LAMAFLOKK På RøMMEN: – BEST OM DE FåR ROET SEG

Lamaflokk på rømmen: – Best om de får roet seg

(Oppland Arbeiderblad): Etter å ha vært på jobb hele natten, fikk ikke Elin Solhaug den starten på dagen hun ønsket seg. Fredag morgen rømte nemlig sju lamaer fra hjemmet sitt i Blivgodtveien i Vardal.

Ved 08-tiden fortalte Solhaug at lamaene vanligvis ikke rømmer slik.

– De har nok blitt skremt av et eller annet. Det er sjelden at de stikker av så langt, sa hun på morgenkvisten.

Klokka 10.30 forteller Solhaug til Oppland Arbeiderblad at lamaene har kommet hjem.

– Lamaene er under kontroll. En gårdbruker tilbød kubeite, og å kjøre dem hjem på henger. De gikk pent og pyntelig etter meg til kubeitet. God kraftfor er en favoritt. Så nå kan jeg snart ta helga, sier lama-eieren.

OA har fått tilsendt en video som viser lamaene på flukt like ved Grande skole:

– Best om de får roet seg

De sju lamaene er hvite og brune, og rømte fra Blivgodtveien og inn i Mjølkevegen. De oppholdt seg i flere timer på denne veien vest for Grande skole, hvor de ble observert av flere forbipasserende.

– Det beste er nok at de får roet seg litt, så vil jeg tro at de kommer tilbake utpå dagen. For folk som ikke er vant med sånne skapninger, så kan de virke litt skremmende, sa Solhaug til Oppland Arbeiderblad.

HJEMVENDT: Disse sju lamaene tilbragte flere timer på rømmen i Vardal fredag formiddag. Foto: ELIN SOLHAUG

Lamaer er flokkdyr og trives best som en gjeng. Fullvoksne og godt trente lamaer kan, ifølge Wikipedia, gå flere mil om dagen hvis de vil. Lamaer kan bli opp til 180 centimeter høye og veie så mye som 200 kilo.

Grønnere gress?

Ved 08-tiden planla Solhaug å reise etter lamaene for å se om de hadde funnet et oppholdssted i Mjølkevegen vest for Grande skole, eller om de fortsatte ferden.

Hun håpte, og trodde, at de stoppet for formiddagsmat og deretter kom hjemover.

– Jeg vil tro at det er noe grønnere gress der, og de spiser seg gode og mette før hjemturen. Jeg håper det, sa Solhaug, som hadde følgende råd til de som eventuelt skulle treffe på dyrene fredag:

– Det er bare å være rolig. Det er ikke smart å ta med seg hund i nærheten av dem. Hingsten kan begynne å beskytte flokken, sa hun.

RØMT HJEMMEFRA: Denne lamaen var en av sju som fredag morgen rømte fra hjemmet sitt i Vardal. Foto: ELIN SOLHAUG

2024-05-03T09:14:34Z dg43tfdfdgfd