med bombefly).

Ukraina har som kjent ingen kjernevåpen. Landet ga fra seg sine om lag 1900 atomstridshoder til Russland på 1990-tallet etter Sovjetunionens fall.

Les også: Dette er myten om Natos brutte løfter overfor russerne

– Lavrov må være desperat

Hans Kristensen er direktør for Nuclear Information Project ved Federation of American Scientists.

Kristensen, som anses å være verdens ledende ekspert på kjernevåpenarsenal og -utplassering, reagerer på Lavrovs siste atomvåpenutspill.

«Lavrov må være desperat. Nå prøver han å gjøre potensielle forsyninger av F-16-fly til Ukraina til et kjernevåpen-tema, og sier at jagerflyene kan levere kjernevåpen. Selv om noen USA/Nato-F-16-fly kan det, er det ikke de flyene som vil bli levert. Ukraina ville heller ikke kunne bruke kjernevåpen,» skriver Kristensen på Twitter.

I forrige måned kunngjorde flere Nato-land at de vil gi ukrainske jagerflypiloter opplæring til å fly F-16-fly. Det innebærer at vestlige land mest sannsynlig planlegger å forsyne Ukraina med et ukjent antall F-16-fly.

Les også: Tyskland skal plassere alle de nye F35-flyene på atomvåpenbase

2023-06-06T19:23:00Z dg43tfdfdgfd